Ο έμπειρος Giandomenico Basso είναι ο νικητής του Ράλλυ της Ρώμης, 5ου γύρου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ! Μπορεί να κέρδισε μόνο μία ειδική διαδρομή από τις δεκαέξι του αγώνα, όμως ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης απέδειξε ότι στα 46 του είναι ικανός να πρωταγωνιστεί σε επίπεδο ERC!

O Ιταλός πρωταθλητής οδήγησε όπως ακριβώς έπρεπε το Skoda Fabia R5 για να βρίσκεται μεταξύ των πρωταγωνιστών του αγώνα και όταν ο πρώτος επικεφαλής του ράλλυ Nikolay Gryazin (Skoda Fabia R5) βγήκε από το δρόμο και ο νικητής των περισσότερων ειδικών Andrea Crugnola (Skoda Fabia R5) είχε κλατάρισμα, πήρε το προβάδισμα και το διατήρησε μέχρι τον τερματισμό. Ο Basso επωφελήθηκε επίσης από τις εγκαταλείψεις των πολύ γρήγορων Luca Rossetti (Citroen C3 R5) και Lukasz Habaj (Skoda Fabia R5) και τα κλαταρίσματα των Alexey Lukyanuk (Citroen C3 R5) και Simone Campedelli (Ford Fiesta R5) ώστε να αποφύγει την πίεση των παραπάνω μέχρι την καρώ σημαία.

Τον Giandomenico Basso ακολούθησαν στο βάθρο δύο συμπατριώτες του, οι Simone Campedelli και Andrea Crugnola, με τον Πρωταθλητή Ευρώπης Alexey Lukyanuk να χάνει το podium για λίγα μόλις δευτερόλεπτα στην τελευταία ειδική! Ο Ρώσος εμφανώς δυσαρεστημένος από την ποινή του ενός λεπτού που του χρεώθηκε για τεχνικές παρατυπίες στο αυτοκίνητο του, δεν είχε τη διάθεση να πανηγυρίσει το γεγονός ότι ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ο μεγάλος αντίπαλος του στη μάχη του τίτλου, Πολωνός Lukasz Habaj κατάφερε να μαζέψει βαθμούς μόνο από το δεύτερο σκέλος μετά την εγκατάλειψη του την πρώτη ημέρα.

Τη μάχη της κατηγορίας ERC1Junior κέρδισε ο ταλαντούχος Τσέχος Filip Mares (Skoda Fabia R5), ολοκληρώνοντας στην πέμπτη θέση της γενικής και διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες του για τον τίτλο, εμπρός από τον Chris Ingram (Skoda Fabia R5) που δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοση του. Για ακόμη έναν αγώνα δεν συμμετείχε η Κυπριακή συμμετοχή των Αλέξανδρου Τσουλόφτα- Αντώνη Χρυσοστόμου, χωρίς καμία ενημέρωση για τη συνέχιση του προγράμματος της ομάδας.

Την πρώτη οκτάδα συμπλήρωσαν ο ERC-regular Norbert Herczig (Volkswagen Polo R5) και ο Junior Martins Sesks (Skoda Fabia R5) που εξαργύρωσε με ακόμα μια καλή εμφάνιση το έπαθλο του για την κατάκτηση του τίτλου Junior27 την προηγούμενη χρονιά.

Η συνέχεια του ERC θα δοθεί και πάλι στην άσφαλτο με έναν από τους πιο δυνατούς αγώνες του θεσμού, το Rally Barum τον Αύγουστο, με τη μάχη του τίτλου να έχει ανάψει για τα καλά!

 

Τελικά αποτελέσματα:

Βαθμολογίες

 

Από Harris