Με μεγάλο του όπλο την εμπειρία και χωρίς να χάσει την ταχύτητα του παρά τα 52 του χρόνια, ο Stephane Peterhansel με συνοδηγό τον Jean-Paul Cottret και όπλο το Peugeot 3008 DKR έφτασε για 13η φορά στον τερματισμό του Dakar στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου! Αυτή ήταν η 7η νίκη του σπουδαίου Γάλλου αθλητή στα αυτοκίνητα, ενώ έχει σημειώσει και 6 νίκες στις μηχανές, ρεκόρ που δύσκολα θα ξεπεραστούν στο μέλλον και του δίνουν δικαιωματικά τον τίτλο του «θρύλου του Dakar». Η «αλεπού της ερήμου» ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται για την επιτυχία και τα κατάφερε ακόμα μια φορά. Δεν παρασύρθηκε στον WRC-ρυθμό στα πρώτα κομμάτια που θύμιζαν ειδικές διαδρομές ράλλυ, κρατώντας όμως πάντα επαφή με τους πρωτοπόρους, και «χτύπησε» στα δύσκολα, εκεί που «ξεχωρίζει η ήρα απ’ το στάρι», εκεί που η εμπειρία μετράει, επικρατώντας σε ένα από τα πιο αμφίρροπα Dakar των τελευταίων ετών! Λεπτομέρεια το ότι η νίκη κρίθηκε «στα χαρτιά», αφού το αθλητικό πνεύμα πρέπει να επιβραβεύεται, ενώ με τη σύγχρονη τεχνολογία που έχει εισβάλει και στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο χαμένος χρόνος του Γάλλου υπεραθλητή ήταν αποτέλεσμα βοήθειας προς συναγωνιζόμενο.

Ο θρίαμβος του Stephane Peterhansel παίρνει μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ανταγωνισμού! Και αν οι προηγούμενοι νικητές του αγώνα Nasser Al Attiyah και Carlos Sainz έμειναν νωρίς εκτός μάχης για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ένας διψασμένος Sebastien Loeb ήταν εκεί μέχρι τέλους για να κάνει τη ζωή δύσκολη στον πολυνίκη. Ο 9 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του WRC με εμπειρία από την περσινή του συμμετοχή, πολέμησε σκληρά, κέρδισε τις μισές ειδικές του Dakar, αλλά στο τέλος υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του μεγάλου του αντιπάλου. Θα προσπαθήσει και του χρόνου, με τον Daniel Elena πάντα στο πλευρό του, με 2 Dakar πλέον «στην πλάτη» και με το απόλυτο «εργαλείο» στα χέρια του, αν η Peugeot συνεχίσει και το 2018.

Τη Γαλλική κυριαρχία συμπλήρωσαν τερματίζοντας τρίτοι οι Cyril Despres- David Castera επίσης με Peugeot 3008 DKR, βάφοντας μπλε το βάθρο, με 3 Γάλλους οδηγούς, 3 Γάλλους συνοδηγούς και 3 γαλλικά αυτοκίνητα. Allez les bleus” λοιπόν!

Πρώτος μη Γάλλος είναι ο Ισπανός Nani Roma (Toyota Hilux), οδηγός με μεγάλη εμπειρία από Rally Dakar, τερματίζοντας τέταρτος. Ένα άλλο Toyota Hilux ολοκλήρωσε στην πέμπτη θέση, αυτό του Νοτιοαφρικανού, Giniel De Villiers, με τον Orlando Terranova (Mini Cooper) να συμπληρώνει την πρώτη εξάδα του φετινού Rally Dakar.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, επικράτησαν ο Sam Sunderland (KTM) στις μηχανές, ο Sergey Karyakin (Yamaha) στα quads και ο Eduard Nikolaev (KAMAZ) στα φορτηγά!

Και του χρόνου!

Τελικά Αποτελέσματα:

http://www.dakar.com/dakar/2017/docs/classements/CGA_12.pdf

Από Apostolis