Για ακόμα έναν γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ ο Ott Tanak φαίνεται πως βρίσκεται σε δικό του αγώνα. Ο Εσθονός οδηγός της ομάδας του Tommi Makinen οδήγησε το Toyota Yaris WRC σε ξεχωριστό ρυθμό στο πρώτο σκέλος του Ράλλυ Μεγάλης Βρετανίας και αποσπάστηκε σχεδόν μισό λεπτό από τον ανταγωνισμό, κερδίζοντας πέντε από τις ειδικές της ημέρας.

Ένα τέτοιο ιδιαίτερο Ράλλυ όπως αυτό της Βρετανίας δεν τελειώνει ποτέ από την πρώτη ημέρα… Η λάσπη στις ειδικές διαδρομές αλλά και η ομίχλη που συχνά πυκνά κάνει την εμφάνιση της τέτοιο καιρό στα ουαλικά δάση κάνουν τις συνθήκες πολύ δύσκολες για τα πληρώματα, πόσο μάλλον τη δεύτερη ημέρα του αγώνα η οποία αποτελείται από 150 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, χωρίς να μεσολαβεί service στο ενδιάμεσο του σκέλους!

Οι διεκδικητές του πρωταθλήματος ξέρουν ότι η εγκατάλειψη σε αυτόν τον αγώνα απαγορεύεται, οπότε επιλέγει ο καθένας τη δική του στρατηγική για την επίτευξη του στόχου! Ο Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) ξεκίνησε τον αγώνα πολύ προσεκτικά, ανεβάζοντας σταδιακά ρυθμό στο απογευματινό loop και ανταμείφθηκε με τη δεύτερη θέση της γενικής στην βραδινή ανασυγκρότηση. Η απόσταση που τον χωρίζει από τα Toyota Yaris WRC των Jari-Matti Latvala και Esapekka Lappi, όπως και από το Ford Fiesta WRC του Sebastien Ogier που ακολουθούν, δεν είναι μεγαλύτερη από 10 δευτερόλεπτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όλοι τους ξεκινάνε το πιο δύσκολο σκέλος από την ίδια περίπου αφετηρία. Οι τέσσερις τους κινούνται ουσιαστικά στον ίδιο ρυθμό, με τον Γάλλο οδηγό της M-Sport να χάνει δευτερόλεπτα στο πρώτο σκέλος όταν ταλαιπωρήθηκε από πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων του Fiesta του.

Οι οδηγοί της Toyota θα επιτεθούν στον Neuville, έχοντας σκοπό να βοηθήσουν τον team-mate τους στο κυνήγι του τίτλου, αλλά και να δώσουν ώθηση στην ομάδα τους στη μάχη που δίνει στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Από την άλλη, ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα πρέπει να παλέψει μόνος του για να ανέβει τουλάχιστον στο βάθρο, αφού οι ομόσταβλοι του εγκατέλειψαν την πρώτη ημέρα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.  Ο περσινός νικητής Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) παρά το γεγονός ότι διατηρούσε τη δεύτερη θέση στο πρώτο loop των διαδρομών, προδόθηκε από μηχανικά προβλήματα του αυτοκινήτου του στο δρόμο για την 7η ειδική, ενώ ο Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) είχε έξοδο.

Το πρώτο Citroen, αυτό του Craig Breen βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης, με τον Ιρλανδό να μην δείχνει ικανός να μπει στη μάχη του βάθρου, με τους Hayden Paddon (Hyundai i20 WRC), Mads Ostberg (Citroen C3 WRC) και Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 WRC) να ακολουθούν, χωρίς να καταφέρνουν να ξεχωρίσουν.

Οι εννιά λασπωμένες ειδικές του Σαββάτου χωρίς ενδιάμεσο service μπορούν να φέρουν εκπλήξεις τόσο στη γενική κατάταξη όσο και στη μάχη του τίτλου και τις αναμένουμε με αγωνία.

Αποτελέσματα 1ου σκέλους:

Από Harris