GRally

Ειδήσεις από αγώνες ράλλυ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Περιφερειακοί αγώνες Ασφάλτου Βορείου Ελλάδος

Κύπελλο Ράλλυ Βορείου Ελλάδος 2019-review- Απ’ το βορρά μέχρι το νότο!

Μετά την ολοκλήρωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, έφτασε στο τέλος του ακόμα ένας θεσμός με μεγάλη ιστορία στο χώρο των αγώνων, το Κύπελλο Ράλλυ Βορείου Ελλάδος 2019.

Ο Τάκης Καμπύλης αναδείχτηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του Κυπελλούχος!

“Τόσες στροφές κι όλα του φαίνονταν ευθεία…” του έμπειρου οδηγού που με συνοδηγό τον Σταύρο Σταμέλο έκαναν “τόσα χιλιόμετρα με μια μόνο κυρία”, την πανέμορφη «cabia» των ελληνικών αγώνων, την Skoda Fabia S2000, δηλαδή, της Cabilis Performance και τα κατάφεραν περίφημα. Ένας «νότιος» νικητής του OPEN Κυπέλλου Βορρά και γιατί όχι, αφού συμμετείχε στην πλειοψηφία των αγώνων του θεσμού κατακτώντας με το σπαθί του 3 νίκες και τον τίτλο. Ο Καμπύλης σπάει την μονοτονία των Βόρειων και προσθέτει το όνομα του δίπλα σε αυτά των Σωτήρη Χατζητσοπάνη, Κώστα Χαμπή, Τάκη Μανωλόπουλου, Σωκράτη Τσολακίδη, Νικόλα Παυλίδη, Βασίλη Τσομπανόπουλου, Γάκη Καλεμτζάκη, Γιώργου Κριαρά, Άκη Καλούδη, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Διαμαντή Τζαμπάζη που έχουν κερδίσει περισσότερα από ένα Κύπελλα Βορείου Ελλάδος ή Κύπελλα Μακεδονίας- Θράκης όπως ονομαζόταν παλαιότερα. Ατυχής η παρομοίωση βάσει μεγεθών, αλλά μας θυμίζει κάτι από OPEN Βρετανικό Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχαν πολλές φορές μη Βρετανοί, κυρίως Φινλανδοί, και το κατακτούσαν. Το πλήρωμα μάλιστα διεκδικεί με αξιώσεις και το κύπελλο Ράλλυ Νοτίου Ελλάδας συμμετέχοντας φέτος σε αγώνες “Από το βορρά μέχρι το νότο”!

Η ένσταση με το «OPEN» Κύπελλο Ράλλυ Βορείου Ελλάδος δεν έχει να κάνει με την παρουσία των Καμπύλη- Σταμέλου, που τιμούν με τη συμμετοχή τους τα βόρεια Ράλλυ, προσφέρουν θέαμα στους φίλους των αγώνων και τους θέλουμε αφού άλλωστε “αυτός ο δρόμος γράφει επάνω επιστροφή”! Έχει να κάνει περισσότερο με τα πληρώματα που διεκδικούν άλλους θεσμούς, όπως το Πρωτάθλημα Ράλλυ Ασφάλτου ή το Κύπελλο Νοτίου Ελλάδος και «κλέβουν» χωρίς τη θέληση τους βαθμούς από αυτά που ακολουθούν τους βόρειους αγώνες, επηρεάζοντας σαφώς τον ανταγωνισμό. Κάτι τέτοιο έγινε φέτος στο Ράλλυ ΔΕΘ και στο Ράλλυ Αλμυρού με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η εικόνα του κυπέλλου.

Λύση δεν θα φέρει ο διαχωρισμός αγώνων από πρωταθλήματα, αφού αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα συμμετοχών και ματαίωση αγώνων. Ούτε πρακτικές του τύπου «δήλωσε σε ποιο πρωτάθλημα θέλεις να βαθμολογηθείς…». Κάθε αθλητής ανήκει σε κάποιο σωματείο και δεν είναι δύσκολη η κατάταξη των σωματείων στα περιφερειακά κύπελλα και τους αγώνες τους οποίους διοργανώνουν. Οι οδηγοί που ανήκουν στα σωματεία της Βορείου Ελλάδος θα μπορούν να βαθμολογηθούν στο Κύπελλο Βορείου Ελλάδος, οι οδηγοί της Κρήτης στο Κύπελλο Κρήτης κ.ο.κ. Αυτό δεν αποκλείει τη συμμετοχή «βορείων» στο Κύπελλο Νοτίου Ελλάδος ή το αντίθετο, αφού υπάρχουν μεταγραφικές περίοδοι και κάθε αθλητής μπορεί να μεταγραφεί σε σωματείο της αρεσκείας του, ή της περιφέρειας της οποίας το κύπελλο θέλει να ακολουθήσει.

Βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία μια τέτοια ενέργεια, είναι να συμπληρώνονται οι κατηγορίες από τους εκάστοτε ενδιαφερομένους (αυτό μπορεί να βοηθήσει μια μεγαλύτερη σύμπτυξη τους, να ενοποιηθεί πχ η C4 με την C5), ώστε να προσμετρώνται βαθμολογικά στο κύπελλο. Μια σύντομη έρευνα στις συμμετοχές των περιφερειακών Κυπέλλων ασφάλτου δείχνει ότι αυτό θα συνέβαινε στους αγώνες του 2018 στην πλειοψηφία των κατηγοριών, οπότε ο διαχωρισμός θα είχε επιτυχία. Θα βοηθούσε επίσης τον ανταγωνισμό, σε θεσμούς με μόνο 4 αγώνες, να κρατάνε τη βαθμολογία τους στο κύπελλο και οι συμμετέχοντες σε 2 αγώνες, και όχι σε 3 όπως ισχύει το 2019.

Κάπως έτσι τα περιφερειακά κύπελλα θα αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ο κόπος των συμμετεχόντων θα ανταμείβεται πιο δίκαια.

Και του χρόνου

Οι Κυπελλούχοι Βορείου Ελλάδος των τελευταίων ετών

2019 Τάκης Καμπύλης Skoda Fabia S2000
2018 Γιάννης Κωνσταντινίδης Citroen ZX Kit Car
2017 Τάκης Καμπύλης Skoda Fabia S2000
2016 Νικόλας Παυλίδης Citroen DS3 R3T
2015 Δημήτρης Κουμποτής Peugeot 106 S16
2014 Διαμαντής Τζαμπάζης Mitsubishi Lancer Evo X
2013 Νικόλας Παυλίδης Citroen DS3 R3T
2012 Διαμαντής Τζαμπάζης Mitsubishi Lancer Evo X
2011 Γιάννης Κωνσταντινίδης Citroen ZX Kit Car
2010 «Χριστόφορος» VW Golf II
2009 Άκης Καλούδης Mitsubishi Lancer Evo VIII
2008 Άκης Καλούδης Mitsubishi Lancer Evo VIII
2007 Διονύσης Μαυροδής Mitsubishi Lancer Evo VI
2006 Στέργιος Στρατέλης Subaru Impreza Spec C
2005 Σωκράτης Τσολακίδης Subaru Impreza Spec C
2004 Γιώργος Κριαράς Ford Escort RS Cosworth
2003 Γιώργος Κριαράς Ford Escort RS Cosworth
2002 Σωκράτης Τσολακίδης Mitsubishi Lancer Evo VII
2001 Σωκράτης Τσολακίδης Mitsubishi Lancer Evo VI
2000 Σωτήρης Χατζητσοπάνης Ford Escort RS Cosworth
1999 Σωτήρης Χατζητσοπάνης Ford Escort RS Cosworth
1998 Σωτήρης Χατζητσοπάνης Ford Escort RS Cosworth
1997 Νικόλας Παυλίδης Ford Escort RS Cosworth
1996 Σωτήρης Χατζητσοπάνης Ford Escort RS Cosworth
1995 Σωτήρης Χατζητσοπάνης Ford Escort RS Cosworth
1994 Βασίλης Τσομπανόπουλος Ford Sierra RS Cosworth 4X4
1993 Μηνάς Κλιματσάκης Lancia Delta Integrale 16v
1992 Γάκης Καλεμτζάκης Ford Sierra RS Cosworth
1991 Μάριος Ιωάννου VW Golf Gti
1990 Γάκης Καλεμτζάκης Ford Sierra RS Cosworth
1989 Νίκος Κουρόγλου Suzuki Swift Gti
1988 Δημήτρης Μανωλόπουλος Renault 5 Turbo
1987 Δημήτρης Μανωλόπουλος Renault 5 Turbo
1986 Κώστας Χαμπής Opel Ascona 400
1985 Βασίλης Τσομπανόπουλος Opel Ascona 2000
1984 Δημήτρης Μανωλόπουλος Renault 5 Alpine
1983 Δημήτρης Μανωλόπουλος Renault 5 Alpine
1982 Κώστας Χαμπής Ford Escort RS