Με τις καιρικές συνθήκες να κάνουν το χατίρι σε πληρώματα, θεατές και οργανωτές ολοκληρώθηκε το πρώτο «μίνι» σκέλος του Ράλλυ Σουηδίας. Με τις μισές, σχεδόν, ειδικές να ακυρώνονται μία εβδομάδα πριν την έναρξη του αγώνα λόγω των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και την έλλειψη χιονιού και πάγου στα δάση της Σουηδίας, ο κίνδυνος για τη διεξαγωγή του ράλλυ ήταν μεγάλος μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η υπερειδική μάλιστα στο Karlstad το βράδυ της Πέμπτης ακυρώθηκε, ενώ το shakedown διεξήχθη σε αποκλειστικά χωμάτινη επιφάνεια, κάτι πρωτόγνωρο για την ιστορία του σκανδιναβικού γύρου του WRC!

Ευτυχώς η θερμοκρασία στις προγραμματισμένες ειδικές της Παρασκευής, εκατέρωθεν των συνόρων Σουηδίας και Νορβηγίας, έπεσε αρκετά κάτω από το μηδέν, ο πάγος κρατήθηκε στη διαδρομή και ο αγώνας διεξήχθη κανονικά!

Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν στον πίνακα της γενικής κατάταξης μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους. Η αποκάλυψη του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, ο Βρετανός  Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) είναι ο πρώτος επικεφαλής του αγώνα! Ο οδηγός της ομάδας του Tommi Makinen που μοιράστηκε τις νίκες στις ειδικές διαδρομές με τον περσινό πρωταθλητή  Ott Tanak (Hyundai i20 WRC), πήρε το προβάδισμα από την πρώτη κιόλας ειδική διαδρομή και το κράτησε κατά τη διάρκεια του σκέλους, δημιουργώντας μια διαφορά 8,5 δευτερολέπτων από τον Εσθονό. Ο οδηγός της Hyundai μάλιστα κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη θέση της κατάταξης μόλις στην τελευταία υπερειδική της ημέρας, όταν το Yaris του Kalle Rovanpera έσβησε στην πρώτη στροφή με αποτέλεσμα ο νεαρός να χάσει αρκετό χρόνο και μαζί μία θέση.

Την πολύ καλή παρουσία της Toyota στο εναρκτήριο σκέλος της Σουηδίας συμπληρώνει η εμφάνιση του Sebastien Ogier (Toyota Yaris WRC) που ακολουθεί τέταρτος, ψάχνοντας λύσεις για την υστέρηση του απέναντι στους team-mates του. Ικανοποιημένος από την απόδοση του, όχι όμως κι από την έκτη θέση της κατάταξης είναι ο νικητής του Ράλλυ Μόντε Κάρλο Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) που θέλει να ανεβεί θέσεις, στοχεύοντας πρώτα στον Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC) ο οποίος πίεσε αρκετά χωρίς ωστόσο να ανταμειφθεί με κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση.

Οι Craig Breen (Hyundai i20 WRC) και Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) συμπληρώνουν την πρώτη οκτάδα, ενώ η σημαντικότερη εγκατάλειψη της ημέρας ήταν αυτή του Jari-Matti Latvala με «ιδιωτικό» Yaris με πρόβλημα στον κινητήρα, χωρίς να δείξει κάτι ιδιαίτερο στις ειδικές διαδρομές που ολοκλήρωσε.

Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες ειδικές με το πρώτο, οι δρόμοι σίγουρα έχουν καταπονηθεί από τα περάσματα της Παρασκευής, οι συνθήκες θα είναι «πονηρές» και η μάχη για τη νίκη αναμένεται σκληρή!

Αποτελέσματα Παρασκευής

Από Apostolis