Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ ξεκινάει! Την Πέμπτη το απόγευμα 89 αγωνιστικά θα παραταχτούν μπροστά από το καζίνο του Μόντε Κάρλο για να πάρουν εκκίνηση για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Έναν αγώνα που πάντα κρύβει εκπλήξεις, με τις καιρικές συνθήκες και αυτές του οδοστρώματος να παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Στεγνή άσφαλτος, βρεγμένη άσφαλτος, πάγος, χιόνι, ομίχλη είναι όλα στο παιχνίδι και μπορούν να τα συναντήσουν τα πληρώματα ακόμα και στην ίδια ειδική διαδρομή. Αντίστοιχα, σπαζοκεφαλιά αποτελεί για τους συμμετέχοντες η επιλογή των ελαστικών που μπορεί να αποβεί καθοριστική στην εξέλιξη του αγώνα.

gra4

Η δράση ξεκινάει αμέσως μετά την πανηγυρική εκκίνηση την Πέμπτη, με δύο ειδικές διαδρομές που διεξάγονται στα βόρεια της Νίκαιας και είναι μάλιστα νυχτερινές! Ειδικές που μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για την εξέλιξη του αγώνα αφού η μειωμένη ορατότητα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο πάγος, σε συνάρτηση με τον φυλαγμένο ρυθμό που θα ακολουθήσουν πολλοί, μπορούν να δημιουργήσουν διαφορές. Το πρώτο σκέλος ολοκληρώνεται την Παρασκευή, με ακόμα 6 διαδρομές στα βόρεια της Gap όπου βρίσκεται και το service park για τα δύο πρώτα σκέλη. Ο αγώνας μεταφέρεται πιο νότια το Σάββατο, με τη διεξαγωγή 5 ειδικών και ολοκληρώνεται την Κυριακή το απόγευμα στο Μονακό, με τους συμμετέχοντες που θα έχουν επιβιώσει μετά τις 3 τελευταίες διαδρομές του αγώνα. Συνολικά το Ράλλυ Μόντε Κάρλο περιλαμβάνει 378 αγωνιστικά χιλιόμετρα στα οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.

gra2

Όσο κι αν ο αγώνας είναι απρόβλεπτος, φαβορί υπάρχει και είναι ακλόνητο. Ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και 3 φορές νικητής του Ράλλυ Μόντε Κάρλο Sebastien Ogier είναι ο οδηγός τον οποίο καλούνται να ξεπεράσουν όλοι οι υπόλοιποι αν θέλουν να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Οι ομόσταυλοί του στην ομάδα της Volkswagen Jari-Matti Latvala και Andreas Mikkelsen είναι αυτοί που υπολογίζει περισσότερο ο Γάλλος, ενώ ερωτηματικό για όλους αποτελεί η δυναμικότητα του νέου Hyundai i20 WRC2016 το οποίο θα οδηγούν οι Thierry Neuville και Dani Sordo. Πάντα υπολογίσιμος αντίπαλος είναι ο Kris Meeke που συμμετέχει φέτος με την «ιδιωτική» Abu Dhabi Total WRT και αυτοκίνητο Citroen DS3 WRC, όπως και ο σταθερός Mads Ostberg που θα οδηγεί φέτος Ford Fiesta RS WRC και τερματίζει συνήθως αθόρυβα ψηλά στη γενική κατάταξη. Στις μεικτές συνθήκες του Μόντε έχουν εντυπωσιάσει στο παρελθόν οι Bryan Bouffier και Robert Kubica που θέλουν και φέτος να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας συμμετέχοντας με Ford Fiesta RS WRC, ενώ για την έκπληξη θα παλέψουν οι νεαροί Eric Camilli (Ford Fiesta RS WRC), Stephane Lefebvre (Citroen DS3 WRC), Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC 2015) και ο Ott Tanak με το DMACK Ford Fiesta RS WRC.

gra3

Έντονο «ελληνικό» ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία WRC2 στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο με την ελληνική σημαία να βρίσκεται πάνω σε δύο αυτοκίνητα! Οι Λάμπρος Αθανασούλας– Νίκος Ζακχαίος με Skoda Fabia R5 και οι Ιορδάνης Σερδερίδης- Fred Miclotte με Citroen DS3 R5 θα προσπαθήσουν να την υψώσουν στον τερματισμό στο Μονακό. Αν τα καταφέρουν χωρίς προβλήματα, είμαστε σίγουροι ότι θα τερματίσουν στην πρώτη 10αδα της κατηγορίας, αν και ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Ο εργοστασιακός οδηγός της M-Sport Elfyn Evans θα βρεθεί απέναντι τους με το νέο Ford Fiesta R5 Evo, όπως και μια σειρά Γάλλων οδηγών όπως οι Julien Maurin (Skoda Fabia R5), Quentin Gilbert (Citroen DS3 R5) και Yoann Bonato (Peugeot 208 T16) που έχουν αποδείξει την ταχύτητα τους στις ειδικές του WRC και του Γαλλικού Πρωταθλήματος.

Αναλυτικά τις συμμετοχές του αγώνα μπορείτε να τις βρείτε στο επίσημο site του Ράλλυ Μόντε Κάρλο: http://acm.mc/wp-content/uploads/2014/05/liste-engage%CC%81s-par-ordre-de-priorite%CC%81.pdf

και το ωράριο στο: http://acm.mc/wp-content/uploads/2014/12/ITINERAIREF-V9-copie.pdf

Καλό αγώνα να έχουμε, με έντονο συναγωνισμό και με τα ελληνικά πληρώματα στον τερματισμό!

Από Harris