Όντας ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό και εκμεταλλευόμενος την απουσία από το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του πρωταθλητή των τριών τελευταίων ετών Kajetan Kajetanowicz, o Ρώσος star Alexey Lukyanuk (Ford Fiesta R5) κατάφερε να σημειώσει την πρώτη του νίκη στο θεσμό στην πρεμιέρα. Ο Lukyanuk πήρε το προβάδισμα στα πρώτα χιλιόμετρα του αγώνα και το κράτησε με άνεση μέχρι το τέλος, ελέγχοντας τον συναγωνισμό.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μεγαλύτερη αντίσταση από τους αντιπάλους του Ρώσου, με τη λίστα συμμετοχών να περιλαμβάνει 35 (!!!) αυτοκίνητα κατηγορίας R5, με οδηγούς με περγαμηνές όπως ο 2ος του περσινού ERC Bruno Magalhaes (SEAJETS- Skoda Fabia R5), ο περσινός πρωταθλητής της κατηγορίας ERC-U28 Marijan Griebel (Peugeot 208 T16), ο περσινός πρωταθλητής JuniorERC- U27 Chris Ingram (Skoda Fabia R5), οι πρωταθλητές Πορτογαλίας Carlos Vieira (Hyundai i20 R5), Γερμανίας Fabian Kreim (Skoda Fabia R5), Ουγγαρίας Norbert Herczig (Skoda Fabia R5) αλλά και πολλοί άλλοι αξιόλογοι αθλητές.

Στην πράξη ο Lukyanuk αποδείχτηκε άπιαστος, με το μόνο που θα έπρεπε να τον φοβίζει να είναι ο κακός του εαυτός, που για ακόμα έναν αγώνα λίγο έλειψε να του κοστίσει, αφού δεν απέφυγε τη μικροέξοδο από το δρόμο. Αν και το πρωτάθλημα μόλις άρχισε, η ταχύτητα αλλά και η εμπειρία του Ρώσου από τους αγώνες του ERC τον καθιστούν το απόλυτο φαβορί για τον φετινό τίτλο, με τους υπόλοιπους να βολεύονται με τη δεύτερη θέση.

Ο τοπικός ήρωας Ricardo Moura που αγωνίστηκε για πρώτη φορά με Skoda Fabia R5 δεν κατάφερε να πλησιάσει τους χρόνους του Lukyanuk και αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον περσινό νικητή του αγώνα Bruno Magalhaes (Skoda Fabia R5) που έδωσε ωραία μάχη για το τελευταίο σκαλί του βάθρου με τους καλύτερους πιτσιρικάδες της κατηγορίας Under 28!

Αποτελεσματικότερος όλων ο Βρετανός Chris Ingram (Skoda Fabia R5) ο οποίος εξασφάλισε τη νίκη στην κατηγορία και την 4η θέση της γενικής μόλις στην τελευταία ειδική, όταν ο μεγάλος του αντίπαλος Martin Koci υπερέβαλλε χάνοντας έναν τροχό από το Skoda Fabia R5 που οδηγούσε.

Πολύ σταθερός ο Fredrik Ahlin οδήγησε το δικό του Fabia στην 5η θέση της γενικής και στη δεύτερη του JERC-U28, με τον Σουηδό να δίνει τα διαπιστευτήρια του και να μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει αν χρησιμοποιούσε τα ίδια ελαστικά με αυτά των αντιπάλων του.

Την πρώτη 8αδα συμπλήρωσαν οι Norbert Herczig (Skoda Fabia R5), Lukasz Habaj (Ford Fiesta R5) και η έκπληξη, για πολλούς, του ράλλυ Rhys Yates (Skoda Fabia R5), ενώ στις κυριότερες εγκαταλείψεις περιλαμβάνονται εκτός του Koci, ο επανεμφανιζόμενος τοπικός Bernardo Sousa (Citroen DS3 R5), o Marijan Griebel (Peugeot 208 T16) και οι νεαροί Pierre- Louis Loubet (Hyundai i20 R5), Laurent Pellier (Peugeot 208 T16).

Η συνέχεια του ERC θα δοθεί στην άσφαλτο των Καναρίων Νήσων με τα αυτοκίνητα της μεγάλης κατηγορίας να είναι ακόμη περισσότερα και τον ανταγωνισμό να προβλέπεται πιο έντονος!

Τελικά αποτελέσματα:

Από Harris