Ο λόγος για το Κύπελλο Ασφάλτου 2016 το οποίο λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του στη Λαμία, τινάσσεται στον αέρα με αποφάσεις κατά το δοκούν των ιθυνόντων και τη μία γκάφα να διαδέχεται την άλλη. Ένας θεσμός που τα προηγούμενα χρόνια είχε ανταγωνισμό, φέτος σχεδιάστηκε στο πόδι, κάτι που φαίνεται άλλωστε εκ του αποτελέσματος.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Το Κύπελλο Ασφάλτου 2016 άλλαξε μορφή και χωρίστηκε σε 4 ζώνες με σκοπό να χωρέσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί αγώνες σε αυτό. Μια ριζοσπαστική ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα που όμως δεν επεξεργάστηκε σωστά αφού δεν εξετάστηκαν όλοι οι παράγοντες και που, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, απέτυχε παταγωδώς! Ο διαφορετικός αριθμός των αγώνων σε κάθε περιφέρεια έκανε εξ αρχής άνιση τη μάχη μεταξύ των αγωνιζομένων των διαφόρων περιοχών. Οι συμμετέχοντες κάποιων περιφερειών είχαν το δικαίωμα να κρατήσουν τα 4 καλύτερα τους αποτελέσματα μεταξύ 6 αγώνων που είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν, ενώ κάποιων άλλων είχαν το δικαίωμα να τρέξουν σε μόνο 5 αγώνες, που όπως αποδείχτηκε στην πράξη αυτοί μειώθηκαν σε 3 λόγω ματαίωσης αγώνων!
Οι οργανωτές του θεσμού είχαν σαν στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού, αφού το κόστος θα μειωνόταν λόγω μικρότερων αποστάσεων, όμως αυτό που πέτυχαν στην πράξη ήταν το αντίθετο, με αποτέλεσμα οι κύριοι διεκδικητές των τίτλων των προηγούμενων ετών να απέχουν, να διεξάγονται αγώνες με μόλις 12 (!!!) συμμετοχές και να ματαιώνονται άλλοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τα πληρώματα. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει 21 ασφάλτινους αγώνες σε μια χρονιά. Από τη στιγμή, βέβαια, που οι ιθύνοντες συμπεριέλαβαν στο καλεντάρι τόσους πολλούς, ήταν αναμενόμενο να διεξαχθούν ράλλυ με λιγοστές συμμετοχές και αρκετά …παρακάλια ώστε να συμπληρωθούν κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί η αναβολή. Η μεγάλη μερίδα των αγωνιζομένων του λεκανοπεδίου επικεντρώθηκε στο Περιφερειακό Κύπελλο Κεντρικής Ελλάδας, το οποίο αποτελούνταν από αγώνες κοντά στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί πλήρως το αντίστοιχο της Πελοποννήσου στο οποίο εν τέλει πραγματοποιήθηκαν μόνο 2 αγώνες με ελάχιστες συμμετοχές, ενώ και ο αριθμός των αγώνων σε Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη αποδείχτηκε υπερβολικός.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η Επιτροπή Αγώνων με μια απόφαση άνευ προηγουμένου επινόησε την προσμέτρηση βαθμών για το Περιφερειακό Κύπελλο Πελοποννήσου ενός αγώνα που δεν έγινε ποτέ! Σύμφωνα με αυτή, οι οδηγοί που δήλωσαν συμμετοχή στο Ράλλυ Σπριντ Κορίνθου και που ματαιώθηκε λόγω μικρού αριθμού συμμετεχόντων, έλαβαν από 12,5 (!) βαθμούς έκαστος στη βαθμολογία τους στο θεσμό, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο μεγάλο τελικό της Λαμίας, έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αγώνων από την προκήρυξη. Φανταστείτε να έρθουν έτσι τα πράγματα και κάποιο πλήρωμα να έχει κερδίσει ή χάσει το κύπελλο στηριζόμενο σε αυτούς τους 12,5 ψευτοβαθμούς…
Εκτός αυτού, κανένας δεν γνώριζε σε κάθε αγώνα ποιοι αναμετρώνται με ποιους, αφού η επιτροπή ποτέ δεν ανακοίνωσε, ως όφειλε για λόγους προβολής και διαφάνειας, τους οδηγούς που δήλωσαν συμμετοχή στο εκάστοτε κύπελλο. Θα έπρεπε να γίνει κανείς μέντιουμ για να παρακολουθήσει την εξέλιξη του κυπέλλου ή να απευθυνθεί σε ντεντέκτιβ καθώς υπολογίστηκαν βαθμολογίες με βάση την προσωρινή λίστα συμμετοχών του ακυρωθέντος Ράλλυ Σπριντ Κορίνθου η οποία δεν ανακοινώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού σκιές και αμφιβολίες…
Αμφιβολίες υπάρχουν μέχρι και για το ποιοι αγωνιζόμενοι έχουν το δικαίωμα να βαθμολογηθούν στον τελικό, αφού η κακογραμμένη προκήρυξη αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Δυστυχώς, λόγω κυρίως της εσωστρέφειας που διακατέχει την ΕΠΑ η παρτίδα δεν σώθηκε και δεν θα δούμε έναν τελικό επί ίσοις όροις στη Λαμία. Εννοείται πως στο GRally θα καλύψουμε τον τελικό με όλες μας τις δυνάμεις, προβάλλοντας τους αγωνιζομένους που είναι οι τελευταίοι που φταίνε για την όλη κατάσταση…
[…] γνώμη μας για το φιάσκο της φετινής προκήρυξης και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με την ανυπαρξία ενημέρωσης και […]