Σε πραγματικές συνθήκες «RAC» ολοκληρώθηκε το πρώτο σκέλος του Ράλλυ Μεγάλης Βρετανίας. Λάσπη, βροχή, νερολακούβες αλλά και νυκτερινές ειδικές αποτελούσαν το σκηνικό της Παρασκευής με τους μονομάχους του τίτλου να τα δίνουν όλα και, κυρίως, να αποφεύγουν το λάθος στη μάχη για τη νίκη. Ανάμεσα στους «τρεις» και ο Kris Meeke που οδήγησε πολύ γρήγορα διατηρώντας το προβάδισμα μέχρι πριν την τελευταία ειδική της ημέρας.

Κάπου εκεί, με αντεπίθεση στις νυχτερινές ειδικές ο Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) πήρε το προβάδισμα με στόχο να το διατηρήσει ως το τέλος! Ο Εσθονός κέρδισε τις 4 από τις 10 ειδικές του σκέλους δείχνοντας ότι δεν θα «πατήσει» πάνω στη βαθμολογική διαφορά από τους αντιπάλους του, αλλά θα οδηγήσει για τη νίκη.

Μόλις 3,4 δευτερόλεπτα πίσω του, ο 6ακις Παγκόσμιος Πρωταθλητής και πολυνίκης του αγώνα Sebastien Ogier (Citroen C3 WRC) δεν σκοπεύει να τα παρατήσει, κυνηγώντας μέχρι τέλους την επικράτηση. Ο Γάλλος κέρδισε δύο ειδικές σε συνθήκες που του αρέσουν ιδιαίτερα.

Στην τρίτη θέση, μια ανάσα πίσω από τον Ogier ακολουθεί ο Meeke (Toyota Yaris WRC), που θέλει να βοηθήσει την ομάδα του μαζεύοντας βαθμούς για το πρωτάθλημα κατασκευαστών αλλά παράλληλα να κρατήσει πίσω του τον Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC). Ο Βέλγος παραμένει μόλις 8 δευτερόλεπτα από την κορυφή αν και έκανε στο απογευματινό loop λάθος επιλογή ελαστικών που του κόστισε σε χρόνο.

Μακριά από τις θέσεις του βάθρου και σαφώς σε αργότερο ρυθμό ακολουθούν τα Hyundai i20 WRC των Andreas Mikkelsen και Craig Breen που ολοκλήρωσαν το πρώτο σκέλος στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα, μπροστά από τα τρία Ford Fiesta WRC της M-Sport. Ο Teemu Suninen έχασε περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα από έξοδο, ενώ ο επανεμφανιζόμενος μετά τον τραυματισμό του Elfyn Evans είχε κλατάρισμα που του κόστισε σχεδόν μισό λεπτό. Ο τρίτος της παρέας, ο Pontus Tidemand, στην τέταρτη του εμφάνιση με αυτοκίνητο της κατηγορίας WRC δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογο ρυθμό.

Το λάθος δεν απέφυγαν οι Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) και Esapekka Lappi (Citroen C3 WRC) που βγήκαν από το δρόμο και εγκατέλειψαν

Κλασικές ειδικές περιλαμβάνει το δεύτερο σκέλος του Ράλλυ Μεγάλης Βρετανίας που διεξάγεται το Σάββατο, περιλαμβάνοντας 151 αγωνιστικά χιλιόμετρα και αποτελεί το πιο απαιτητικό σκέλος του αγώνα.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους:

Από Harris