Το Ράλλυ Κύπρου, ο μεγαλύτερος διεθνής αγώνας του νησιού με πλούσια ιστορία, αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για ελληνικά πληρώματα, κυρίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Άλλοτε με στόχο τη διασκέδαση και άλλοτε με μοναδικό σκοπό τη συγκομιδή βαθμών, πολλοί Έλληνες ταξίδευαν στο νησί της Αφροδίτης, σε έναν απαιτητικό αγώνα, «σπαστήρι» όπως θα έλεγαν και οι ίδιοι. Το 1ο Ράλλυ Κύπρου διεξήχθη το 1971, ενώ δυο χρονιές αργότερα, το 1973 εντάχθηκε στο καλεντάρι του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου παρέμεινε μέχρι και το 1999. Το 2000 ο αγώνας μπήκε από το παράθυρο στο WRC, καθώς η Κίνα δήλωσε αδυναμία διεξαγωγής του αγώνα εκείνη τη χρονιά. Έως το 2006 είχαν την τιμή να παραμείνουν στο καλεντάρι του κορυφαίου θεσμού οι Κύπριοι, ενώ μετά από δύο χρονιές όπου ο αγώνας προσμετρούσε στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, επέστρεψαν στο WRC το 2009. Από το 2010 και έπειτα, το Ράλλυ Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του IRC που μετέπειτα συγχωνεύτηκε με το ERC, ενώ παράλληλα προσμετράει και στο πρωτάθλημα Μέσης Ανατολής, όντας ο μοναδικός αγώνας παγκοσμίως που μετράει σε δύο πρωταθλήματα της FIA. Δεν ήταν, βέβαια, λίγες οι φορές που ο αγώνας προσμετρούσε ως αμοιβός για το πανελλήνιο πρωτάθλημα με αυξημένο συντελεστή, «αναγκάζοντας» αρκετούς Έλληνες να «κατηφορίζουν» στο νησί.
Πολλά χρόνια έχουμε να δούμε αποτέλεσμα από Έλληνα οδηγό σε Ράλλυ Κύπρου, αν και αρκετές φορές φτάσαμε κοντά, και είναι ευκαιρία φέτος με τη συμμετοχή των Αθανασούλα- Κουζιώνη. Η σημαντικότερη ελληνική επιτυχία ήταν το 1973, όταν οι «Siroco»-Μίλτος Ανδριόπουλος, είχαν τερματίσει δεύτεροι, πίσω από τον μετέπειτα παγκόσμιο πρωταθλητή, Stig Blomqvist. Το πλήρωμα είχε στα χέρια του μια Alpine Renault A110, με τον αγώνα να προσμετράει για το πανελλήνιο πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησαν και εκείνη τη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικά 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδος είχε επισκεφτεί την Κύπρο και το 1972, οδηγώντας ένα Toyota Corolla. Εκείνη τη χρονιά, άλλος ένας Έλληνας, ο «Λεωνίδας» δοκίμασε την τύχη του στο νησί, εγκαταλείποντας την προσπάθειά του με το NSU 1200 TT και τον Νίκο Ζουμπρούλη δίπλα του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, με όπλο ένα Renault 5, έκανε αρκετές ακόμη αποβάσεις στη Μεγαλόνησο, με κορυφαίο αποτέλεσμα την τέταρτη θέση το 1979, ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχημη η πέμπτη θέση τις χρονιές 1977 και 1978.
Δεν είναι λίγες και οι συμμετοχές του Μανώλη Παναγιωτόπουλου σε Ράλλυ Κύπρου, με την τέταρτη θέση το 1991 να αποτελεί το καλύτερο πλασάρισμα του οδηγού. Ο Παναγιωτόπουλος που συμμετείχε το 1979 για πρώτη φορά στον αγώνα με ένα Talbot Avenger, το 1990 είχε ολοκληρώσει έκτος με μια Toyota Celica GT-4. Το ελληνικό πλήρωμα με τις περισσότερες συμμετοχές στο νησί είναι αυτό των Τάσου Γεμενή-Γιάννη Κέπετζη, καθώς έχει στο παλμαρέ του διψήφιο αριθμό εκκινήσεων στην Κύπρο. Η όγδοη θέση τόσο το 1981, όσο και το 1984 αποτελούν το καλύτερο αποτέλεσμά τους. Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον παρουσίασε το Ράλλυ Κύπρου το 1999, καθώς 5 ελληνικά πληρώματα κατέβηκαν στο νησί με αυτοκίνητα της κατηγορίας Α5, με σκοπό να συλλέξουν βαθμούς για το πρωτάθλημα, εκμεταλλευόμενοι τον υψηλό συντελεστή του αγώνα. Οι Κώστας Αργυρίου-Γιάννης Χαιρόπουλος (Toyota Starlet), Δημήτρης Βαζάκας-Γιάννης Ζήβας (Nissan Micra K11), Σώτος Κοκκίνης-Γιώργος Πετρόπουλος (Toyota Starlet), Σωτήρης Σκαλτσάς-Στέλιος Φάκαλης (Nissan Micra K11) και οι Δημήτρης και Άγγελος Κουνέλης (Fiat Cinquecento) κονταροχτυπήθηκαν στα απαιτητικά κυπριακά χώματα με τα «μικρά» της Α5! Ταχύτεροι όλων ήταν οι Αργυρίου-Χαιρόπουλος εκμεταλλευόμενοι και την εμπειρία τους από παλαιότερα Ράλλυ Κύπρου, τερματίζοντας εμπρός από τους Βαζάκα-Ζήβα και Κοκκίνη-Πετρόπουλο.
Στην Κύπρο έχει βρεθεί και ο εκπρόσωπός μας στο WRC στις αρχές της δεκαετίας του 2000, Γιάννης Παπαδημητρίου, καταφέρνοντας όμως να ανεβεί στη ράμπα του τερματισμού μόλις μία φορά. Ο πρωταθλητής Ελλάδος του 1999, είχε συνεχή παρουσία από το 2000 έως και το 2002, ολοκληρώνοντας στη 16η θέση το 2002, έχοντας στα χέρια του ένα Subaru Impreza 555. Επέστρεψε στο νησί το 2004 με ένα προδιαγραφών WRC, Ford Focus, εγκαταλείποντας νωρίς από πρόβλημα στο διαφορικό. Το 1997, στον αγώνα συμμετείχαν και οι Λεωνίδας Κύρκος-Γιάννης Σταυρόπουλος με Ford Escort WRC, παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το δίδυμο εγκατέλειψε στην έβδομη ειδική διαδρομή από πιστόνι κι ενώ βρισκόταν στην τρίτη θέση γενικής, βλέποντας τις ελπίδες τους για κατάκτηση του πρωταθλήματος να εξανεμίζονται. Την επόμενη χρονιά, άλλο ένα ελληνικό πλήρωμα, αυτό των Άγγελου Ζήβα-Στέλιου Φάκαλη συμμετείχε εκτός έδρας με μία Toyota Corolla WRC, ολοκληρώνοντας άδοξα την προσπάθειά του. Ο Ζήβας μπήκε δυνατά κερδίζοντας τις δύο πρώτες νυχτερινές ειδικές του αγώνα και κράτησε την πρωτοπορία στον αγώνα μέχρι την πέμπτη ειδική, όπου αντιμετώπισε πρόβλημα με το διαφορικό που τον έστειλε πρόωρα «στην εξέδρα». Οι Παύλος Μοσχούτης-Κώστας Φερτάκης με όπλο τους ένα Ford Escort RS ταξίδεψαν στο νησί το 1980, τερματίζοντας πέμπτοι, με τον οδηγό να επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια, το 2000, με ένα Mitsubishi Lancer έκτης γενιάς. Πέμπτοι ολοκλήρωσαν το 1983 και οι Γιώργος Μοσχούς-Κώστας Φερτάκης με Nissan 240RS. Την ίδια χρονιά στον αγώνα εκκίνησαν και οι «Στρατισίνο»-Ευθύμης Σάσσαλος με Nissan Silvia, με τον οδηγό να επιστρέφει στο νησί το 2002 με ένα Mitsubishi Lancer Evo VII, όντας από τους πρώτους Έλληνες που οδηγούσαν το νέο τότε όπλο της ιαπωνικής εταιρείας. Με την Τώνια Παυλή δίπλα του, εγκατέλειψε την προσπάθειά του στα μέσα του δεύτερου σκέλους από πρόβλημα στον κινητήρα.
Στη 45χρονη ιστορία του Ράλλυ Κύπρου, αρκετοί ακόμη έλληνες οδηγοί έχουν βρεθεί στη Μεγαλόνησο, όπως ο Γιάννης Μαργαρώνης που έχει στο παλμαρέ του πέντε εκκινήσεις, με καλύτερη επίδοση την πρώτη θέση στην ομάδα Ν το 1988 με ένα Suzuki Swift GTi. Από εκεί και πέρα, αξίζει να αναφερθούν οι συμμετοχές των Κισσανδράκη-Τσικλόγιαννη με NSU 1200 TT στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αλλά και των Σωτήρη Χατζητσοπάνη-Νίκου Κοτσονόπουλου (Opel Ascona) το 1985, οι οποίοι δεν τερμάτισαν και ενώ βρίσκονταν ψηλά στην κατάταξη, αλλά και των Άκη Μακαρώνη-Σταύρου Καββαδία (Toyota Yaris) το 2006, χρονιά που ο αγώνας προσμετρούσε στο WRC.
Τα τελευταία χρόνια, οι επισκέψεις ελληνικών πληρωμάτων στην Κύπρο είναι όλο και πιο σπάνιες, με τους Κώστα Αργυρίου-Γιάννη Χαιρόπουλο να είναι οι τελευταίοι που εκπροσώπησαν τα ελληνικά χρώματα στο νησί το 2013, ολοκληρώνοντας στη 12η θέση με ένα Toyota Yaris στο δύσκολο αυτό αγώνα. Σε λίγες ημέρες, οι Λάμπρος Αθανασούλας-Χρήστος Κουζιώνης καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του Ράλλυ Κύπρου και ευχή όλων είναι να τερματίσουν ψηλά στην κατάταξη. Ο αγώνας είναι απαιτητικός, ωστόσο ο Λάμπρος έχει αποδείξει ότι είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα! Μακάρι να πανηγυρίσουμε μετά από 43 χρόνια άλλο ένα βάθρο σε Ράλλυ Κύπρου! Τους το ευχόμαστε ολόψυχα!