Σε παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε το Ράλλυ Σουηδίας, δεύτερος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ για το 2019. Πρωταγωνιστής ο Εσθονός Ott Tanak που έδειξε όλο το τριήμερο ότι δεν θα έχει αντίπαλο στις χιονισμένες και ενίοτε λασπωμένες ειδικές του αγώνα! Ακόμα κι όταν ο νεαρός οδηγός της M-Sport Teemu Suninen πήρε το προβάδισμα την πρώτη ημέρα, εκμεταλλευόμενος τη σειρά εκκίνησης, όλοι ήξεραν ότι θα ήταν αδύνατο να κρατήσει πίσω του τον πιο γρήγορο συνδυασμό αυτή τη στιγμή του WRC. Τον Ott Tanak με το Toyota Yaris WRC που με την 7η νίκη της καριέρας του ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος! Ο Tanak από τη στιγμή που πάτησε στην πρώτη θέση το πρωί του Σαββάτου, δεν πιέστηκε από κανέναν και ταξίδεψε για μια εύκολη επικράτηση, παίρνοντας το maximum των βαθμών αφού επικράτησε και στην power stage.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η μονομαχία για τη δεύτερη θέση του βάθρου, με αρκετούς μάλιστα διεκδικητές. Οι Esapekka Lappi (Citroen C3 WRC) και Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) ήταν αυτοί που έφτασαν σχεδόν μαζί στην «τελική ευθεία», με τον Φινλανδό να είναι αυτός που χαμογέλασε τελευταίος. Μόνο χαρούμενοι θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι της γαλλικής ομάδας με τις επιδόσεις του Lappi στο πρώτο του βάθρο με τους κόκκινους, ενώ ικανοποιημένος αισθάνεται και ο Sebastien Ogier που είδε τον team-mate του να κόβει βαθμούς από έναν από τους βασικότερους του αντιπάλους στη μάχη του τίτλου.

Για τον Thierry Neuville η τρίτη θέση αποτελεί εν τέλει ένα καλό αποτέλεσμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν απέφυγε τα λάθη κατά τη διάρκεια του τριημέρου, παρόλα αυτά ανέκαμψε και κατάφερε να κερδίσει αρκετές θέσεις στα δύο τελευταία σκέλη, σε ένα ράλλυ που έκρυβε πολλές παγίδες.

Τέταρτος ολοκλήρωσε ο Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 WRC) προσφέροντας πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του για το πρωτάθλημα των κατασκευαστών. Ο Νορβηγός που δεν είχε το ρυθμό να διεκδικήσει θέση στο βάθρο, χάνοντας κατά κράτος από Lappi και Neuville, τουλάχιστον κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από τον Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) ο οποίος έδειξε αξιοσημείωτη ταχύτητα στο χιόνι κερδίζοντας μάλιστα τρεις ειδικές.

Μακριά από τον καλό τους εαυτό οι Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) και Sebastien Loeb (Hyundai i20 WRC) ακολούθησαν, με τον Pontus Tidemand (Ford Fiesta WRC) να συμπληρώνει την πρώτη 8αδα απογοητεύοντας με τις επιδόσεις του τους πολυάριθμους συμπατριώτες του που βρέθηκαν στα χιονισμένα δάση της πατρίδας του.

Να ξεχάσουν γρήγορα το Ράλλυ Σουηδίας θα προσπαθήσουν οι Sebastien Ogier (Citroen C3 WRC) και Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC), με τον Γάλλο πρωταθλητή να καταφέρνει τουλάχιστον να πάρει 2 βαθμούς από την power stage, ενώ ο Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) θα κρατήσει τις εξαιρετικές του επιδόσεις μέχρι να βγει κι αυτός από το δρόμο.

Στην πολύ ανταγωνιστική κατηγορία WRC2 ο Ole Christian Veiby εντυπωσίασε με το νέο VW Polo R5 ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στην WRC2Pro νικητής ήταν ο Mads Ostberg (Citroen C3 WRC) όταν όλοι του οι αντίπαλοι αντιμετώπισαν προβλήματα, ενώ στη ράμπα του τερματισμού ανέβηκε και ο Marcus Gronholm (Toyota Yaris WRC) γιορτάζοντας τα 51α του γενέθλια.

Φωτογραφίες: Rallypixels

Τελικά Αποτελέσματα:

Βαθμολογίες

 

Από Harris