Πολύ σκληρή για τους περισσότερους οδηγούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ  και σιδεροφάγα για τα αυτοκίνητα αποδείχτηκε η πρώτη ημέρα του Ράλλυ Κύπρου, 4ου γύρου του ERC. Η πλειοψηφία των αγωνιζομένων με αυτοκίνητα της κατηγορίας R5 έμειναν εκτός αγώνα, κυρίως από εξόδους αλλά και από μηχανικά προβλήματα, ενώ ούτε αυτοί που ολοκλήρωσαν τις ειδικές της πρώτης ημέρας δεν έμειναν αλώβητοι.

Άσχημη εξέλιξη για το συναγωνισμό αλλά και για τους αρκετούς θεατές που βρέθηκαν στα βουνά το Σάββατο και περίμεναν πως και πώς να απολαύσουν ωραίες μονομαχίες μέχρι τον τερματισμό, παρά το γεγονός ότι ο αγώνας ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις! Από τις πρώτες ειδικές φαινόταν ότι ο Nasser Al Attiyah (Ford Fiesta R5) βρήκε ισχυρό αντίπαλο στο πρόσωπο του νεαρού Nikolay Gryazin (Skoda Fabia R5) που βρισκόταν για δεύτερο συνεχή αγώνα του ERC σε τροχιά διεκδίκησης της νίκης! O Ρώσος, μετά την κατατακτήρια ειδική, υπερίσχυσε και στην πρώτη του αγώνα για μόλις 1 δέκατο επί του Άραβα 4 φορές νικητή του Ράλλυ Κύπρου! Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον Gryazin, όταν στην 3η ειδική έχασε 20 δευτερόλεπτα από «επίσκεψη» σε χαντάκι, ενώ έσπασε το ψυγείο του Skoda του στις αρχές του δεύτερου loop εγκαταλείποντας το σκέλος.

Αυτός που ανέλαβε την ευθύνη της καταδίωξης του Nasser μετά τα προβλήματα του Gryazin ήταν ο πρωταθλητής Ευρώπης Kajetan Kajetanowicz (Ford Fiesta R5) που είχε μειονέκτημα έναντι των αντιπάλων του στο ERC λόγω της κακής σειράς εκκίνησης που είχε. Ο “Kajto” κρατούσε άνετα στα χέρια του τη δεύτερη θέση μέχρι την 6η ειδική του αγώνα, τα Λεύκαρα, που αποδείχτηκαν καταστροφικά για πολλούς! Ο Πολωνός είχε έξοδο τσαλακώνονας το Fiesta της Lotos, στο ίδιο σημείο μάλιστα που σταμάτησε ο αγώνας για τον μέχρι εκείνο το σημείο τρίτο της κατάταξης Bruno Magalhaes (Skoda Fabia R5), αλλά και τον Τούρκο Murat Bostanci (Ford Fiesta R5) που κέρδιζε θέσεις μετά το κλατάρισμα που είχε νωρίς και τον είχε ρίξει στον πάτο της κατάταξης. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Nasser Al Attiyah έκανε μοναχικό αγώνα στην κορυφή, αν και λαχτάρησε στην προτελευταία ειδική του σκέλους, έχοντας κλατάρισμα το οποίο δεν του κόστισε αρκετό χρόνο.  Στα Λεύκαρα εγκατέλειψε και ο νικητής του αγώνα του 2007 Κύπριος Πάμπος Τιμοθέου με συνοδηγό τον νεαρό Αντώνη Χρυσοστόμου που πραγματοποιούσαν καταπληκτική εμφάνιση στον πρώτο τους αγώνα με Skoda Fabia R5 φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση της γενικής.

Από τις πολλές εγκαταλείψεις κερδισμένα βγήκαν τα Κυπριακά πληρώματα που σημειώνοντας αξιόλογους χρόνους βρέθηκαν να κατέχουν τις 7 από τις 10 πρώτες θέσεις της προσωρινής κατάταξης! Καλύτεροι όλων οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας- Στέλιος Ηλία με το Citroen DS3 R5 που ολοκλήρωσαν το σκέλος στη δεύτερη θέση της γενικής και έκαναν σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ράλλυ!

Πίσω τους, με εντυπωσιακή εμφάνιση τερμάτισαν την πρώτη ημέρα οι Πανίκος Πολυκάρπου- Gerald Winter με Mitsubishi Lancer Evo IX παραγωγής, κερδίζοντας μάλιστα μία ειδική! Το μικτό πλήρωμα είχε πολύ σταθερή απόδοση με όλους τους χρόνους τους εντός 8αδας, από την πρώτη κιόλας ειδική με όλους τους διεκδικητές της νίκης παρόντες.

Οι πρωταθλητές Κύπρου Χρήστος Δημοσθένους- Πάμπος Λαός (Mitsubishi Lancer Evo IX) ακολουθούν και θα διεκδικήσουν στις ειδικές της Κυριακής μια θέση στο βάθρο. Οι Σίμος Γαλαταριώτης- Αντώνης Ιωάννου (Mitsubishi Lancer Evo X R4) βελτίωσαν σημαντικά την απόδοση τους στο δεύτερο loop των ειδικών του Σαββάτου, αφού στο πρώτο καθυστέρησαν από κλαταρισμένο ελαστικό και τη σκόνη προπορευόμενου οχήματος, ολοκληρώνοντας πέμπτοι και θα κυνηγήσουν τους συμπατριώτες τους την τελευταία ημέρα του ράλλυ.

Έκτος τερμάτισε την ημέρα ο Γερμανός πρίγκηπας Albert Von Thurn Und Taxis (Skoda Fabia R5) που σημειώνει μέχρι στιγμής το καλύτερο του αποτέλεσμα σε αγώνα του ERC οδηγώντας ένα από τα λίγα R5 που επιβίωσαν στις απαιτητικές συνθήκες της Κύπρου. Την πρώτη 8αδα συμπλήρωσαν τα Κυπριακά πληρώματα των Σάββα Σάββα- Ανδρέα Παπανδρέου (Mitsubishi Lancer Evo IX) και Πέτρου Παντελή- Κύπρου Χριστοδούλου με ίδιο αυτοκίνητο.

Έξι ειδικές απομένουν για την ολοκλήρωση του Ράλλυ Κύπρου και μένει να δούμε αν το σκληρό πρόσωπο του αγώνα θα κάνει την εμφάνιση του και την Κυριακή και αν θα έχουμε Κύπριο νικητή μετά από 10 χρόνια!

Αποτελέσματα 1ης ημέρας:

Από Harris