Μπορεί ο Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) να ήταν ο ταχύτερος στο Ράλλυ Καταλωνίας, σημειώνοντας την 12η νίκη της καριέρας του, αυτός όμως που πανηγύρισε περισσότερο στον τερματισμό ήταν ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ott Tanak!

Ο Εσθονός κατάφερε τερματίζοντας στην δεύτερη θέση της κατάταξης και κερδίζοντας την power stage του αγώνα να σπάσει την δεκαπενταετή κυριαρχία των Γάλλων στο WRC και να κατακτήσει τον τίτλο! Ο οδηγός της Toyota το άξιζε με το παραπάνω φέτος, όντας ο ταχύτερος στην πλειοψηφία των αγώνων, σημειώνοντας έξι νίκες και ανεβαίνοντας εννέα φορές στο βάθρο! Ο Tanak έτσι ανακηρύσσεται σε «εθνικός ήρωας» σε μια μικρή χώρα όπως η Εσθονία και γίνεται ο πρώτος Εσθονός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ!

Οι οδηγοί της Hyundai έκαναν ότι μπορούσαν για να σταματήσουν τον ξανθομάλλη οδηγό της ομάδας του Tommi Makinen, κατέκτησαν την πρώτη και την τρίτη θέση με τους αλάνθαστους Thierry Neuville και Dani Sordo, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να παραταθεί η αγωνία για τον τίτλο μέχρι την Αυστραλία. Τουλάχιστον, με το 1-3 οι «κορεάτες» αποσπάστηκαν 18βαθμούς από την Toyota στο πρωτάθλημα Κατασκευαστών και βρίσκονται πολύ κοντά στον παρθενικό τους τίτλο!

Ο Sebastien Loeb δεν κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Tanak ολοκληρώνοντας στην τέταρτη θέση μετά από μια καταπληκτική εμφάνιση αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία του και το γεγονός ότι δεν ακολουθεί, και σοφά πράττει, όλους τους αγώνες του θεσμού. Ο 9ακις Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν έχει πλέον τίποτα να αποδείξει, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους διεκδικητές του τίτλου επί ίσοις όροις και το διασκεδάζει πίσω από το τιμόνι του Hyundai i20 WRC.

Πέμπτος τερμάτισε ο JariMatti Latvala (Toyota Yaris WRC) μπροστά από τα Ford Fiesta WRC των Elfyn Evans και Teemu Suninen και τη Citroen C3 WRC του απερχόμενου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Sebastien Ogier (Citroen C3 WRC) που σκέφτεται πλέον την τελευταία του χρονιά στο WRC χωρίς το νούμερο 1 στις πόρτες του αυτοκινήτου του.

Τελευταίος αγώνας του πρωταθλήματος το Ράλλυ Αυστραλίας στα μέσα του Νοέμβρη στον οποίο θα κριθεί το πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Photos: Rallypixels

Τελικά Αποτελέσματα:

Βαθμολογίες

 

Από Harris