Ποιος άλλος; Ο Ρώσος Alexey Lukyanuk που για ακόμα έναν αγώνα «γκρέμισε την καρδάρα με το γάλα» στο τελευταίο σκέλος του Ράλλυ των Αζόρων και ενώ είχε σαφές προβάδισμα 37 δευτερολέπτων έναντι του ανταγωνισμού. Ο οδηγός του Ford Fiesta R5 «έκανε μπούκα» σε μια στροφή περισσότερο από ότι έπρεπε και διέλυσε την ανάρτηση του αγωνιστικού του καταστρέφοντας τον αγώνα του. Μας θύμισε έναν άλλο ταλαντούχο Ρώσο που όσο γρήγορος ήταν, τόσο έβγαινε από το δρόμο στους αγώνες του WRC, τον Evgeny Novikov. Ο Novikov βέβαια, που αγαπήθηκε από τους fans του WRC, δεν έκανε ποτέ καριέρα και ξαφνικά εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Την ίδια τύχη θα έχει και ο Lukyanuk; Ο χρόνος θα δείξει, αν και η αλήθεια είναι πως οι ευκαιρίες που έχει πάρει είναι ήδη πάρα πολλές, βρίσκει όμως ακόμα υποστηρικτές χάρη στην επιθετική του οδήγηση. Για πόσο ακόμα; Οι σπόνσορες θέλουν και αποτελέσματα τα οποία δεν έρχονται…

Με την αποχώρηση των δύο μεγάλων φαβορί από τις Αζόρες, του Kajetanowicz στο πρώτο σκέλος και του Lukyanuk στο τελευταίο, δόθηκε η ευκαιρία στους υπόλοιπους να διεκδικήσουν τα πρωτεία, σε έναν αγώνα με άσχημες καιρικές συνθήκες που συνοδεύτηκε από πολλές εγκαταλείψεις.

Κι αφού οι Juniors αποδείχτηκαν αρκετά άτυχοι, αν όχι επιπόλαιοι, η νίκη παίχτηκε μεταξύ δύο Πορτογάλων. Bruno Magalhaes με Skoda Fabia R5 και Ricardo Moura με Ford Fiesta R5 κονταροχτυπήθηκαν μέχρι την 14η ειδική, όταν ο «τοπικός ήρωας» και περσινός νικητής Moura εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα. Ο 3 φορές πρωταθλητής Πορτογαλίας Magalhaes στην πρώτη του με Skoda Fabia R5 διατήρησε ένα σβέλτο ρυθμό από την αρχή του αγώνα, ανέβασε σταδιακά την απόδοση του και επικράτησε μένοντας μακριά από προβλήματα.

Την ταχύτητα των Πορτογάλων είχαν αρκετοί Juniors όμως η απειρία τους κόστισε. Καλύτερος από όλους και δεύτερος γενικής τερμάτισε ο Marijan Griebel (Skoda Fabia R5) που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη έτσι όπως εξελίχθηκε το ράλλυ, αν δεν είχε κλαταρισμένο ελαστικό τη δεύτερη ημέρα. Τέταρτος γενικής τερμάτισε ο ταλαντούχος οδηγός της Peugeot Pepe” Lopez που είχε την πρώτη ημέρα προβλήματα με το κιβώτιο ταχυτήτων του 208 Τ16 και είχε πέσει εκτός 30αδας! Πολύ καλούς χρόνους σημείωσε ο πέμπτος Nikolay Gryazin (Skoda Fabia R5) όμως μια μικροέξοδος που συνοδεύτηκε από κλαταρισμένο ελαστικό και απώλεια της υδραυλικής υποβοήθησης του κόστισαν θέσεις στην κατάταξη. Αντίστοιχα «άτυχος» ήταν και ο team-mate του Ralfs Sirmacis με ίδιο αυτοκίνητο που είχε κλατάρισμα πέντε φορές (!!!) και μοιραία έμεινε έβδομος στον πίνακα των αποτελεσμάτων. Ο επίσης γρήγορος Jose Suarez (Peugeot 208 T16) έβγαλε το αυτοκίνητο από το δρόμο 2 φορές καταστρέφοντας ισάριθμες φορές την ανάρτηση και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Θα δούμε ωραία πράγματα φέτος από τους Juniors και δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα όσα τράβηξαν κατέλαβαν τις θέσεις από 2 έως 5! Είναι κρίμα που στο θεσμό αυτό ανάδειξης ταλέντων δεν συμπεριλαμβάνονται τα Ράλλυ Ακρόπολις και Κύπρου.

Με όλους αυτούς μακριά από την κορυφή, για το βάθρο πάλευαν μέχρι την προτελευταία ειδική οι επίσης “Under 28” Jan Cerny (Skoda Fabia R5) και Josh Moffett (Ford Fiesta R5) που δεν είχαν την ταχύτητα των παραπάνω, ήταν όμως σταθεροί στην απόδοση τους. Εν τέλει ο πρώτος δεν άντεξε στην πίεση και βγήκε από το δρόμο, με τον δεύτερο να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του podium! Στην 6η θέση της κατάταξης και στη δεύτερη μεταξύ των Πορτογάλων οδηγών τερμάτισε ο Pedro Meireles (Skoda Fabia R5) που μάζεψε πολύτιμους βαθμούς για το τοπικό πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με συναγωνισμό και ενδιαφέρον! Μακάρι η συνέχεια να είναι ανάλογη και να δούμε όσο το δυνατό περισσότερους πρωταγωνιστές στους δικούς μας αγώνες!

Τελικά αποτελέσματα:

Από Harris