Λίγα εικοσιτετράωρα μένουν για την ολοκλήρωση του 2016! Μιας χρονιάς που ολοκληρώθηκε για τους ελληνικούς αγώνες ράλλυ και αναβάσεων αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση σε θεατές, οδηγούς και λοιπούς ενδιαφερόμενους. Ελπίζοντας ότι το 2017 θα είναι καλύτερο από κάθε άποψη, επιχειρούμε να φωτίσουμε τους πρωταγωνιστές των βουνών, τους οδηγούς που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους, το ήθος τους και την αγάπη τους για το σπορ τη χρονιά που πέρασε, μέσα από τα μάτια απλών θεατών που πήραν τα βουνά για να τους χειροκροτήσουν. Μετά από πολύωρες αναλύσεις και προσπαθώντας να μην αδικήσουμε κανέναν, επιλέξαμε στο GRally τους 10 κορυφαίους οδηγούς ελληνικών αγώνων για το 2016 και σας τους παρουσιάζουμε.

  1. Γιάννης Πλάγος

-Κυπελλούχος Ράλλυ Ασφάλτου κατηγορίας F2

– Κυπελλούχος Περιφερειακού Κυπέλλου Ασφάλτου Κεντρικής Ελλάδας

– Κυπελλούχος Περιφερειακού Κυπέλλου Ασφάλτου Κεντρικής Ελλάδας F2

Κορυφαίος, ίσως, οδηγός των Ελληνικών Αγώνων για το 2016 ο Γιάννης Πλάγος, με τον Άλκη Ρέντη δίπλα του, απογείωσαν το Honda Civic Type R σε όσους αγώνες συμμετείχαν όντας παντού και πάντα πρώτοι «δικίνητοι», κοιτώντας μάλιστα στα μάτια πληρώματα με ισχυρότερα αυτοκίνητα. Ποιος τους είδε στο βουνό και δεν τους φοβήθηκε είτε σε στεγνό, είτε σε βρεγμένο; Κερασάκι στην τούρτα της καταπληκτικής χρονιάς του 37χρονου Καλαματιανού η διάκριση του στο FIA Hillclimb Masters 2016 στην Τσεχία ως μέλος της Εθνικής μας Ομάδας.

          2.Λάμπρος Αθανασούλας

-2ος γενικής στο Ράλλυ Ακρόπολις

– Άξιος εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ράλλυ Μόντε Κάρλο και Ράλλυ Κύπρου

Η δεύτερη θέση του στον εθνικό μας αγώνα με τον τρόπο μάλιστα που κατακτήθηκε, αρκεί ώστε να κατατάξει τον 40χρονο οδηγό στους κορυφαίους της σεζόν. Με τον Ηλία Παναγιωτούνη στο δεξί μπάκετ οδήγησαν δίχως αύριο στα τελευταία χιλιόμετρα του Ακρόπολις καταφέρνοντας να ανεβούν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Μια θέση που κατέκτησαν πανάξια με την οδήγηση τους και παραλίγο να τους τη στερήσει η σκόνη προπορευόμενου οχήματος. Ο Λάμπρος απέδειξε ότι μόνο το ταλέντο δεν λείπει στους Έλληνες αγωνιζόμενους και πως με μεγαλύτερη εμπλοκή μπορεί να πρωταγωνιστήσει και σε άγνωστους αγώνες για αυτόν όπως το Ράλλυ Μόντε Κάρλο στο οποίο συμμετείχε με τον Νίκο Ζακχαίο ή το Ράλλυ Κύπρου στο οποίο έτρεξε με τον Χρήστο Κουζιώνη.

    3.Βασίλης Βελάνης

-2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

– Πρεσβευτής του fair play με τη μη συμμετοχή του στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος

Χωρίς να υποτιμά κανείς την ταχύτητα που επέδειξαν και το θέαμα που προσέφεραν στις ειδικές διαδρομές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος οι Βασίλης και Γιάννης Βελάνης, άλλος είναι ο λόγος που επιλέχτηκαν στην πρώτη 10αδα των κορυφαίων οδηγών του 2016 και αυτός είναι το ήθος τους. Το πλήρωμα επέλεξε να μην συμμετέχει στον τελευταίο αγώνα του θεσμού, τηρώντας κατά γράμμα το ευ αγωνίζεσθαι, γνωρίζοντας ότι οι αντίπαλοι τους στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν για λόγους ανωτέρας βίας. Εύγε!

  4. Γιώργος Φιλιππίδης

  • Πρωταθλητής Ελλάδος 2016

Από την κορυφαία 10αδα των οδηγών του 2016 δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πρωταθλητής του κορυφαίου θεσμού των Ελληνικών Αγώνων, του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Ο Γιώργος Φιλιππίδης κατέκτησε τον τίτλο έχοντας προσπαθήσει αρκετά επί 3 χρόνια για την επίτευξη του στόχου του. Με τον Λεωνίδα Μαχαίρα δίπλα του σε όλους τους αγώνες αναδείχτηκαν πρωταθλητές, χωρίς ωστόσο να το πανηγυρίσουν λόγω της τραγικής κατάληξης του Ράλλυ ΔΕΘ. Μακάρι να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν στην επόμενη ημέρα της ζωής τους είτε αυτή περιλαμβάνει αγώνες είτε όχι.

    5. Νίκος Κομνός

-Κυπελλούχος Αναβάσεων κλάσης Ν/2

Ο 22χρονος Νίκος Κομνός έκανε αισθητή την παρουσία του στους Ελληνικούς Αγώνες καταφέρνοντας να κατακτήσει το Κύπελλο μιας από τις πιο ανταγωνιστικές κλάσεις του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων στην πρώτη χρονιά πλήρους εμπλοκής του στο θεσμό! Την επιτυχία του την κάνει ακόμα μεγαλύτερη ο ισχυρός ανταγωνισμός που συνάντησε στα βουνά από τους Σάκη Γιαννούλη, Δημήτρη Μπρίλλη, Δημήτρη Πολατσίδη και Δήμο Παναγουλόπουλο με τις μεταξύ τους μάχες να διατηρούν το ενδιαφέρον του θεσμού μέχρι τον τελευταίο αγώνα! Μακάρι ο νεαρός να αναβαθμίσει την παρουσία του στους Ελληνικούς Αγώνες και να γίνει παράδειγμα για τη συμμετοχή περισσότερων ταλέντων σε Αναβάσεις και Ράλλυ.

          6. Νίκος Ζακχαίος

  • Επαθλούχος Ράλλυ Ασφάλτου κατηγορίας C6

Το βραβείο το παίρνουν οι επαθλούχοι της κλάσης Νίκος Ζακχαίος- Χρήστος Μιχελής, βραβείο που ανήκει όμως εξίσου στους συναθλητές τους Ηλία Κορνελάκη- Στράτο Ορφανό, Μίλτο Πλατώνη- Γιάννη Λιλλή και Γιάννη Σύλλα- Παναγιώτη Κουκλιαμπή/ Γιάννη Μαυροειδάκο. Τα παιδιά της C6 του Κυπέλλου Ασφάλτου μας χάρισαν έντονες συγκινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους και το ήθος τους, εντός και εκτός bucket. Τέτοιες μάχες θέλουμε να βλέπουμε στους αγώνες!

7. Σπύρος Βοργιάς

  • Πρωταθλητής Αναβάσεων κατηγορίας Α έως 2 λίτρα

Ο 33χρονος οδηγός ήταν ανίκητος το 2016 καταφέρνοντας με το 1600αρι 106 Rallye να επικρατήσει σε 5 Αναβάσεις στην κατηγορία Α έως 2 λίτρα και να κερδίσει με διαφορά το Πρωτάθλημα. Ο Βοργιάς οδήγησε παντού στο όριο, ακόμα κι όταν είχε κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο, εκπροσωπώντας μάλιστα επάξια την Εθνική Ομάδα στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αναβάσεων στην Τσεχία!

8. Αναπολιοτάκης Γιώργος

  • Νικητής σε 2 πρωταθληματικούς ασφάλτινους αγώνες

Ο Κρητικός οδηγός κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του σε όσους αγώνες συμμετείχε το 2016, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα πρωταθληματικά Ράλλυ Κένταυρος και Ράλλυ Αμαρύνθου με συνοδηγούς τους Αλέξανδρο Χαλκιαδάκη και Θανάση Τσιούκα κατά περίσταση. Ο Αναπολιοτάκης επικράτησε και στο Ράλλυ Σπριντ Μάλια Κράσι, ενώ έκλεψε τις εντυπώσεις και στην Ανάβαση Βραχασίου!

   9. Σταματάκης Στράτος

  • Πρώτος αθλητής ΑΜΕΑ στους Ελληνικούς Αγώνες

Μαθήματα ζωής από τον Στράτο Σταματάκη που κερδίζει δικαιωματικά θέση στους κορυφαίους οδηγούς των Ελληνικών Αγώνων το 2016! Τίποτα δεν εμπόδισε τον 32χρονο Κρητικό να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να μετατρέψει κατάλληλα το Peugeot 106 Rallye του, ώστε να συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες της Κρήτης το 2016 παρά το γεγονός ότι ανήκει στην ευαίσθητη κατηγορία των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες! Σε κάθε του αγώνα υπήρχε κουμπαράς για την ενίσχυση του συλλόγου “Δικαίωμα στη Ζωή”.

           10. Γιάννης Αναγνωστάκος

  • Πρωταθλητής Ελλάδος κατηγορίας F2

O 36χρονος οδηγός κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ κατηγορίας F2 με συνοδηγό τον Χρήστο Μπακλώρη συμμετέχοντας μετά από πολλά χρόνια στο θεσμό. Απόφοιτος της σχολής «ΓΙΝΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ» που τόσα ταλέντα έχει αναδείξει και μεγαλωμένος δίπλα στις καλύτερες «Ακροπολικές» ειδικές, δοκίμασε τις δυνάμεις του με ιδιαίτερη επιτυχία στη γειτονική Ιταλία στο τέλος της χρονιάς και μακάρι να αναβαθμίσει την παρουσία του το 2017.

Κλείνουμε με μια ευχή. Μακάρι το 2017 οι Ελληνικοί Αγώνες να είναι καλύτεροι σε όλους τους τομείς, με ζητούμενο την μεγαλύτερη προβολή τους και την ανάδειξη των πρωταγωνιστών που είναι, και πρέπει να είναι, μόνο οι οδηγοί! Και του χρόνου!

Από Harris