Η χιονόπτωση το βράδυ της Παρασκευής στις ειδικές διαδρομές του αγώνα άλλαξε άρδην την κατάσταση του οδοστρώματος θυμίζοντας κλασικό Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Αυτό που δεν άλλαξε ήταν η κατάταξη, τουλάχιστον στις πρώτες θέσεις με τον πρωταθλητή Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) να δημιουργεί εκ νέου μεγάλη διαφορά από την πρώτη κιόλας ειδική, εκμεταλλευόμενος και τη σειρά εκκίνησης του, με τους πρώτους στο δρόμο να καθαρίζουν το φρέσκο χιόνι. Ο master του Monte στη συνέχεια έκοψε το ρυθμό του, οδηγώντας με ασφάλεια, ολοκληρώνοντας το σκέλος 34 δευτερόλεπτα μακριά από τον κοντινότερο του αντίπαλο, 64 χιλιόμετρα μακριά από ακόμα μια νίκη στο αγαπημένο του ράλλυ.

Ο Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) δεν θέλησε να ρισκάρει στις πολύ πονηρές συνθήκες της πρώτης ειδικής του Σαββάτου, χάνοντας την επαφή με τον πρωταθλητή, όμως στη συνέχεια ανέβασε ρυθμό σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στις δύο από τις πέντε ειδικές του σκέλους. Ο Εσθονός κάνει σοφό αγώνα και γνωρίζει πως η δεύτερη θέση στην πρεμιέρα του με το Yaris είναι ένα αποτέλεσμα που δεν περίμενε κανείς και θα του δώσει σημαντική ώθηση για τη συνέχεια.

Την καταπληκτική εμφάνιση του Tanak, συμπληρώνουν οι επιδόσεις των άλλων δύο Yaris που ακολουθούν στην τρίτη και τέταρτη θέση και γεμίζουν με χαμόγελα τον Tommi Makinen. Ο Jari-Matti Latvala κρατάει σφιχτά μια θέση στο βάθρο, οδηγώντας με σύνεση, προσπαθώντας να κρύψει τον προβληματισμό του για τις διαφορές του από τον νέο του συνάδελφο. Ο Esapekka Lappi από την άλλη, που σημειώνει χρόνους τριάδας στην πρώτη του συμμετοχή στο πριγκηπάτο με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC, θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να διατηρήσει την τέταρτη θέση, αφού έχασε πολύτιμο χρόνο από κλατάρισμα που προήλθε από μικροέξοδο.

Την τέταρτη θέση καλοβλέπουν ο Kris Meeke (Citroen C3 WRC) που σε κανένα σημείο του αγώνα δεν ήταν ανταγωνιστικός, αλλά και ο Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) που με φοβερό ντεμαράζ στις ειδικές της Παρασκευής και του Σαββάτου κατάφερε να πλησιάσει στις πρώτες θέσεις.

Δύο ειδικές διαδρομές κέρδισε στο δεύτερο σκέλος και ο Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) ξεπερνώντας τον Bryan Bouffier (Ford Fiesta WRC) που δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό των πρώτων. Ο Βέλγος οδηγός της Hyundai δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από την έβδομη θέση, αν δεν αντιμετωπίσουν προβλήματα οι προπορευόμενοι οδηγοί. Τελευταίο από τα WRCars που συνεχίζουν τον αγώνα χωρίς rally2 είναι το Citroen C3 WRC του Craig Breen στην ένατη θέση.

Άτυχος του Σαββάτου ήταν ο Dani Sordo (Hyundai i20 WRC) που εγκατέλειψε στην πρώτη ειδική της ημέρας βγαίνοντας από το δρόμο, υπό την πίεση των Yaris των Latvala και Lappi.

Μοναχικό αγώνα στο WRC2 κάνει ο  Jan Kopecky (Skoda Fabia R5), «αιώνες» μπροστά από τους αντιπάλους του. Δεύτερος με αυτοκίνητο προδιαγραφών R5 είναι ο ανήλικος Kalle Rovanpera (Skoda Fabia R5) σε ακόμα μια σπουδαία του εμφάνιση σε αγώνα.

Αρκετές θέσεις στη γενική κατάταξη ανέβηκαν οι Νικόλας Παυλίδης- Allan Harryman (Peugeot 208 R2) ανεβάζοντας το ρυθμό τους στο δεύτερο σκέλος, φέρνοντας το Peugeot 208 R2 της Evolution Motor Car στο service park στην 7η θέση της κατηγορίας RC4.

Τέσσερις ειδικές διαδρομές και 64 αγωνιστικά χιλιόμετρα απομένουν για να μάθουμε τον πρώτο νικητή της χρονιάς με τις εκπλήξεις σε έναν αγώνα όπως το Ράλλυ Μόντε Κάρλο να μην αποκλείονται!

Κείμενο: Κλαμούρης Χάρης

Φωτογραφίες: Rallypixels

Αποτελέσματα 2ου σκέλους:

 

Από Harris