Για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο, ως «Ανάβαση» μεταφράζεται ως ένας αγώνας που πραγματοποιείται σε ανηφορική κλειστή διαδρομή, η οποία  χρησιμοποιείται τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ως δημόσιος δρόμος, και κατά τη διάρκεια του αγώνα  κάθε  αγωνιζόμενος έχει σκοπό να την καλύψει στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Το 2014, η FIA, θέλησε να δημιουργήσει ένα θεσμό, αντίστοιχο των Ολυμπιακών αγώνων, ειδικά διαμορφωμένο για το μηχανοκίνητο αθλητισμό,  με ονομασία FIA HILLCLIMB MASTERS”, ο οποίος οργανώθηκε έτσι ώστε να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια. Σκοπός της ομοσπονδίας ήταν να προσελκύσει  τους καλύτερους  οδηγούς αναβάσεων που τρέχουν στο Ευρωπαικό, το Παγκόσμιο και σε λοιπά εθνικά πρωταθλήματα, για ένα Σαββατοκύριακο,  σε έναν αγώνα-γιορτή.

plagos33

Μετά την επιτυχία της διοργάνωσης το 2014, που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο, το FIA HILLCLIMB MASTERS, επανέρχεται αυτό το σαββατοκύριακο 8-9/10/2016 στην περιοχή του STERNBERK στην Τσεχία, σε μια διαδρομή 3,3 χιλιομέτρων, και στην οποία, μεταξύ των 139 οδηγών από που έχουν δηλώσει συμμετοχή, για πρώτη φορά θα έχουμε ελληνική εκπροσώπηση!

Αρχηγός  της Ελληνικής αποστολής  ορίστηκε ο Μάριος Ξανθάκος, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αναβάσεις του εξωτερικού, με συχνή παρουσία στο Ιταλικό πρωτάθλημα αναβάσεων. Στο FIA HILLCLIMB MASTERS, δεν θα συμμετάσχει με κάποιο αγωνιστικό αυτοκίνητο, όπως τον έχουμε συνηθίσει αλλά έχει ως αποστολή του να συμβουλεύσει τους οδηγούς και να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που τυχόν προκύψουν στον αγώνα. Συνοδοιπόροι του σε αυτή τη προσπάθεια, θα βρίσκονται οδηγοί με διαρκή εμπλοκή και διακρίσεις στον Ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό.

argiriou3

Ο Γιώργος Αργυρίου, που ξεκίνησε τους αγώνες το 1998 από τα ράλλυ συμμετέχοντας με Opel Corsa, μεταπήδησε φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων όπου με όπλο του ένα Mitsubishi Lancer EVO IX, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο στην ομάδα Ν στην οποία συμμετείχε.

Ο Σπύρος Βοργιάς, με Peugeot 106, ο οποίος ξεκίνησε την εμπλοκή του στους αγώνες το 2010, και έχει καταφέρει μέσα από συνεχή βελτίωση να βρίσκεται στους διακριθέντες στην κατηγορία του τα τελευταία χρόνια, (δεύτερος ομάδας Α έως 2 λίτρα για το 2014 και 2015) με κορυφαία στιγμή στη καριέρα του το φετινό πρωτάθλημα στην ομάδα Α έως 2 λίτρα. 

Ο Γιώργος Κεχαγιάς που κατέκτησε το 2016 την κορυφή της ομάδας Ε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αναβάσεων με το θηριώδες Ford Sierra RS 500.

Ο Παναγιώτης Λιώρης, που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια με Ford Escort WRC στην ομάδα Α, μετά τη τρίτη θέση που κατέκτησε το 2015, επέστρεψε δριμύτερος το 2016 και ταξιδεύει στη Τσεχία ως πρωταθλητής της ομάδας Α.

Μαζί τους και ο Γιάννης Πλάγος ο οποίος εντυπωσιάζει στους αγώνες Ράλλυ, επικρατώντας συχνά πυκνά έναντι πολλών τετρακίνητων και πιο δυνατών συνδυασμών. Τελευταία του νίκη, πρόσφατα στο 4ο Athens Rally Sprint, οδηγώντας ένα Honda Civic Type R, με το οποίο θα μας εκπροσωπήσει στο Sternberk.

kehagias4

Οι οδηγοί μας, θα έρθουν αντιμέτωποι με οδηγούς  από Αυστρία, Βέλγιο,Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία.

Παρών στο FIA HILLCLIMB MASTERS, δηλώνουν ακόμα ο 9 φορές πρωταθλητής Ευρώπης, Simone Faggioli, ο ανταγωνιστής του σε όλο το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Christian Merli, ο Βρετανός Scott Moran, με  6 τίτλους στο Βρετανικό πρωτάθλημα αναβάσεων καθώς και υπόλοιποι διάσημοι οδηγοί του θεσμού των Ευρωπαικών αναβάσεων όπως ο Γάλλος πρωταθλητής Cyrille Frantz,  ο Ελβετός Reto Meisel, ,οι  Αυστριακοι Karl Schagerl και Felix Pailer, o Ιταλός Giuliani Fulvio κ.α.

lioris4

Η ομοσπονδία, για το θεσμό του FIA HILLCLIMB MASTERS, έχει διαχωρίσει τα αυτοκίνητα σε 3 κατηγορίες, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ και ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ. Ο κάθε οδηγός  διαγωνίζεται αρχικά στον αγώνα των Πρωταθλητών, όπου καθένας  ατομικά, αγωνίζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και έπειτα στο NATIONS CUP, όπου οι οδηγοί κάθε χώρας αγωνίζονται για το καλύτερο αποτέλεσμα της εθνικής τους ομάδας. Με επιρροή από τους Ολυμπιακούς αγώνες, το FIA HILLCLIMB MASTERS, πέρα από το χρηματικό έπαθλο, προσφέρει μετάλλια (χρυσό,αργυρό και χάλκινο) με χαραγμένα τον τίτλο της διοργάνωσης, ενώ στη νικήτρια εθνική ομάδα, απονέμεται το αντίστοιχο κύπελλο και μετάλλια διάκρισης.

vorgias4

Ο αγώνας θα προβληθεί ΖΩΝΤΑΝΑ  μέσω Youtube, στο κανάλι της Αυτοκινητιστικής Ομοσπονδίας Τσεχίας, Autoklub České Republiky από τις 08:30 το πρωί της Κυριακής.

https://www.youtube.com/watch?v=2sG0s_wqK84&feature=youtu.be

Εμείς να ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία και έναν απροβλημάτιστο αγώνα στους οδηγούς της ελληνικής αποστολής. Διασκεδάστε το!

Από Harris