Είναι μερικές διοργανώσεις που αποκτούν τεράστιο ειδικό βάρος, μόνο και μόνο από την απόφαση να κάνουν ένα αφιέρωμα. Αφιέρωμα σε ένα θρύλο, έτσι ώστε το φετινό ράλλυ των θρύλων να επιβεβαιώσει τη φήμη του κυριολεκτικά. 

Το Rallylegend στη 15η διοργάνωσή του, θέλησε να τιμήσει τον Colin McRae και τα 10 χρόνια που αυτός λείπει από κοντά μας! Η ιδέα και μόνο, έκανε – σχεδόν – όλους τους πρωταθλητές από καταβολής παγκοσμίου πρωταθλήματος οδηγών, να φωνάξουν παρών πριν καλά καλά επισημοποιηθεί και ανακοινωθεί δημόσια. Όταν δε, αυτό έγινε, τα social media έλιωσαν τις γραμμές τηλεπικοινωνίας.

Ο Colin McRae είναι ένας θρύλος, ενώ από τότε που πέρασε στη γειτονία των αγγέλων έγινε ο θρύλος των θρύλων. Η ταχύτητα του στις Ειδικές Διαδρομές όλου του κόσμου έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στις μνήμες όλων όσων έζησαν τα περάσματα του από κοντά. Ειδικά όμως μια γωνία του πλανήτη και συγκεκριμένα τα βουνά στο κέντρο της χώρας μας, αποτέλεσαν – μαζί με τη πατρίδα του – το αγαπημένο του τερέν, για να ξεδιπλώσει όλο του το ταλέντο. Ίσως η μορφολογία της ορεινής κεντρικής Ελλάδας τον συνέπαιρνε τόσο, που τα αγαπημένα αυτά βουνά, που τα έχουν πατήσει τόσοι και τόσοι πρωταθλητές…. αναστέναξαν περισσότερο από το Σκωτσέζο.

Έπρεπε λοιπόν το Rallylegend να φιλοτεχνηθεί και με γαλανόλευκες πινελιές, αρχής γενομένης από τις συμμετοχές. Οι Γιώργος Βασιλάκης και Σπύρος Κολτσίδας με την Lancia Delta πρώτης γενιάς στα χρώματα της Totip του τότε Jolly Club και το πανέμορφο Impreza 555 των Θανάση και Σταμάτη Αθανάσουλα, βαμμένο όπως ακριβώς το Impreza που χάρισε στον Colin το πρωτάθλημα οδηγών, κοσμούσαν το λαμπερό starting list.

Παρόντες φυσικά και πολλοί Έλληνες θεατές, μεγαλωμένοι με τα τρομερά ράλλυ Ακρόπολις των περασμένων δεκαετιών. Ταξίδεψαν στο San Marino για να ξανασυναντήσουν τους τιτάνες του παρελθόντος όπως τον Kankkunen, τον Vatanen, τον Blomqvist, τον Salonen και τον Alen, τους ήρωες του Gr.B, τον Auriol, τον Biasion και τον Sainz (σε τηλεδιάσκεψη), τους θρύλους του Gr.A αλλά και τους Loeb, Solberg και Ogier τους τεράστιους της πιο σύγχρονης ιστορίας του WRC.

Οι Έλληνες θεατές φυσικά θέλανε να ακούσουν και να δουν και τις μηχανές… Αυτές που για χάρη τους κάθε άνοιξη παρατούσαν δουλειές και σπίτια για να φάνε τόνους σκόνης εκτοξευόμενη από τα τερακίνητα τέρατα. Μια επιλογή που πλέον δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε αντίκρισμα των ιστορικών αγωνιστικών αυτοκινήτων, να τρελαίνονται από χαρά, από αναμνήσεις, αλλά ταυτόχρονα να βυθίζονται σε μελαγχολία που ακολουθεί η θλίψη της οριστικής απώλειας ενός μοναδικού θεάματος που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

Το Rallylegend που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο «ανεξάρτητο κρατίδιο» του San Marino, είναι μια ωδή κυρίως στο αγωνιστικό αυτοκίνητο, σχεδιασμένο πανέξυπνα από τους Ιταλούς που έχουν πάθος αλλά και τεράστια παιδεία για τους αγώνες. Είναι σχεδιασμένο ανθρωποκεντρικά με τεράστιο σεβασμό στους θεατές – λάτρεις των αγώνων – κάνοντας τους να απολαύουν το καθεαυτού αυτοκινητιστικό θέαμα, μαζί με τουρισμό στην καστροπολιτεία του κρατιδίου, αλλά και στα γύρω υψίπεδα.

Φέτος η παρουσία των πρωταθλητών του έδωσε την αίγλη που του έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή του γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας. Όποιος αγαπά τα ράλλυ και τη φιλοσοφία τους, θα πρέπει να ξεκινήσει, τη σημερινή δύσκολη εποχή, αποταμίευση για να το επισκεφθεί….Αξίζει!

Από Apostolis