GRally

Ειδήσεις από αγώνες ράλλυ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ελληνικοί Αγώνες Ράλλυ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

60ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ 2024- 3. Ράλλυ Κορίνθου- review- Αποκαταστάθηκε η τάξη!

Η τάξη αποκαταστάθηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ράλλυ με τους Γιάννη Παπαδημητρίου- Χρήστο Κουζιώνη (Skoda Fabia RS Rally2) να επιστρέφουν στις νίκες με τεράστια μάλιστα ανατροπή! Ο δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδας χρειάστηκε να τα δώσει όλα στην power stage του αγώνα και να βελτιώσει κατά 10 ολόκληρα δευτερόλεπτα την επίδοση του στους Αγίους Θεοδώρους, ώστε να καταφέρει να κερδίσει το Ράλλυ Κορίνθου με διαφορά μόλις 6 δεκάτων του δευτερολέπτου!

Η νίκη αυτή του πολύπειρου Παπαδημητρίου αποκατέστησε την “τάξη” στο θεσμό, μια τάξη που διαταράχθηκε από τον “από μηχανής θεό” των Ελληνικών αγώνων!

Ο νεαρός Γιώργος Αμούτζας με συνοδηγό τον Γιώργο Ηλιόπουλο ήρθε στα Ελληνικά ράλλυ για να ταράξει τα νερά! Με εμπειρία αγωνιστικών χιλιομέτρων στα ράλλυ που μόλις ξεπερνούσε τα χιλιόμετρα ενός Ράλλυ Ακρόπολις, ο “Νικηφόρος” της ελληνικής τηλεόρασης οδήγησε για πρώτη φορά αγωνιστικό της κατηγορίας C1 (Skoda Fabia Rally2 Evo) “αμφισβητώντας” τους πάντες και τα πάντα! Πρώτος χρόνος γενικής στην πρώτη ειδική, πρώτος χρόνος και στη δεύτερη, με ειδικούς και μη να τρίβουν τα μάτια τους.

Με διαφορά 12 δευτερολέπτων στο πρώτο loop, οι Αμούτζας- Ηλιόπουλος διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο το προβάδισμα τους, διατηρώντας τη διαφορά που δημιούργησαν μέχρι την τελευταία ειδική του αγώνα. Εκεί όμως ήρθαν τα πάνω κάτω! Οι Παπαδημητρίου- Κουζιώνης με καλύτερη επιλογή ελαστικών και με την ταυτότητα στο στόμα ανέτρεψαν την εις βάρος τους κατάσταση αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους τους, κερδίζοντας τελικά τον αγώνα για μιά ανάσα!

Ένα αποτέλεσμα που τους βρήκε όλους νικητές με μεγάλους κερδισμένους τους Ελληνικούς αγώνες!

Το βάθρο των νικητών του Ράλλυ Κορίνθου συμπλήρωσαν οι Γιώργος Κεχαγιάς- Νίκος Πετρόπουλος (Skoda Fabia R5) στην επανεμφάνιση του οδηγού στους αγώνες μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανανεωμένος ο πρωταθλητής Ελλάδος του 2019, με ένα μεγάλο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο στόμα όλο το Σαββατοκύριακο, οδήγησε χωρίς άγχος σημειώνοντας χρόνους κορυφής και διεκδικώντας μέχρι τη μέση του αγώνα τη δεύτερη θέση. Η επίθεση των Παπαδημητρίου- Κουζιώνη στο τέλος τους περιόρισε στην τρίτη θέση της κατάταξης και αναμένουμε να υπάρχει και συνέχεια.

Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσαν οι Ιορδάνης Σερδερίδης- Fred Miclotte στην πρώτη τους εμφάνιση με το νέο τους Skoda Fabia RS Rally2. Ο ‘Ελληνας οδηγός που κατοικεί μόνιμα στο Λουξεμβούργο, διασκεδάζει πάντα τις αγωνιστικές του εξορμήσεις στην πατρίδα συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το χάρηκε εντός και εκτός “αγωνιστικού χώρου” βελτιώνοντας μάλιστα τις επιδόσεις του στα μεσημεριανά περάσματα, όταν δεν έχανε χρόνο καθαρίζοντας το δρόμο.

Με αυτό το αποτέλεσμα οι Αμούτζας- Ηλιόπουλος ισοβαθμούν στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος με τους υπέροχους Κυπραίους Πέτρο Παντελή- Πάμπο Λαό που για ακόμα έναν αγώνα πολέμησαν σκληρά στην πιο ανταγωνιστική κατηγορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος, την Rally3.

Η νέα αυτή κατηγορία που σοφά έχει φέτος το δικό της πρωτάθλημα ήταν και πάλι άκρως ανταγωνιστική με τέσσερα πληρώματα να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Τελικοί νικητές οι Πασχάλης Χατζημάρκος- Μάριος Τσαούσογλου (Renault Clio Rally3) που με αντεπίθεση διαρκείας μετά το πρώτο loop κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτέλους τον πρώτο τους χωμάτινο αγώνα με το γαλλικό όπλο και μάλιστα στην πρώτη θέση. Το πλήρωμα είχε τη στιγμή του στην πρώτη ειδική του αγώνα χάνοντας πολύτιμα δευτερόλεπτα αλλά και την αναγκαία αυτοπεποίθηση. Μη έχοντας να χάσουν τίποτα πήγαν “τέρμα” στη συνέχεια “προσπερνώντας” τους διεκδικητές του τίτλου και πετυχαίνοντας μια δίκαιη πέρα ως πέρα νίκη, η οποία δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, παρά το γεγονός ότι τα Rally3 πήραν εικονικό χρόνο στην τελευταία ειδική, μετά από έξοδο προπορευόμενου οχήματος.

Με το μυαλό και στους βαθμούς του πρωταθλήματος ακολούθησαν τους νικητές οι Νώντας Καρανικόλας- Γιώργος Κακαβάς (Ford Fiesta Rally3) και Πέτρος Παντελή- Πάμπος Λαός (Renault Clio Rally3). Χαρακτηριστικό του έντονου συναγωνισμού πως η διαφορά των τριών κορυφαίων πληρωμάτων της κατηγορίας δεν ξεπέρασε ποτέ τα 7 δευτερόλεπτα στις 4 πρώτες ειδικές του αγώνα με το πλήρωμα του Fiesta να πλησιάζει στη βαθμολογία αλλά τους Κυπραίους να παραμένουν πρωτοπόροι.

Ένα κλικ πίσω από το βάθρο οι θεαματικοί Θέμης Χαλκιάς- Νίκος Κομνός (Renault Clio Rally3) τερμάτισαν ακόμα έναν αγώνα παραμένοντας στη μάχη του τίτλου, ενώ την πρώτη δεκάδα της γενικής συμπλήρωσαν οι Γιώργος Δελαπόρτας- Βαγγέλης Παναρίτης (Ford Fiesta Rally3) που συνέχισαν την ανοδική τους πορεία μετά την “οπισθοδρόμηση” του Πύργου και οι “JJ”- Κώστας Στεφανής (Ford Fiesta Rally3) στον πρώτο τερματισμό του νεαρού οδηγού στους βαθμούς της γενικής. Άτυχος της κατηγορίας ο μεγάλος αδερφός του “JJ”, o “Flandy” που με συνοδηγό για πρώτη φορά τον Allan Harryman είχαν τη στιγμή τους τοποθετώντας το δικό τους Ford Fiesta Rally3 στο πλάι…

Έντονος ήταν ο συναγωνισμός και στην κατηγορία F2 με πρωταγωνιστές δύο οδηγούς από την Κύπρο. Ο Πανίκος Πολυκάρπου με συνοδηγό τον Γιώργο Βότση ξεκίνησαν επιφυλακτικά τον αγώνα με το Peugeot 208 Rally4 επιτρέποντας στους Χρύσο Παντελή- Βασίλη Κούγια με Peugeot 208 R2 να βρεθούν πολύ κοντά με το καλημέρα και να περάσουν μάλιστα πρώτοι στο τέλος του πρωινού loop. Οι Πολυκάρπου- Βότσης απάντησαν στην τρίτη ειδική ανακτώντας το προβάδισμα, όμως στην αμέσως επόμενη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν από σπασμένη ανάρτηση, στερώντας από τους φίλους των αγώνων από μια ακόμα ωραία μάχη. Οι Παντελή- Κούγιας καρδιοχτύπησαν μάλιστα στην power stage την οποία τερμάτισαν με κλαταρισμένο ελαστικό, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρήσουν τη θέση τους. Ευχάριστη έκπληξη της κατηγορίας οι Δημήτρης Παλαιοκώστας- Ανδρέας Βίγκος (Peugeot 208 Rally4) ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί μέχρι να παρκάρουν στην άκρη στην power stage λόγω σπασμένου ψαλιδιού.

Στην επιστροφή τους στους αγώνες μετά το περσινό τους ατύχημα οι Σάββας Λευκαδίτης- Βαγγέλης Ακράτος (Peugeot 208 Rally4) δεν έπιασαν τα στάνταρ απόδοσης στα οποία τους έχουμε συνηθίσει, καταφέρνοντας ωστόσο να φτάσουν με ασφάλεια στον τερματισμό στη δεύτερη θέση της κατηγορίας.

Στην κατηγορία Ν οι Πάνος Ισμαήλος- Κώστας Σούκουλης (Mitsubishi Lancer Evo IX) έμειναν νωρίς εκτός από πρόβλημα στο συμπλέκτη, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στα παρόμοια 9αρια των Αργύρη Τσούλου- Πάνου Σπυρογιάννη και Ντίνου Ζυγογιάννη- Νίκου Τσέλλου να διεκδικήσουν τη νίκη. Τελικοί νικητές οι δεύτεροι που πήραν το προβάδισμα στη δεύτερη ειδική και δεν το αποχωρίστηκαν ποτέ, με τους πρώτους να κατακτούν πολύτιμους βαθμούς για το κύπελλο της κατηγορίας που τους καθιστούν πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Αρκετά πιο πίσω αλλά στην τρίτη θέση της κατηγορίας ολοκλήρωσαν οι Νίκος Ντάβαρης- Κωνσταντίνος Μακρής (Mitsubishi Lancer Evo IX) που έχουν πλέον κι αυτοί βάσιμες ελπίδες για το Κύπελλο.

Τα προβλήματα με τον άξονα που αντιμετώπισαν στις πρωινές ειδικές οι Αντώνης Δημόπουλος- Ευθύμης Σκαλτσάς (Toyota Starlet) έφεραν προσωρινά στην κορυφή της κατάταξης στην κατηγορία F2E τους πάντα θεαματικούς Ντίνο Αντωνίου- Απόστολο Μακάριο με Ford Escort MKII. Η ανάρτηση του Escort όμως τους πρόδωσε στην τρίτη ειδική, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στο πλήρωμα του Starlet για μια εύκολη επικράτηση. Δεύτεροι ολοκλήρωσαν οι Κώστας Μυλωνάς- Νίκος Παραπέρας (Toyota Corolla AE101) χωρίς να απειλήσουν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τους Δημόπουλο- Σκαλτσά για τη μάχη του τίτλου της κατηγορίας στον τελευταίο αγώνα στην Ιτέα. Τρίτοι ολοκλήρωσαν οι Γιώργος Ρήγας- Γιάννης Γεωργιάδης (Ford Escort RS) παρά το κλατάρισμα που είχαν στην power stage, εκμεταλλευόμενοι και την εγκατάλειψη των Βασίλη Υφαντή- Άρη Μουτζούρη με ίδιο αυτοκίνητο. Οι Ρήγας- Γεωργιάδης κέρδισαν παράλληλα και τη C3, με τους Δημόπουλο- Σκαλτσά να κερδίζουν τη C4.

Όμορφη κόντρα είχαμε για ακόμα έναν αγώνα στη μικρότερη κατηγορία του αγώνα, τη C6, με γνωστούς τους πρωταγωνιστές. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Γιάννη Κασίμη- Χρυσούλα Δικοπούλου (Toyota Yaris) να χαμογελάσουν κατακτώντας τη νίκη. Το πλήρωμα του Yaris ήταν ταχύτερο “στα σημεία” σε κάθε ειδική του αγώνα από τους επικεφαλής του κυπέλλου της κατηγορίας Στέφανο Γιόκαρη- Γιώργο Μουρτζούκο (Toyota Starlet EP91) μένοντας “ζωντανό” στη μάχη του τίτλου. Το πλήρωμα του κόκκινου Starlet μάλιστα λίγο έλειψε να γκρεμίσει στην power stage ότι είχε χτίσει μέχρι τότε, βγαίνοντας από το δρόμο. Ευτυχώς για αυτούς κατάφεραν να επαναφέρουν το αγωνιστικό στο δρόμο και να τερματίσουν εντός χρόνου, τερματίζοντας τρίτοι και τελευταίοι στην κατηγορία, συλλέγοντας όμως πολύτιμους βαθμούς. Δεύτεροι στη C6 τερμάτισαν οι πολύπειροι Μανώλης Παναγιωτόπουλος- Μανώλης Αχτίδας (Toyota Yaris) που οδήγησαν ψυχωμένα.

Υψηλού επιπέδου η οργάνωση απέδειξε ότι το Ράλλυ Κορίνθου πρέπει να έχει μόνιμη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Επόμενος και τελευταίος αγώνας του Πρωταθλήματος το Φθινοπωρινό Ράλλυ τον Οκτώβρη με αυξημένο συντελεστή 1,5, το οποίο θα κρίνει όλους τους τίτλους για το 2024.

Τελικά αποτελέσματα:

Βαθμολογίες