Με σημαιοφόρο τον Elfyn Evans προελαύνει η M-Sport στο Ράλλυ Μεγάλης Βρετανίας στο τελείωμα της πρώτης ημέρας! Ο Malcolm Wilson είδε τα Ford Fiesta WRC της ομάδας του να ολοκληρώνουν σε παράταξη το σκέλος στις τρείς πρώτες θέσεις και τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση βλέποντας τον τίτλο των κατασκευαστών να έρχεται ακόμα πιο κοντά! Επίδειξη δύναμης εντός έδρας, για τα 3 εργοστασιακά Fiesta και ονειρικό ξεκίνημα για τον Elfyn Evans που είδε τα DMACK του να δουλεύουν ιδανικά και τέθηκε επικεφαλής στον αγώνα της πατρίδας του!

O Ουαλός έβαλε το γκάζι του Ford Fiesta WRC του στο πάτωμα και κερδίζοντας τις μισές ειδικές της ημέρας, δημιούργησε σημαντική διαφορά από τους διώκτες του. Με αυτές τις επιδόσεις δείχνει με τον τρόπο του στον Wilson ότι μπορεί να υπολογίζει σε αυτόν τη νέα χρόνια, για το μπάκετ του Fiesta με τα επίσημα χρώματα, μετά τη φυγή του Ott Tanak προς την ομάδα της Toyota.

Από μια ειδική έχουν κερδίσει τα Ford Fiesta WRC των Ott Tanak και Sebastian Ogier που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Ο Εσθονός, ο οποίος είναι ένα από τα φαβορί του αγώνα, ήταν ανταγωνιστικός στο σύνολο των ειδικών της ημέρας, και έχει καταφέρει να διατηρηθεί μπροστά από τον teammate του, παρά την πίεση που δέχτηκε από το Γάλλο στα απογευματινά περάσματα των ειδικών.

Ο Sebastian Ogier, μετά τα προβλήματα πρόσφυσης που αντιμετώπισε στις πρωινές ειδικές, έκανε την επίθεση του στο απογευματινό loop κερδίζοντας μια ειδική, και πλησίασε τον Tanak σε απόσταση βολής έχοντας πάντα στόχο τους βαθμούς που θα τον αναδείξουν παγκόσμιο πρωταθλητή στο τέλος του αγώνα. Για να το καταφέρει αυτό αρκεί να τερματίσει εμπρός από τους Tanak και Neuville κάτι που δείχνει ότι μπορεί να καταφέρει.

Ο Thierry Neuville με τη σειρά του, μετά την ποινή 10 δευτερολέπτων που του επιβλήθηκε αμέσως μετά την εκκίνηση του ράλλυ για καθυστερημένη άφιξη στο Σημείο Ελέγχου Χρόνου, έχει καταφέρει να ανακάμψει. Οδηγώντας στο όριο, μη έχοντας και άλλη επιλογή, έφερε το Hyundai i20 Coupe WRC στην τέταρτη θέση της κατάταξης, κερδίζοντας μάλιστα και την τελευταία ειδική. Ο Βέλγος βρίσκεται στο ρυθμό του μεγάλου του αντιπάλου και θα πιέσει περισσότερο στις ειδικές του Σαββάτου για να παραμείνει ζωντανός στην υπόθεση τίτλος.

Στη μάχη του βάθρου βρίσκονται οι Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) και Kris Meeke (Citroen C3 WRC) που βρίσκονται στην Πέμπτη και έκτη θέση, αντίστοιχα, και καταδιώκουν τα Fiesta της M-Sport και τον Neuville. Δεν μπόρεσε να διατηρηθεί στο ρυθμό των πρώτων ο Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) που ακολουθεί, μπροστά από τους ομόσταβλους του στη Hyundai, Dani Sordo και Hayden Paddon. Την πρώτη δεκάδα κλείνει ο Juno Hanninen (Toyota Yaris WRC), στον τελευταίο του αγώνα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπροστά από τον τρίτο οδηγό της ομάδας Esapekka Lappi από τον οποίο περιμέναμε πιο πολλά.

Στην κατηγορία WRC2, o ήδη πρωταθλητής Pontus Tidemand (Skoda Fabia R5), βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα μπροστά από τα Fiesta R5 του Eric Camilli και του Tom Cave.

Η μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα είναι το Σάββατο, περιλαμβάνοντας 142 χιλιόμετρα ειδικών, μεταξύ των οποίων και δύο νυχτερινές που αναμένεται να παίξουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Αποτελέσματα 1ου σκέλους:

Από Harris