Έναν αγώνα που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του WRC τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. Δεν είναι μόνο τα 400 αγωνιστικά χιλιόμετρα στα οποία θα διαγωνιστούν τα 29 πληρώματα που αναμένεται να εκκινήσουν στον αγώνα, με τους οργανωτές να εξαντλούν τα όριο των κανονισμών, αλλά και οι τεράστιες ειδικές διαδρομές που θα δοκιμάσουν τις αντοχές ανθρώπων και μηχανών. Αποκορύφωμα όλων, η μεγαλύτερη διαδρομή που έχει μπει σε αγώνα τις τελευταίες δεκαετίες, η μήκους 80 χιλιομέτρων Guanajuato στο τελευταίο σκέλος, η οποία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

mex1

Οι εργοστασιακές ομάδες της Volkswagen και της Hyundai συμμετέχουν στον αγώνα με πλήρες ρόστερ, με τον «τρίο» των Γερμανών Ogier, Latvala και Mikkelsen να έχει για ακόμα μια φορά τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Σε έναν αγώνα που χρειάζεται και τακτική, ο Γάλλος πρωταθλητής που έχει πλέον συνηθίσει στο «καθάρισμα» του δρόμου και στην ελεγχόμενη φθορά των ελαστικών είναι το μεγάλο φαβορί για ακόμα μία επικράτηση. Στο στρατόπεδο των Κορεατών, ο στόχος είναι το βάθρο, με τον ανεβασμένο Neuville, τον ταχύτατο Paddon αλλά και τον σταθερό Sordo να έχουν τις δυνατότητες να τα καταφέρουν.

mex3

Στόχο το podium θα έχει και ο πρώτος οδηγός της M-Sport, Mads Ostberg, που καταφέρνει πάντα να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να τερματίζει ψηλά στην κατάταξη, ενώ αυστηρές εντολές για τερματισμό έχει ο δεύτερος οδηγός της ομάδας Eric Camilli που δεν έχει καταφέρει στους δύο πρώτους αγώνες να φέρει το Ford Fiesta RS WRC στο τέρμα.

Η απουσία της ομάδας της Citroen είναι εμφανής στο Μεξικό, μετά από πολλά χρόνια συνεχούς παρουσίας σε όλους τους αγώνες του WRC, ενώ αρκετοί ιδιώτες συμπληρώνουν τη λίστα των 13 WRCars που συμμετέχουν στο ράλλυ. Ταχύτερος όλων ο Ott Tanak (Ford Fiesta RS WRC) σε έναν αγώνα στον οποίο θα δοκιμαστεί η αντοχή των ελαστικών της  DMACK έναντι του ανταγωνισμού, επιστρέφει στο πρωτάθλημα μετά από απουσία δύο γύρων ο Martin Prokop (Ford Fiesta RS WRC), ενώ ένα καλό αποτέλεσμα θα επιδιώξει ο τοπικός ήρωας Benito Guerra (Ford Fiesta RS WRC).

mex2

Στην κατηγορία WRC2 μόλις 9 πληρώματα θα διεκδικήσουν βαθμούς. Η ταχύτητα του νεαρού Teemu Suninen (Skoda Fabia R5) θα αναμετρηθεί με την εμπειρία των Armin Kremer (Skoda Fabia R5), Abdulaziz Al Kuwari (Skoda Fabia R5) και Nicolas Fuchs (Skoda Fabia R5) με τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του θεσμού να παραμένουν στην Ευρώπη.

Την Πέμπτη το πρωί (16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) πραγματοποιείται το shakedown του αγώνα, ενώ την ίδια ημέρα το βράδυ (πρώτες πρωινές ώρες για εμάς) λαμβάνουν χώρα οι πρώτες χρονομετρημένες υπερειδικές του αγώνα, τρεις στον αριθμό, που θα ζεστάνουν οδηγούς και θεατές. Το «κυρίως πιάτο» σερβίρεται την Παρασκευή με 7 ειδικές διαδρομές 145 αγωνιστικών χιλιομέτρων, συνεχίζεται το Σάββατο με ακόμα 8 ειδικές 152 χιλιομέτρων και ο αγώνας ολοκληρώνεται την Κυριακή με τα πληρώματα να διανύουν τα τελευταία 96 χιλιόμετρα που περιλαμβάνουν ως επιδόρπιο την ειδική «επιβίωσης» των 80 χιλιομέτρων και κερασάκι στην τούρτα την power stage του αγώνα, για όσους έχουν καταφέρει να διασωθούν από την Guanajuato!

Από Harris