Πολύ ενδιαφέρον ήταν το πρώτο, χωμάτινο σκέλος του Ράλλυ Καταλωνίας με πέντε διαφορετικούς νικητές στις έξι ειδικές διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν, και την κορυφή να αλλάζει χέρια αρκετές φορές!

Ταχύτερος της ημέρας αποδείχτηκε ο Andreas Mikkelsen, στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση με το Hyundai i20 Coupe WRC. Ο Νορβηγός οδηγός προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του νέου του «γραφείου» από την πρώτη κιόλας ειδική και θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη διαφορά από τους αντιπάλους του αν δεν έκοβε ρυθμό στην τελευταία ειδική, φοβούμενος πρόβλημα στην ανάρτηση του αυτοκινήτου του.

Κερδισμένος της πρώτης ημέρας του αγώνα ήταν σίγουρα και ο Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC). Ο Γάλλος περίμενε να χάσει πολύ περισσότερο χρόνο από το 1 δευτερόλεπτο που τον χωρίζει τελικά από την πρώτη θέση, λόγω του «σκουπίσματος» του οδοστρώματος, εξαιτίας της κακής σειράς εκκίνησης που συνοδεύει τον επικεφαλής της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Ο Ogier ήταν ταχύτατος, μαζεύοντας τα χαμένα δευτερόλεπτα από το «καθάρισμα» στα ασφάλτινα τμήματα των ειδικών και δείχνει πως έχει την αυτοπεποίθηση να κρατήσει πίσω του τον μεγάλο του αντίπαλο στο κυνήγι του τίτλου Thierry Neuville, και γιατί όχι, να κατακτήσει ακόμα μια νίκη.

Ο Βέλγος οδηγός της Hyundai βρίσκεται μόλις στην έβδομη θέση και το παρήγορο για αυτόν είναι πως η διαφορά του από την κορυφή είναι μόλις 13 δευτερόλεπτα. O Neuville έχασε πολύτιμο χρόνο στη μεγάλη ειδική του σκέλους, όπου είδε τα λάστιχα του να καταστρέφονται, λόγω της κακής επιλογής γόμας που έκανε. Ευτυχώς για αυτόν δεν είχε κάποιο κλατάρισμα και είναι έτοιμος να αντεπιτεθεί στα ασφάλτινα σκέλη του αγώνα.

Αναγεννημένος εμφανίστηκε στην Καταλωνία ο Kris Meeke (Citroen C3 WRC) που κατάφερε να κερδίσει δύο ειδικές και να βρίσκεται στην τρίτη θέση, μόλις 3 δευτερόλεπτα μακριά από τον πρώτο. Ο Ιρλανδός που δεν έχει να χάσει τίποτα θα προσπαθήσει στα υπόλοιπα χιλιόμετρα του ράλλυ να βρεθεί στην κορυφή. Την κορυφή που κοιτάει και ο Ott Tanak (Ford Fiesta WRC), όντας τέταρτος και θέλοντας να εξαντλήσει τις πιθανότητες που του αναλογούν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Πέμπτος τερμάτισε το σκέλος ο «ιδιώτης» Mads Ostberg, σημειώνοντας την καλύτερη του επίδοση μέχρι στιγμής στο τιμόνι του Ford Fiesta WRC 2017, φυσιολογικά όμως θα υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες αφού η άσφαλτος δεν είναι το δυνατό του χαρτί.

Στην έκτη θέση, εμπρός από τον ομόσταβλο του Thierry Neuville, ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος ο Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC), και μην απορήσετε αν τον δείτε αύριο σε θέση βάθρου αφού είναι πάντα πολύ γρήγορος στην πατρίδα του και στην αγαπημένη του επιφάνεια που δεν είναι άλλη από την άσφαλτο.

Άτυχος της ημέρας ήταν ο Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) που για ακόμα έναν αγώνα αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα με το αυτοκίνητο του. Αυτή τη φορά ήταν η διαρροή λαδιού από τον κινητήρα μετά την 5η ειδική, κι ενώ μέχρι εκείνο το σημείο ο Φινλανδός συμμετείχε στη μάχη των πρώτων.

Ο Teemu Suninen (Ford Fiesta R5) είναι πρώτος στην κατηγορία WRC2, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε πρόβλημα με το υδραυλικό τιμόνι και έχασε αρκετό χρόνο. Πρώτος με R5 μπροστά από τον Φινλανδό είναι ο επίσης οδηγός της M-Sport Eric Camilli που σημειώνει καταπληκτικούς χρόνους, δεν έχει όμως δικαίωμα να βαθμολογηθεί στην κατηγορία στο συγκεκριμένο ράλλυ!

Από το Σάββατο φοράνε τα ασφάλτινα ελαστικά λοιπόν οι πρωταγωνιστές του WRC, και η προβλεπόμενη μεταμεσονύκτια βροχή μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα!

Αποτελέσματα 1ου σκέλους:

Από Harris