Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Andreas Mikkelsen ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του Ράλλυ Αυστραλίας, τελευταίου γύρου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ! Ο Νορβηγός οδηγός της Hyundai εκμεταλλευόμενος τον «καθαρό» δρόμο, απόρροια της ιδανικής σειράς εκκίνησης, κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο στις πέντε από τις έξι «πραγματικές» ειδικές στα δάση της Ωκεανίας και να σχηματίσει διαφορά 20 και πλέον δευτερολέπτων από τους αντιπάλους του.

«Πέφτουν κορμιά» στο κατόπι του Mikkelsen, με τους Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) και Kris Meeke (Citroen C3 WRC) και να έχουν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους για τη δεύτερη θέση. Ο Meeke δεν μπόρεσε να κρατηθεί μπροστά από τον οδηγό της Hyundai στην ανασυγκρότηση και γνωρίζοντας πως οι συνθήκες οδοστρώματος που συνάντησε ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές του αντιπάλου του, δύσκολα θα μπορέσει να τον ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες. Εκτός αν βρέξει και οι συνθήκες αλλάξουν άρδην! Ο Neuville με τη σειρά του, ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός κερδίζοντας μάλιστα και τρεις ειδικές, αν λάβουμε υπόψη ότι ξεκινούσε δεύτερος στο δρόμο και ήταν αναγκασμένος να «σκουπίζει» ότι γαρμπίλι δεν καθάριζε στο πέρασμα του ο πρώτος Ogier.

O Παγκόσμιος Πρωταθλητής «υπέφερε» την πρώτη ημέρα εκκινώντας πρώτος, και η όγδοη θέση στην οποία βρίσκεται, 50 σχεδόν δευτερόλεπτα πίσω από την κορυφή, είναι ενδεικτική των συνθηκών που αντιμετώπισε. Έχει πλέον δύο ημέρες μπροστά του για να ανακάμψει, όμως το γεγονός ότι και πάλι θα έχει μειονέκτημα στο δρόμο σε σχέση με τους πρωτοπόρους δεν του αφήνει και πολλά περιθώρια να ελπίζει σε ακόμα μια νίκη στο νησί.

Οι Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) και Craig Breen (Citroen C3 WRC) σημειώνοντας ανταγωνιστικούς χρόνους ακολουθούν τους τρεις πρώτους, έχοντας βλέψεις για βάθρο. Σαφώς καλύτερες επιδόσεις περιμέναμε την πρώτη ημέρα από τον έκτο Ott Tanak (Ford Fiesta WRC) που είχε προβλήματα με το στήσιμο του αυτοκινήτου του, αλλά και τον έβδομο Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC) που ούτε «εντός έδρας» μπόρεσε να βρει τον χαμένο του καλό εαυτό. Την πρώτη δεκάδα κλείνουν ο Stephane Lefebvre (Citroen C3 WRC) και ο Elfyn Evans (DMACK- Ford Fiesta WRC) με το πρώτο σκέλος της Αυστραλίας να αποδεικνύεται το χειρότερο της χρονιάς για τους πρωταθλητές της M-Sport. Άτυχος του σκέλους ήταν ο οδηγός της Toyota Esapekka Lappi που είδε την υδραυλική υποβοήθηση του Yaris του να τον προδίδει, κάτι που του κόστισε περισσότερα από 3 λεπτά.

Η μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα είναι το Σάββατο, περιλαμβάνοντας 140 χιλιόμετρα ειδικών.

Αποτελέσματα 1ου σκέλους:

Από Harris