Οι τρεις διεκδικητές του περσινού πρωταθλήματος ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στην πρώτη ημέρα, ή πρώτη νύχτα αν θέλετε, του Ράλλυ Μόντε Κάρλο που σήμανε την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ για το 2019. Σε κλασικές συνθήκες «Μόντε Κάρλο» με την πρώτη νυχτερινή ειδική να διεξάγεται σε μικτές συνθήκες με αρκετά χιλιόμετρα σε παγωμένο οδόστρωμα, και τη δεύτερη σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στεγνή, η επιλογή των ελαστικών ήταν γρίφος.

Ο Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) ήταν αυτός που ρίσκαρε επιλέγοντας 4 μαλακά ελαστικά και μόνο 2 με καρφιά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είχαν τουλάχιστον 4 λάστιχα με καρφιά. Αν και η επιλογή του αποδείχτηκε η καλύτερη, δεν κατάφερε να κερδίσει όσο χρόνο θα ήθελε στην δεύτερη διαδρομή, μένοντας τελικά πίσω από Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) και Sebastien Ogier (Citroen C3 WRC) στη γενική κατάσταση. Ο Εσθονός ήταν καταιγιστικός στην πρώτη ειδική «κλέβοντας» δευτερόλεπτα από τους αντιπάλους του, ενώ και στη δεύτερη διατήρησε πολύ καλό ρυθμό και την πρωτοπορία από τον Ogier που βρίσκεται σε απόσταση βολής.

Με έναν πολύ καλό χρόνο επέστρεψε στο πρωτάθλημα ο Kris Meeke (Toyota Yaris WRC), όμως ένα κλατάρισμα στη συνέχεια τον έριξε στην 7η θέση της κατάταξης, πίσω από τους Esapekka Lappi (Citroen C3 WRC), Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) και Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) που ακολουθούν τους 3 πρώτους.

Δεν μπόρεσε να βρει το ρυθμό ο Sebastien Loeb στα πρώτα του αγωνιστικά χιλιόμετρα με το Hyundai i20 WRC και περιορίστηκε στην 8η θέση, μπροστά από τους «βόρειους» Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 WRC) και Pontus Tidemand (Ford Fiesta WRC) που κλείνουν τη 10αδα. Ο Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) εγκατέλειψε νωρίς την προσπάθεια του βγαίνοντας από το δρόμο.

Η συνέχεια του πρώτου σκέλους θα δοθεί την Παρασκευή, με 6 ειδικές διαδρομές σε μικτές συνθήκες!

Αποτελέσματα 1ης ημέρας:

Από Harris