Η Ιταλία αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για τους Έλληνες οδηγούς ράλλυ. ‘Οταν μιλάμε για μηχανοκίνητο αθλητισμό, η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που μας έρχεται στο μυαλό και σχεδόν κάθε χρόνο Έλληνες αγωνιζόμενοι επισκέπτονται τη γειτονική χώρα για να λάβουν μια γεύση από κορυφαίο επίπεδο οργάνωσης αγώνων και συναγωνισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2022, την χειρότερη χρονιά της ιστορίας των ελληνικών ράλλυ, επτά δικά μας πληρώματα πέρασαν το Ιόνιο για να δοκιμάσουν την τύχη τους στα ανταγωνιστικά ιταλικά χώματα, αλλά και στην άσφαλτο της γείτονος.

Τα αποτελέσματα τους, ενδεικτικά του αγωνιστικού επιπέδου της Ιταλίας, που δίκαια περιλαμβάνεται στις χώρες με τα καλύτερα τοπικά πρωταθλήματα του κόσμου. Καλύτερο ελληνικό αποτέλεσμα αποτελεί η 11η θέση των Λευτέρη Αλυγιζάκη– Δημήτρη Αμαξόπουλου (Skoda Fabia R5) στο Rally Delle Marche του Ιταλικού Πρωταθλήματος Χώματος που μόνο ως επιτυχία μπορούμε να θεωρήσουμε. Είχε προηγηθεί μια 18η θέση του πληρώματος στο Rally Adriatico, στην πρώτη συμμετοχή του Ρεθυμνιώτη οδηγού στο εξωτερικό. Ο Αλυγιζάκης δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να κάνει ακόμα περισσότερα τη νέα χρονιά και αναμένουμε εναγωνίως τα σχέδια του.

Σε δύο αγώνες του Πρωταθλήματος Χώματος συμμετείχε και ο Νίκος Παυλίδης με συνοδηγό τον Giovanni Bernacchini και Skoda Fabia Rally2 Evo. O έμπειρος από αγώνες του εξωτερικού Θεσσαλονικιός ολοκλήρωσε στο Rally Delle Marche 19ος γενικής και 3ος στην κατηγορία οδηγών άνω των 55. Στον τελευταίο αγώνα του θεσμού το Rally del Brunello ήταν άτυχος αφού εγκατέλειψε από έξοδο, ενώ βρισκόταν στην 3η θέση της κατηγορίας Over55. Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε τον Έλληνα οδηγό σε πλήρες πρόγραμμα στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Ράλλυ Χώματος το 2023!

Στα Ιταλικά χώματα δοκίμασαν και οι Πασχάλης Χατζημάρκος- Μάριος Τσαούσογλου (Peugeot 208 Rally4) τερματίζοντας στην 10η θέση της κατηγορίας RC4 στο Rally Adriatico. Ένα κλατάρισμα ήταν αυτό που τους καθυστέρησε, αφού πρόλαβαν να εντυπωσιάσουν στο ξεκίνημα σημειώνοντας χρόνους 3αδας. Στον ίδιο αγώνα κατάφεραν να τερματίσουν μετά από προβλήματα και οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος- Νίκος Ιντζόγλου (Skoda Fabia R5).

Τα πρώτα βήματα της αγωνιστικής του καριέρας έκανε στην Ιταλία ο νεαρός Χρήστος Ρουσόπουλος. Με συνοδηγό τον Νώντα Παππά και αυτοκίνητο ένα Peugeot 208 Rally4 εντυπωσίασαν για newcomers συμμετέχοντας και στις δύο επιφάνειες! Τερμάτισαν 11οι στην κλάση RC4 στο χωμάτινο Prealpi Master Show και 10οι αντίστοιχα στο ασφάλτινο Rally Citta di Schio. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ξεκίνημα για τον νεαρό Μακεδόνα αν αναλογιστεί κανείς τη μηδενική του εμπειρία και το επίπεδο του συναγωνισμού, αφού στην κατηγορία τους συμμετείχαν 19 πληρώματα στην άσφαλτο και 38 στο χώμα!

Σε δύο ασφάλτινα Ιταλικά ράλλυ συμμετείχαν τη χρονιά που μας πέρασε οι Σωτήρης Ιερεμιάδης- Νίκος Τσακίρης με Peugeot 208 Rally4. Ήταν άτυχοι στο βροχερό Ράλλυ του Como όπου εγκατέλειψαν μετά από έξοδο, ενώ τερμάτισαν 7οι στην κατηγορία RC4 στο Ronde di Sperlonga. Τους άνοιξε η όρεξη μάλιστα, αφού σχεδιάζουν ακόμη περισσότερα για το 2023!

Στη Sperlonga αγωνίστηκαν και οι Γιώργος Γεροδήμος– Θωμάς Παπαθωμάς (Peugeot 208 Rally4) καταφέρνοντας να ολοκληρώσουν 10οι στην RC4.

Ετοιμαζόμαστε για περισσότερη Ιταλία φέτος, με το ξεκίνημα της χρονιάς να πλησιάζει!

Από Harris