Μπορεί οι τίτλοι του Πρωταθλητή Ευρώπης, του πρωταθλητή των κατηγοριών ERC2, ERC3 και Junior ERC για το 2016 να κρίθηκαν πριν το Ράλλυ Κύπρου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αγώνας  δεν θα έχει ενδιαφέρον για τους Έλληνες και Κύπριους θεατές!

14522246_10154500438435050_1780271307_o

Ο οδηγός που μας έκανε υπερήφανους τα δύο τελευταία χρόνια στο Ράλλυ Ακρόπολις με τα ισάριθμα podium τα οποία κατέκτησε, ο Λάμπρος Αθανασούλας, συμμετέχει στον αγώνα με συνοδηγό τον Χρήστο Κουζιώνη και αυτοκίνητο Ford Fiesta R5 με τη υποστήριξη κυπριακών εταιρειών. Ο Αθανασούλας έχει τη δυνατότητα με ένα καλό αποτέλεσμα να ολοκληρώσει στην 4η θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η οποία θα αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα Έλληνα οδηγού σε διεθνή θεσμό τέτοιας εμβέλειας!

lucas13-1-of-1

Το γαλανόλευκο Ford Fiesta R5 θα βρει στο δρόμο του τους οδηγούς που θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση του ERC στον τελευταίο αγώνα του θεσμού. Οι  Alexey Lukyanuk (Ford Fiesta R5) και Ralfs Sirmacis (Skoda Fabia R5) αποτελούν τα φαβορί του Ράλλυ Κύπρου και θα δώσουν σκληρή μάχη μεταξύ τους για την επικράτηση. Ο Ρώσος που γνωρίζει τις ειδικές του νησιού από την περσινή του παρουσία στον αγώνα, είχε πολλές ατυχίες φέτος που δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει τον τίτλο από τον Kajetan Kajetanowicz. Ήταν όμως ταχύς σε κάθε ράλλυ και έχει όλα να φόντα να τερματίσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο νεαρός Λετονός από την άλλη, που είχε στο πρόγραμμα του μόνο τους χωμάτινους αγώνες του θεσμού, στην πρώτη του χρονιά με αυτοκίνητο της κατηγορίας R5, εξέπληξε τους πάντες καταφέρνοντας να κερδίσει 3 φορές και θα τα δώσει όλα για μια τέταρτη επικράτηση!

sirma13-1-of-1

Μια θέση στο βάθρο και παράλληλα το χρηματικό έπαθλο που προσφέρεται στους 3 πρώτους γενικής των Love Cyprus Golden Stages του αγώνα θα διεκδικήσουν οι Juniors Marijan Griebel και Nikolay Gryazin, αμφότεροι με Skoda Fabia R5. O Γερμανός οδηγός της Opel συμμετέχει στον αγώνα σαν έπαθλο της κατάκτησης του Junior ERC με αυτοκίνητο της μεγάλης κατηγορίας, ενώ ο 19χρονος Ρώσος, που είχε πολλά ατυχήματα φέτος στη μικρή κατηγορία, θα οδηγήσει για πρώτη φορά φέτος το R5. Ίδιους στόχους έχει και ο περσινός πρωταθλητής της ERC2 David Botka, ο οποίος αναβάθμισε το 2016 την παρουσία του στο θεσμό συμμετέχοντας με Citroen DS3 R5.

panteli11-1-of-1

Μόνο κυπριακά πληρώματα θα μονομαχήσουν για τους βαθμούς της ERC2 στο τελευταίο Ράλλυ του θεσμού. Οι πρωταθλητές Κύπρου και περσινοί νικητές της κατηγορίας Χρήστος Δημοσθένους- Πάμπος Λαός (Mitsubishi Lancer Evo IX) θα παλέψουν με τον νικητή του αγώνα του 2007 Πάμπο Τιμοθέου, που θα τρέξει με συνοδηγό τον Παναγιώτη Σιάλο και Mitsubishi Lancer Evo IX και τους “juniors” Πανίκο Πολυκάρπου και Chips Jr” επίσης με 9αρια και συνοδηγούς τους Gerald Winter και Αντώνη Χρυσοστόμου, αντίστοιχα. Βαθμούς στην κατηγορία θα διεκδικήσουν και οι Κώστας Ζήνωνος- Φάνος Χριστοφή (Mitsubishi Lancer Evo IX), ενώ με όλους τους παραπάνω θα τα βάλουν οι διεκδικητές του φετινού Παγκύπριου Πρωταθλήματος Σταύρος Αντωνίου- Δημήτρης Πιερή (Mitsubishi Lancer Evo IX) και Σίμος Γαλαταριώτης- Αντώνης Ιωάννου (Mitsubishi Lancer Evo X). Στο κόλπο της πρώτης θέσης ανάμεσα στους Κυπρίους θα προσπαθήσουν να είναι οι Πέτρος Παντελή- Γιάννος Ευριπίδου (Mitsubishi Lancer Evo X), με τον οδηγό να ακολουθεί φέτος την πλειοψηφία των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, αλλά και οι πιστοί στο ραντεβού τους με τον μεγαλύτερο αγώνα του νησιού Σάββας Σάββα- Ανδρέας Παπανδρέου (Mitsubishi Lancer Evo IX) και Μιχάλης Ποσείδιας- «Erikson» (Mitsubishi Lancer Evo X).

Αρκετοί είναι και φέτος οι Τουρκοκύπριοι που τρέχουν στον αγώνα με αιχμή του δόρατος τους Mustafa Bulutoglulari- Ahmed Ozerdem (Ford Fiesta R5), ενώ φέτος θα κάνουν την εμφάνιση τους και αρκετά τουρκικά πληρώματα με καλύτερους όλων τους Πρωταθλητές Τουρκίας και 3ους του φετινού ERC3 Murat Bostanci- Onur Vatansever (Ford Fiesta R2).

bostanci21-1-of-1

Συνολικά 72 πληρώματα λαμβάνουν μέρος στο Ράλλυ Κύπρου που προσμετράει παράλληλα και στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Μέσης Ανατολής. Με τον απόντα Nasser Al Attiyah ήδη πρωταθλητή, φαβορί για τη νίκη αποτελεί ο Khalid Al Suwaidi (Ford Fiesta R5) από το Κατάρ. Στην κατηγορία παραγωγής του ίδιου πρωταθλήματος ο τίτλος παραμένει ανοικτός με διεκδικητές τους Rodolphe Asmar (Mitsubishi Lancer Evo X) από τον Λίβανο και Abdullah Al Kuwari (Mitsubishi Lancer Evo X) από το Κατάρ. Υποστηρικτικό ρόλο στον Asmar με σκοπό να κόψει βαθμούς από τον οδηγό από το Κατάρ θα έχει η συμμετοχή του πολυπρωταθλητή Λιβάνου Roger Feghali (Mitsubishi Lancer Evo IX).

Ο αγώνας αποτελείται από δεκατέσσερις ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 822 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 214 αγωνιστικά χιλιόμετρα θα είναι μεικτής επιφάνειας (χώμα/άσφαλτος). Οι τελετές εκκίνησης και τερματισμού επιστρέφουν μετά από χρόνια στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και θα αποτελέσουν πόλο έλξης των θεατών. Μετά από χρόνια, επιστρέφουν επίσης και οι νυχτερινές ειδικές διαδρομές, ενώ το Σάββατο η Λευκωσία θα φιλοξενήσει και πάλι την CNP ASFALISTIKI Super Special Stage. Τέλος, την Κυριακή τα πληρώματα θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματικά έπαθλα στην Love Cyprus Golden Stage η οποία θα αποτελείται από τις δύο τελευταίες ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Η αγωνιστική δράση ξεκινά στις 10 το πρωί της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου με την κατατακτήρια ειδική διαδρομή στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου στην Λευκωσία.  Στην διαδρομή αυτή θα συμμετέχουν οι οδηγοί προτεραιότητας του ERC, ενώ μετά το τέλος της θα γίνει η διαδικασία επιλογής της θέσης εκκίνησης, ανάλογα με την κατάταξη τους στην qualifying stage. Το πρόγραμμα της Παρασκευής συνεχίζεται με δύο νυκτερινές ειδικές διαδρομές πριν τα αγωνιστικά επιστρέψουν πίσω στη Λευκωσία στο χώρο του σέρβις το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Αρχηγείο Αστυνομίας στην Λευκωσία. Το δεύτερο σκέλος του αγώνα ξεκινά νωρίς το πρωί του Σαββάτου με οκτώ ειδικές διαδρομές από τις οποίες οι τρεις θα είναι επαναλαμβανόμενες. Η όγδοη και τελευταία ειδική της ημέρας δεν θα είναι άλλη από την CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Υπερειδική Διαδρομή η οποία θα ξεκινήσει στις 16:16 το απόγευμα και θα περάσει μέσα από τους δρόμους της Λευκωσίας. Ο αγώνας επανεκκινεί την Κυριακή στις 08:20 το πρωί, με τα εναπομείναντα πληρώματα να έχουν να έχουν να καλύψουν ξανά τις ειδικές της Παρασκευής για να φτάσουν αισίως στις δύο τελευταίες διαδρομές που αποτελούν τις Love Cyprus Golden Stage. Στις διαδρομές αυτές οι χρόνοι των πληρωμάτων θα προστεθούν και οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα αξίας 60 χιλιάδων ευρώ. Ο τερματισμός του Ράλλυ Κύπρου θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο μόλο Λεμεσού στις 15:00.

To GRally θα βρίσκεται στον αγώνα για να σας μεταφέρει από πρώτο χέρι τη δράση! Καλό αγώνα σε όλους!

 

Από Harris