Το Ράλλυ Φινλανδίας αποτελεί για τους τοπικούς πολλά περισσότερα από έναν αγώνα αυτοκινήτου. Αποτελεί τρόπο ζωής, αποτελεί λατρεία, αποτελεί όλα αυτά που κάνουν τους κατοίκους της Jyvaskyla και των γύρω περιοχών, όπως και χιλιάδων τουριστών να κατακλύζουν τις ειδικές διαδρομές και την πόλη η οποία τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου ζει για τον αγώνα.
Με τη θερμοκρασία να φτάνει σε ασυνήθιστα για την εποχή υψηλά επίπεδα και τους οργανωτές, για χάρη της ασφάλειας, να αλλοιώνουν εν μέρει το χαρακτήρα του ράλλυ, αντικαθιστώντας κλασικές ειδικές του «1000 λιμνών» με νέες, στενές και περισσότερο σκληρές, κάθε πρόβλεψη για τον νικητή φαντάζει αδύνατη.
Το σίγουρο είναι πως οι «τοπικοί ήρωες» οδηγοί της Toyota Jari-Matti Latvala και Esapekka Lappi θα βρίσκονται ανάμεσα στους διεκδικητές, όπως επίσης και οι πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC), Sebastien Ogier (Ford Fiesta WRC) και Ott Tanak (Toyota Yaris WRC). Ισχυρό αουτσάιντερ θα είναι ο Φινλανδός Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC), όπως και ο Craig Breen της Citroen, με τη γαλλική ομάδα να θέλει να επιστρέψει γρήγορα στο δρόμο των επιτυχιών.
Χωρίς Ouninpohja λοιπόν το 2018, με μείξη αργών αλλά και κλασικών «φινλανδικών» κομματιών ακόμα και στην ίδια ειδική, με τον καιρό να αναμένεται αίθριος και τον κόσμο να κατακλύζει τα δάση, ας απολαύσουμε όλοι μαζί τον καλύτερο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ!