Λίγο πολύ αναμενόμενη ήταν η εξέλιξη στο πρώτο σκέλος του πρωτοεμφανιζόμενου στο WRC Ράλλυ Εσθονίας. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Ott Tanak (Hyundai i20 WRC) που αγωνίζεται εντός έδρας πήρε την πρωτοπορία από νωρίς και να την κράτησε μέχρι την ολοκλήρωση της ημέρας ελέγχοντας το ρυθμό των αντιπάλων του.

Ο Εσθονός κέρδισε 3 ειδικές διαδρομές με το Hyundai i20 WRC να λειτουργεί ιδανικά στα μαλακά χώματα της πατρίδας του, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι όλα τα επίσημα αυτοκίνητα της ομάδας κέρδισαν ειδικές. Μέχρι τα μέσα της ημέρας μάλιστα βρίσκονταν στις 3 πρώτες θέσεις της κατάταξης μέχρι ο Thierry Neuville να υποπέσει σε λάθος και να πληγώσει την πίσω ανάρτηση του αγωνιστικού του, εγκαταλείποντας το σκέλος.

Την έκπληξη της ημέρας αποτέλεσε ο Craig Breen (Hyundai i20 WRC) που έκανε ιδανικό comeback στις ειδικές διαδρομές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ σημειώνοντας εκπληκτικούς χρόνους και κρατώντας σφιχτά τη δεύτερη θέση της κατάταξης, μόλις 12 δευτερόλεπτα πίσω από τον Εσθονό team-mate του και μπροστά από όλα τα Toyota!

Σε παράταξη τα 4 ιαπωνικά «όπλα» ακολουθούν, με αρχηγό τον Sebastien Ogier  που βρίσκεται στην τρίτη θέση χωρίς να μπορεί να ανταγωνιστεί τα Hyundai. Ο Γάλλος που είχε πρόβλημα με ένα από τα ελαστικά του στην τελευταία ειδική του σκέλους, απέχει σχεδόν μισό λεπτό από την κορυφή και ακολουθείται από τα υπόλοιπα Yaris της ομάδας. Ο Kalle Rovanpera θα βρισκόταν αμέσως πίσω του, όμως δέχτηκε ποινή ενός λεπτού για επισκευές εκτός προβλεπόμενης περιοχής. Ο συνοδηγός του αφαίρεσε ένα κάλυμμα από τον ψυγείο του Yaris σε σημείο του αγώνα που δεν επιτρεπόταν κι έπεσε έβδομος. Πίσω από τον Γάλλο και ακολουθεί ο σταθερός Elfyn Evans που κινείται αξιοπρεπώς και δεν απέχει μακριά.

Η δεύτερη έκπληξη του αγώνα ακούει στο όνομα Takamoto Katsuta που οδηγεί σαν γνήσιο μέλος της ομάδας και βρίσκεται στην πέμπη θέση της κατάταξης μπροστά από τον Rovanpera και τα απογοητευτικά Ford Fiesta WRC της M-Sport που κλείνουν την πρώτη 8αδα με τους Lappi και Suninen.

Το δεύτερο και τελευταίο σκέλος του Ράλλυ Εσθονίας διεξάγεται την Κυριακή και περιλαμβάνει 6 ειδικές διαδρομές και 85 αγωνιστικά χιλιόμετρα!

Αποτελέσματα 1ου σκέλους:

Από Harris