Στα δύσκολα, λένε, ότι ξεχωρίζουν οι ικανότεροι. Κάτι τέτοιο ισχύει και στο φετινό Rally Dakar με τους αμμόλοφους της Fiambala να παίζουν ακόμα μια χρονιά καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Ο πολύπειρος Stephane Peterhansel ήταν αυτός που οδήγησε πιο αποτελεσματικά, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές και έκανε σημαντικό βήμα για την επικράτηση στην κατηγορία των αυτοκινήτων, 3 ειδικές πριν το τέλος του μαραθώνιου αγώνα. Ο Γάλλος είδε τον μεγάλο του αντίπαλο και ομόσταυλό του στην Peugeot Carlos Sainz να χάνει κάθε ελπίδα για τη διεκδίκηση της νίκης όταν κόλλησε στην άμμο για περισσότερες από 2 ώρες. Προηγουμένως ο Ισπανός έχασε επιπλέον χρόνο από κλατάρισμα στο buggy του αλλά και προβλήματα πλοήγησης, με την 10η ειδική να αποδεικνύεται καταστροφική για αυτόν αφού τελικά μέσα σε αυτήν εγκατέλειψε την προσπάθεια του.

peter1

Στη δεύτερη θέση της γενικής, 1 ώρα πίσω από τον Peterhansel ανέβηκε ο νικητής του 2015 Nasser Al Attiyah με Mini All4 Racing που πλέον ελπίζει σε θαύμα για να επαναλάβει την περσινή του επιτυχία. Ένα Toyota Hilux με οδηγό τον Giniel De Villiers συμπληρώνει το προσωρινό podium, ενώ τέταρτος ακολουθεί ο Mikko Hirvonen που μαζεύει εμπειρίες στους αμμόλοφους με το Mini All4 Racing.

Στην 5η θέση βρίσκεται ο Leeroy Poulter (Toyota Hilux), ενώ στην πρώτη 10αδα ξαναμπήκε ο Sebastien Loeb (Peugeot 2008 DKR) με καλό χρόνο.

nasser01

Στις μηχανές ο Toby Price με KTM διατήρησε το προβάδισμα, χάνοντας 5 λεπτά από τον νικητή της ειδικής και δεύτερο της κατάταξης  Stefan Svitko (ΚΤΜ). Η διαφορά των 23 λεπτών που τους χωρίζει είναι για τον Αυστραλό μαξιλαράκι ασφαλείας για τη δύσκολη συνέχεια. Ο Paulo Goncalves (Honda) παρέμεινε στην 3η θέση, 34 λεπτά πίσω από τον Price.

Ο Marcos Patronelli αύξησε ελαφρώς τη διαφορά του στη 10η ειδική από τον αδελφό του Alejandro στα quads, με τους δυό τους να έχουν παραμείνει μόνοι στη διεκδίκηση της νίκης!

Στα φορτηγά, ο Gerard De Rooy (IVECO) αποσπάστηκε κι άλλο από τους αντιπάλους του, αφού ο μέχρι πρότινος δεύτερος Eduard Nikolaev (ΚΑΜΑΖ) έχασε πολύ χρόνο. Το δεύτερο KAMAZ με τον Airat Mardeev είναι πλέον στη δεύτερη θέση, με την τριάδα να κλείνει ο Federico Villagra (IVECO).

ville1

Η 11η ειδική του αγώνα αποτελείται από 431 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει ποικιλία με διάφορες ποιότητες άμμου, χώμα αλλά και μεγάλες ευθείες που μπορούν να δημιουργήσουν διαφορές.

Η κατάταξη στα αυτοκίνητα μετά την 10η ειδική διαδρομή:

res10

Από Harris