Σε θρίλερ εξελίσσεται η μάχη στο Rally Dakar στην κατηγορία των αυτοκινήτων μετά την ολοκλήρωση και της 9ης ειδικής διαδρομής. Το προβάδισμα άλλαξε για ακόμα μια φορά χέρια με τον Carlos Sainz να περνάει επικεφαλής για πρώτη φορά στον αγώνα! Ο έμπειρος Ισπανός οδηγός της Peugeot σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο και εκμεταλλευόμενος την κακή ημέρα του team-mate του Stephane Peterhansel που έχασε 9 λεπτά, πάτησε κορυφή. Την επαφή του με τους δύο οδηγούς των Peugeot 2008 DKR δεν έχασε ο  Nasser Al Attiyah που με το τετρακίνητο Mini All4 Racing θα πολεμήσει μέχρι τέλους για τη νίκη.
dak09c

Ο Mikko Hirvonen προσαρμόζεται σιγά σιγά στις πρωτόγνωρες για αυτόν συνθήκες και με τον πολύ καλό χρόνο που σημείωσε οδηγώντας το Mini All4 Racing  εδραιώθηκε στην 4η θέση. Οι οδηγοί της Toyota άλλαξαν για ακόμα μια φορά θέσεις μεταξύ τους με τον Giniel De Villiers να ανεβαίνει στην 5η θέση  και τους Yazeed Al Rajhi και Leeroy Poulter να ακολουθούν.

dak09b

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισαν στο πρώτο τμήμα της ειδικής κυρίως οι αναβάτες των μηχανών με αποτέλεσμα οι οργανωτές να αποφασίσουν να την ολοκληρώσουν στο δεύτερο σημείο ελέγχου, αρκετά χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό της. Ο Αυστραλός Toby Price με KTM έκανε μεγάλο βήμα για την επικράτηση διαλύοντας τον ανταγωνισμό. Η ταχύτητα του σε συνδυασμό με τα προβλήματα του μεγάλου του αντιπάλου Paulo Goncalves (Honda) που έπεσε στην τρίτη θέση, τον έφεραν 25 λεπτά μπροστά από τον δεύτερο Stefan Svitko (ΚΤΜ), ενώ την τετράδα συμπληρώνει ο Pablo Quintanilla γεμίζοντας με χαμόγελα τους ανθρώπους της Husqvarna.

Σε οικογενειακή υπόθεση εξελίσσεται η μονομαχία στα quads με τους έμπειρους αδελφούς Patronelli με τις Yamaha να έχουν αποσπαστεί περισσότερα από 40 λεπτά από τους υπόλοιπους. Ο Marcos συνεχίζει μα προηγείται, ο Alejandro όμως μειώνει και μένει να δούμε ποιος από τους δύο θα σημειώσει την 3η του νίκη στον μαραθώνιο αγώνα!

Στα φορτηγά, ο  Gerard De Rooy (IVECO) κέρδισε ακόμα μια ειδική παραμένοντας στην κορυφή, με τον Eduard Nikolaev (ΚΑΜΑΖ) να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

dak09a

Την Τετάρτη οι αγωνιζόμενοι θα ξεκινήσουν από το Belen για να διανύσουν 278 χιλιόμετρα σε αμμόλοφους στην περιοχή της Fiambala, μέχρι να τερματίσουν στην La Rioja. Οι αμμόλοφοι της Fiambala παίζουν πάντα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα από τη στιγμή που αυτός μεταφέρθηκε στη Νότια Αμερική!

Η κατάταξη στα αυτοκίνητα μετά την 9η ειδική διαδρομή:

ss09

 

Από Harris