Ο 12 φορές νικητής Stephane Peterhansel (Peugeot 3008 DKR) ανέβηκε στην πρώτη θέση του Rally Dakar μετά την 10η ειδική! Ο “θρύλος” του Dakar ήταν άτυχος, όταν στο 83ο της χιλιόμετρο είχε ατύχημα χτυπώντας αναβάτη μηχανής και παρέμεινε στο σημείο του ατυχήματος περισσότερα από 10 λεπτά βοηθώντας τον άτυχο Simon Marcic που υπέφερε από κάταγμα κνήμης-περόνης, μέχρι να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία της οργάνωσης. Οι διοργανωτές του αγώνα όμως ενήργησαν σωστά, δίνοντας πίσω τα χαμένα λεπτά στον Peterhansel που βρέθηκε έτσι στην κορυφή, 5 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο Sebastien Loeb.

O Sebastien Loeb αν και δεν ξεκίνησε καλά την ημέρα, χάνοντας χρόνο σε σχέση με τους team-mates του, ανέκαμψε στα τελευταία χιλιόμετρα καταφέρνοντας να παραμείνει κοντά στον Peterhansel και να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για νίκη στον δυσκολότερο αγώνα του κόσμου.

Το τρίτο Peugeot 3008 DKR της «παρέας» με οδηγό τον Cyril Despres βρίσκεται σε θέση βάθρου περιμένοντας κάποιο σφάλμα από τους πρωτοπόρους. Ο Despres είχε πολύ καλό ξεκίνημα στην ημέρα σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στο πρώτο μισό της διαδρομής και «κλείνοντας» την ψαλίδα από την κορυφή, δεν είχε όμως ανάλογη συνέχεια βλέποντας τους συναδέλφους του να τον προσπερνούν στο τέλος.

Οι Nani Roma (Toyota Hilux) και Giniel De Villiers (Toyota Hilux) ακολουθούν τα εργοστασιακά Peugeot χωρίς να μπορούν να απειλήσουν, κρατώντας πίσω τους το Mini του Terranova. Ο Mikko Hirvonen (Mini John Cooper Works Rally) έχασε κάθε ελπίδα για καλό αποτέλεσμα στο φετινό Dakar όταν τράκαρε με φορτηγό καταστρέφοντας το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου του και μένοντας πίσω περισσότερες από 4 ώρες.

Ο Sam Sunderland με KTM έφτασε τη διαφορά από τους αντιπάλους του στις μηχανές στα 30 λεπτά, ενώ στα quads o Ρώσος Sergey Karyakin (Yamaha) παρέμεινε στην κορυφή σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο. Στα φορτηγά ο Nikolaev (KAMAZ) πέρασε στην πρώτη θέση.

Δύο ειδικές απομένουν για τον τερματισμό στο Buenos Aires. Τα 288 χιλιόμετρα της 11ης ειδικής από το San Juan στο Rio Cuarto με τους αμμόλοφους στα πρώτα 50 από αυτά θα κρίνουν πολλά! Πλησιάζουμε στον τερματισμό και η αγωνία κορυφώνεται!

Αποτελέσματα 10ης ημέρας:

Από Harris