Σαφώς βελτιωμένη σε όλους τους τομείς παρουσιάζεται η Προκήρυξη των Αγώνων Αυτοκινήτου για το 2017, όπως ανακοινώθηκε την προτελευταία ημέρα του 2016 από την Επιτροπή Αγώνων.

Οι κυριότερες βελτιώσεις σε σχέση με την προκήρυξη του 2016 εντοπίζονται στην σαφή διατύπωση των κανονισμών του Κυπέλλου Ασφάλτου, την προσμέτρηση των μικρότερων επιμέρους κατηγοριών και στα περιφερειακά έπαθλα (C5 και C6), την πλήρη προσμέτρηση βαθμών των επιμέρους κατηγοριών με μικρότερο αριθμό εκκινούντων αλλά και την καινοτομία της power stage, της εξτρά βαθμολόγησης δηλαδή της τελευταίας ειδικής στους αγώνες Ράλλυ και Μίνι Ράλλυ!

Πιο αναλυτικά, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ διατηρεί το μικτό του χαρακτήρα όπως τα τελευταία χρόνια και αποτελείται από 6 αγώνες, 3 χωμάτινους (το ράλλυ Ακρόπολις είναι και φέτος διπλός αγώνας) και 3 ασφάλτινους. Οι μοναδικοί αγώνες με συντελεστή είναι οι 2 ημέρες του Ράλλυ Ακρόπολις  στους οποίους οι αγωνιζόμενοι πολλαπλασιάζουν τους βαθμούς τους με 1,5. Για την τελική βαθμολογία κάθε οδηγού θα μετρήσουν τα 5 καλύτερα αποτελέσματα.

Το Πανελλήνιο Κύπελλο Ασφάλτου χωρίζεται πλέον σε 3 περιφέρειες, με τους αγωνιζόμενους να επιλέγουν ένα από τα τρία περιφερειακά κύπελλα το οποίο θα ακολουθήσουν. Ο κάθε αγωνιζόμενος για να βαθμολογηθεί στον τελικό θα πρέπει να συμμετάσχει σε 3 τουλάχιστον αγώνες του περιφερειακού του κυπέλλου, ενώ μπορεί να συλλέξει βαθμούς σε τέσσερις, κατά μέγιστο, αγώνες. Εντούτοις μπορεί να αντικαταστήσει έναν από τους αγώνες της περιοχής του με έναν (1) αγώνα από Κύπελλο άλλης περιοχής κόβοντας βαθμούς (σε αντίθεση με το 2016) από τους αγωνιζόμενους της περιοχής αυτής.

Κακώς παραμένει ο κανονισμός που υποχρεώνει τους οδηγούς να δηλώσουν το Κύπελλο στο οποίο θα συμμετάσχουν έως τις 20 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που είναι πολύ πρόωρη για πολλούς. Ο κάθε αγωνιζόμενος θα πρέπει να δηλώνει το θεσμό τον οποίο θα ακολουθήσει πριν τον πρώτο του αγώνα στο Κύπελλο, ενώ θα πρέπει να του επιτρέπεται ακόμα κι αυτός ο πρώτος του αγώνας να είναι ο «αμοιβός» του, αν το επιθυμεί.

Ο επιτυχημένος θεσμός του τελικού του Κυπέλλου Ασφάλτου διατηρείται και το 2017 με τη ΛΑ Βόλου να αναλαμβάνει τη διοργάνωση του. Μετά και τον τελευταίο αγώνα των Περιφερειακών Κυπέλλων όσοι συμμετείχαν θα διεκδικήσουν το Πανελλήνιο Κύπελλο εφόσον συμμετάσχουν στον τελικό του Κυπέλλου. Οι αγωνιζόμενοι θα μεταφέρουν τους βαθμούς τους στον τελικό, ο οποίος έχει συντελεστή δύο (2) και θα προστεθούν στους βαθμούς της χρονιάς για τον υπολογισμό της συνολικής του βαθμολογίας, τόσο στο Κύπελλο της περιοχής του όσο και στο Πανελλήνιο Κύπελλο Ασφάλτου.

Η προκήρυξη δεν προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα Κύπελλα Ράλλυ Χώματος όπως και στα Πρωταθλήματα και Κύπελλα Αναβάσεων.

Μια από τις καινοτομίες της προκήρυξης του 2017 είναι ότι σε όλους τους αγώνες Rally και Mini Rally η τελευταία ειδική θα προσμετράει ως Power Stage! Οι πρώτοι πέντε(5) της κάθε κατηγορίας (Γενική, F2, λοιπές κατηγορίες) που συμπληρώνει θα παίρνουν σύμφωνα με την κατάταξη στην τελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα 5, 4, 3, 2 και 1 βαθμό κατ’ αντιστοιχία και θα προστίθενται στους βαθμούς του αγωνιζόμενου για τον αντίστοιχο αγώνα!

Μια επίσης βελτίωση της προκήρυξης αφορά τη βαθμολόγηση των επιμέρους κατηγοριών στους αγώνες Ράλλυ. Πλέον, για να ληφθούν υπόψη βαθμολογικά αυτές στους αντίστοιχους τίτλους αγώνων ράλλυ/ράλλυ σπριντ πρέπει να εκκινήσουν τουλάχιστον έξι (6) αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας (αντί για 8 που ίσχυε). Σε περίπτωση που τα αυτοκίνητα είναι λιγότερα από έξι (6) , αλλά όχι λιγότερα από τέσσερα (4), τότε η κατηγορία λαμβάνεται υπόψη βαθμολογικά αλλά με μειωμένους βαθμούς.

Επίσης, προκηρύσσονται έπαθλα για τις μικρές επιμέρους κατηγορίες στα Περιφερειακά Κύπελλα Ασφάλτου (C5 και C6), κάτι που δεν ίσχυε το 2016!

Δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι τελικά η Επιτροπή Αγώνων έχει τα αυτιά της ανοιχτά, και βελτιώνει τα κακώς κείμενα που προέκυψαν τη χρονιά που πέρασε. Μοναδικό μελανό σημείο ο μεγάλος αριθμός των αγώνων που ας ελπίσουμε ότι δεν θα επηρεάσει την ποιότητα τους.

http://www.omae-epa.gr/images/documents/2017/PROKHRYXI_2017_FINAL_V1.pdf

Καλή αγωνιστική χρονιά!

Από Harris