Η μεγάλη στιγμή για τους λάτρεις του WRC έφτασε. Το νέο πρωτάθλημα ξεκινά σε λιγότερο από μια εβδομάδα με το Ράλλυ Μόντε Κάρλο που παραδοσιακά ανοίγει την αυλαία. Το 2016 θα είναι μια μεταβατική χρονιά για το WRC, καθώς από την επόμενη έρχονται καινούριοι κανονισμοί, νέα αυτοκίνητα και περισσότεροι κατασκευαστές!

Οι αγώνες αυξήθηκαν κατά ένας, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις ομάδες, αλλά δυστυχώς ο 14ος αγώνας δεν θα είναι το Ράλλυ Ακρόπολις, όπως όλοι οι Έλληνες φίλοι του αθλήματος θα θέλαμε, αλλά το Ράλλυ Κίνας σε μια χώρα που αποτελεί τεράστια αγορά για τους εμπλεκόμενους στο θεσμό.

polo1

Στις ομάδες που θα συμμετέχουν αλλά και στους οδηγούς δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το 2015, αν εξαιρέσουμε την αποχώρηση της Citroen Sport για να αφοσιωθεί στην εξέλιξη του νέου της αυτοκινήτου για το 2017.

Η πρωταθλήτρια Volkswagen θα συμμετέχει με τρία VW Polo R WRC σε όλους τους αγώνες του θεσμού και οδηγούς τους Sebastien Ogier, JariMatti Latvala και Andreas Mikkelsen. H Hyundai που ευελπιστεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των Γερμανών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα παρουσιάσει το νέο Hyundai i20 WRC προδιαγραφών 2016 με τους Thierry Neuville, Dani Sordo και Hayden Paddon να εναλλάσσονται μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ομάδας της κορεατικής φίρμας. Η ομάδα του Malcolm Wilson, η MSport, συνεχίζει και φέτος σαν κατασκευαστής, παρά τις αμφιβολίες που υπήρχαν μέχρι την τελευταία στιγμή, με αυτοκίνητο το Ford Fiesta RS WRC και εντελώς νέο οδηγικό δίδυμο: τον Mads Ostberg που βρέθηκε χωρίς bucket μετά την αποχώρηση της Citroen και τον νεαρό Eric Camilli που εντυπωσίασε στα πρώτα του βήματα στο χώρο. Στις τάξεις της ομάδας παραμένει και ο Elfyn Evans, που θα ακολουθήσει το πρωτάθλημα της κατηγορίας WRC2, χωρίς να αποκλείεται να τον δούμε και σε κάποιους αγώνες με WRCar.

HYUND1

Από εκεί και πέρα, στο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος και αρκετές ομάδες, χωρίς να έχουν την υποχρέωση να συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες του. Οι Volkswagen Motorsport και Hyundai Motorsport θα κατεβάσουν δορυφορικές ομάδες με τους τρίτους οδηγούς τους, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία της νεοσύστατης DMACK World Rally Team που θα έχει πλήρες πρόγραμμα με οδηγό τον Ott Tanak και αυτοκίνητο Ford Fiesta RS WRC. Πολύ πιθανό είναι να συμμετάσχει και η MSport με δεύτερη ομάδα και οδηγό τον Lorenzo Bertelli, με την παρουσία και ιδιωτικών ομάδων όπως αυτή του Yazeed Al Rajhi και του Martin Prokop να θεωρούνται δεδομένες.

 

MSPO1

Μπορεί η Citroen να αποχώρησε επίσημα από το WRC του 2016, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε τα Citroen DS3 WRC στις ειδικές διαδρομές. Με τη μορφή της ιδιωτικής Abu Dhabi Total WRT θα δώσει το «παρών» σε επιλεγμένους γύρους με τον Kris Meeke που διατήρησε στις τάξεις της, αλλά και τους Stephane Lefebvre, Craig Breen και Khalid Al Qassimi που θα εναλλάσσονται στο δεύτερο ή και τρίτο αυτοκίνητο της.

Στο θεσμό θα δούμε μετά από πολλά χρόνια ένα Mini Works Cooper WRC με οδηγό τον Valeriy Gorban, ενώ ερωτηματικό παραμένει η παρουσία του Robert Kubica που έχει εξασφαλίσει το budget μόνο για τον πρώτο αγώνα.

citr

Φαβορί υπάρχει και το 2016 και είναι ξεκάθαρα ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier. Οι συνάδελφοι του στην Volkswagen JariMatti Latvala και Andreas Mikkelsen του υπόσχονται ότι δεν θα κάνει τον περσινό του περίπατο, ενώ μακάρι το Hyundai i20 WRC 2016 να είναι «καλό» ώστε να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός και μεγαλύτερο ενδιαφέρον!

Από Harris