Ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος το πρόγραμμα αγώνων αυτοκινήτου για το 2017. Παρά το γεγονός ότι οι αγώνες του 2016 αποδείχτηκαν πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να ματαιωθούν και άλλοι να πραγματοποιηθούν με ελάχιστες συμμετοχές, ο αριθμός τους παραμένει πολύ μεγάλος για την εποχή, ενώ η φιλοσοφία των πρωταθλημάτων και Κυπέλλων παραμένει η ίδια.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ διατηρεί τον επιτυχημένο του μικτό χαρακτήρα και αποτελείται από 6 αγώνες, 3 χωμάτινους (το ράλλυ Ακρόπολις αναμένεται να είναι και φέτος διπλός αγώνας) και 3 ασφάλτινους, έναν δηλαδή λιγότερο από πέρυσι. Όπως ακριβώς εμφανίστηκαν στο προσωρινό πρόγραμμα, τα Ράλλυ Ολυμπιακό, Ακρόπολις, ΔΕΘ και Αμαρύνθου διατηρούν τη θέση τους, το Ράλλυ Φθιώτιδος (ή μήπως Λαμίας) θα είναι ασφάλτινο το 2017, ενώ το Ράλλυ Κένταυρος μεταφέρεται στο Κύπελλο Ασφάλτου. Θετικό του πρωταθλήματος η μείωση των αγώνων του και η καλύτερη ισορροπία μεταξύ χώματος και ασφάλτου.

Σε 3 αντί για 4 περιφέρειες χωρίζεται το Κύπελλο Ασφάλτου για το 2017. Τα πολλά προβλήματα που δημιούργησε στους αγωνιζόμενους και στους οργανωτές αυτός ο διαχωρισμός τη χρονιά που πέρασε δεν πτόησαν την ΕΠΑ που επιμένει στον ίδιο σχεδιασμό. Τα Ράλλυ Αττικό, Αχαιός και Ράλλυ Παλάδιο αλλά και τα σπριντ Μπράλου και Αγίου Μερκουρίου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νοτίου Ελλάδας που καλύπτει πλέον Στερεά και Πελοπόννησο. Η Βόρεια Ελλάδα καλύπτει αγώνες σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία και περιλαμβάνει τα Ράλλυ Αλμυρού, Ηπειρωτικό και Λάρισας (!!!) και τα Σπριντ Σερρών και Φίλιππος. Πέντε αγώνες θα περιλαμβάνονται και στην περιφέρεια Κρήτης με 2 σπριντ του ΑΟΚ, 2 της ΑΛΑ Χανίων και το Ράλλυ Κρήτης. Ο μεγάλος τελικός θα διοργανωθεί από τη ΛΑ Βόλου, χωρίς ακόμα να διευκρινίζεται αν ο αγώνας αυτός θα είναι το Ράλλυ Κένταυρος. Ευελπιστούμε, τουλάχιστον, τη νέα χρονιά να μην εμφανιστούν τα προβλήματα του 2016 και η προκήρυξη να είναι πιο ξεκάθαρη, όσον αφορά τη δήλωση συμμετοχής, τη βαθμολόγηση του τελικού και την ισονομία ανάμεσα στις περιφέρειες.

Το πρόγραμμα δεν προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο Κύπελλο Ράλλυ Χώματος το οποίο παραμένει επικεντρωμένο στην Πελοπόννησο, με αγώνες σε Σπάρτη, Καλαμάτα και Πύργο και μακάρι Start Line και ΑΣΜΑ να επιλέξουν να κάνουν τους αγώνες τους στη Στερεά Ελλάδα ώστε να δοθεί κίνητρο και στους «πάνω από το αυλάκι» να συμμετέχουν στο θεσμό.

Ο απόλυτα επιτυχημένος θεσμός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων διατηρεί τους ίδιους αγώνες για το 2017, που θα μπορούσαν να είναι και λιγότεροι. Ριτσώνα, Διόνυσος, Κύμη, Αχλαδόκαμπος, Πιτίτσα, Ομαλός, Πορταριά και Καστανιά θα διεξαχθούν τη νέα χρονιά, με τη «βόρεια» Ανάβαση να προσμετράει και στο Κύπελλο Αναβάσεων Βορείου Ελλάδος.

Αυξημένος είναι ο αριθμός των Αναβάσεων Βορείου Ελλάδος το 2017, με τις Ανάβασεις του Λιβαδίου και της Καστανιάς να πλαισιώνουν τις γνωστές στη Νιγρίτα, τη Δράμα, τη Βλάστη, τους Τοξότες και την Ελασσόνα. Αντίστοιχα, πολλοί είναι οι αγώνες και στη Νότια Ελλάδα με τις Αναβάσεις Βραχασίου, της Ζακύνθου, της Αιγείρας, της Δημητσάνας, της Μοσχοκαρυάς και της Αγίας Άννας να απαρτίζουν το πρόγραμμα.

Σε σχέση με το προσωρινό πρόγραμμα, έχει γίνει καλή δουλειά στην τροποποίηση των ημερομηνιών, ώστε  να μην συμπίπτουν πολλοί αγώνες στο ίδιο σαββατοκύριακο.

Συμπέρασμα; Οι αγώνες δεν ελαττώθηκαν το 2017, η (επιτυχημένη;) συνταγή παραμένει η ίδια με αυτή του 2016 και μακάρι οι αγώνες μας να έχουν καλύτερη εικόνα από αυτή της χρονιάς που πέρασε.

http://www.omae-epa.gr/images/documents/2017/AUTO_A_2017_V1.pdf

 

Από Harris