Ο «μικρός» ωριμάζει! Με επιβλητική εμφάνιση και χωρίς, κατά δήλωσή του, να πιέσει στο 100% σε κανένα σημείο του αγώνα, ο 21χρονος Nikolay Gryazin (Skoda Fabia R5) κέρδισε εύκολα το Rally Liepaja της Λετονίας σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ.
Απόντος του νέου Πρωταθλητή Ευρώπης Alexey Lukyanuk, που αρκέστηκε στη Λετονία σε ρόλο ροκ σταρ στην τελετή εκκίνησης (!!!) ο νεαρός Ρώσος πήρε το προβάδισμα από την πρώτη ειδική διαδρομή και το κράτησε μέχρι τον τερματισμό, κατακτώντας παράλληλα τον τίτλο στην κατηγορία «Juniors έως 28 χρονών». Σε ένα ράλλυ υψηλών ταχυτήτων στο οποίο δύσκολα δημιουργούνται διαφορές μεταξύ των διαγωνιζομένων υψηλού επιπέδου, ο Ρώσος έκανε τη διαφορά και έδειξε πλέον ότι είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Ποιο θα είναι αυτό; Ίσως η διεκδίκηση του ERC τη νέα χρονιά, ίσως η μεταπήδηση στο WRC2 το οποίο έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει.
Με την ισοπεδωτική εμφάνιση του Gryazin, o ανταγωνισμός περιορίστηκε στη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης. Καλύτερος των υπολοίπων, ο επίσης Junior Chris Ingram (Skoda Fabia R5), ξεπέρασε το εμπόδιο των Fredrik Ahlin και Fabian Kreim, με ίδια αυτοκίνητα, που προσπάθησαν αρκετά και ακολούθησαν στην κατάταξη. Τη μάχη του βάθρου πλαισίωνε μέχρι τα μισά του δεύτερου σκέλους και ο Eyvind Brynildsen (Ford Fiesta R5) που είχε έξοδο και εγκατέλειψε.
Την πρώτη 8αδα συμπλήρωσαν 4 ακόμη Skoda Fabia R5, κάνοντας το 8 στα 8 (!!!) στο ράλλυ, με τους Filip Mares, Lukasz Habaj, Rhys Yates και Orhan Avcioglu.
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ του 2018 δεν ήταν το καλύτερο των τελευταίων ετών από πλευράς δυναμικότητας και συναγωνισμού. Ο Ρώσος Alexey Lukyanuk ήταν μακράν καλύτερος όλων των αντιπάλων του που ακολούθησαν πλήρες πρόγραμμα, με τον μοναδικό οδηγό που πλησίασε την ταχύτητα του, τον συμπατριώτη του Nikolay Gryazin να περιορίζεται στη συμμετοχή του στους αγώνες του πρωταθλήματος Junior. Ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες το 2019, ελπίζοντας να δούμε τα Ράλλυ Ακρόπολις και Κύπρου και πάλι μέσα στο διεθνές καλεντάρι και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες του πρωταθλήματος, να δώσουμε συγχαρητήρια στους νικητές!
Τελικά αποτελέσματα: