Μετά το διάλειμμα ενάμιση περίπου μήνα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ επιστρέφει με τον μικτό αγώνα της Καταλωνίας, στον απόηχο του επεισοδιακού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής. Οι Καταλανοί που διεκδικούν την απόσχιση τους από το κράτος της Ισπανίας, θέλουν να ακουστεί η φωνή τους και ήδη από τις αναγνωρίσεις παρεμπόδισαν τη διέλευση των πρωταγωνιστών του WRCαπό τα χωριά τους. Ας ελπίσουμε ότι οι αντιδράσεις τους θα περιοριστούν μόνο εκεί και θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ειδικές διαδρομές περνώντας τα μηνύματα τους μέσα από τον αγώνα της πατρίδας τους!

Με το πρωτάθλημα να έχει φτάσει στην πιο κρίσιμη του φάση, ανάμικτα είναι τα συναισθήματα των διεκδικητών του τίτλου ως προς την προσέγγιση τους στον αγώνα. Ο πρωταθλητής Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) πήρε βαθιά ανάσα και σημαντικό προβάδισμα στη βαθμολογία με το βάθρο του στη Γερμανία, τη στιγμή που ο βασικός του αντίπαλος Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) υπέπεσε σε λάθος κι εγκατέλειψε μένοντας χωρίς βαθμούς. Ο Γάλλος θα συνεχίσει την προσφιλή του τακτική των τελευταίων αγώνων και θα προσπαθήσει να μαζέψει πολύτιμους βαθμούς έχοντας μόνο στο μυαλό του τους χρόνους του οδηγού της Hyundai. O Neuville από την άλλη, δήλωσε ότι θα οδηγήσει flat out με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα τον ξαναβάλει στο «κόλπο» του τίτλου. Οι δύο διεκδικητές του τίτλου αναμένεται να χάσουν χρόνο στην πρώτη χωμάτινη ημέρα του ράλλυ, ειδικά αν οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας επαληθευτούν και οι διαδρομές είναι στεγνές.

Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους “late-runners” να το εκμεταλλευτούν και να βρεθούν στο προσκήνιο. Πρώτος και καλύτερος θέλει να το κάνει ο Ott Tanak (Ford Fiesta WRC), αφού η νίκη του στη Γερμανία του άνοιξε την όρεξη και θέλει να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες έχει για το πρωτάθλημα μέχρι τέλους. Ο τοπικός Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) με τη συμπαράσταση των συμπατριωτών του δείχνει πάντα ανανεωμένος στην Καταλωνία, ενώ και ο τρίτος οδηγός της Hyundai Andreas Mikkelsen, στην πρώτη του εμφάνιση με το κορεατικό όπλο είναι ικανός για τη νίκη, κάτι που έχει καταφέρει στις ειδικές διαδρομές γύρω από το Salouκαι το 2015.

Από εκεί και πέρα, η έκπληξη μπορεί να προκύψει από τον Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC), ή τον Kris Meeke (Citroen C3 WRC), με τους δύο να μπορούν να ρυθμίσουν το αποτέλεσμα αν βρεθούν στη μέρα τους.

Το ενδιαφέρον στο WRC2 είναι περιορισμένο, μετά την πρόωρη κατάκτηση του τίτλου από τον Pontus Tidemand. Οι Jan Kopecky (Skoda Fabia R5) και Teemu Suninen (Ford Fiesta R5) αποτελούν τα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας και μεταξύ τους αναμένεται να παιχτεί η νίκη.

Τις 6 χωμάτινες ως επί το πλείστον ειδικές διαδρομές της Παρασκευής, διαδέχονται ακόμα 13 αμιγώς ασφάλτινες το σαββατοκύριακο, με αρκετές από αυτές να μην έχουν χρησιμοποιηθεί στους τελευταίους αγώνες. Οι μονομαχίες για τη νίκη αναμένονται σκληρές και η αγωνία για τον τίτλο κορυφώνεται!

Από Harris