GRally

Ειδήσεις από αγώνες ράλλυ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

WRC Νέα του WRC

WRC 2022- 09. Ypres Rally – preview- Σε ιδιαίτερες ασφάλτινες διαδρομές

Το Ράλλυ Υπρ συμπεριλαμβάνεται φέτος για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Βρήκε θέση στο καλεντάρι το 2021 και τη διατήρησε και φέτος παίρνοντας το χρίσμα μεσούσης της χρονιάς.  

Διεξάγεται με κέντρο την πόλη Υπρ στα σύνορα Βελγίου- Γαλλίας στις 19-21 Αυγούστου. Οι ειδικές διαδρομές έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα με στενούς ασφάλτινους δρόμους, πολλές διασταυρώσεις και βαθιά χαντάκια στις παρυφές του οδοστρώματος. Αυτά τα χαντάκια προκαλούν τους οδηγούς για μεγάλες “μπούκες” αλλά είναι υπεύθυνα και για μεγάλα ατυχήματα στο παρελθόν. Όλες οι ειδικές του αγώνα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του αγώνα, με μήκος 281 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Τα συνολικά χιλιόμετρα του ράλλυ συμπεριλαμβανομένων των απλών διαδρομών είναι μόλις 687, σχεδόν τα μισά από όλους τους υπόλοιπους αγώνες του WRC.

Μόλις δύο από τις ειδικές του περσινού ράλλυ περιλαμβάνονται φέτος στο πρόγραμμα, ενώ στην version του 2022 δεν υπάρχει επίσκεψη για ειδικές στην πίστα του Σπα. Η πρώτη ημέρα αποτελείται από 8 διαδρομές μήκους 97 αγωνιστικών χιλιομέτρων, η δεύτερη είναι η μεγαλύτερη όλων με 133 χιλιόμετρα μοιρασμένα σε ακόμα 8 διαδρομές, ενώ η τελευταία είναι και η πιο μικρή με μόλις 4 ειδικές και 51 αγωνιστικά χιλιόμετρα.

Η ιδιαιτερότητα των ειδικών διαδρομών του Ράλλυ Υπρ κάνει τον αγώνα προσφιλή στα τοπικά πληρώματα με εμπειρία σε ανάλογες συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως, ενώ ο αγώνας προσμετρούσε επί χρόνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ, σχεδόν πάντα οι Βέλγοι ήταν αυτοί που επικρατούσαν. «Βασιλιάς» του Υπρ είναι ο Freddy Loix με 11 νίκες. Ο Βέλγος συμμετέχει και φέτος στην κατηγορία WRC2 Masters χωρίς ωστόσο ελπίδες να διευρύνει το ρεκόρ του. Στους λίγους ξένους που έχουν κερδίσει εκεί περιλαμβάνονται τα ονόματα των Walter Rohrl, Henri Toivonen, Jean Ragnotti, Miki Biasion. 

Με αυτά τα δεδομένα το φαβορί για τη νίκη είναι ξεκάθαρο. Οι Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally 1) θα ξεκινήσουν με ψυχολογικό πλεονέκτημα, έχοντας μάλιστα επικρατήσει στις δύο τελευταίες τους επισκέψεις στην περιοχή. Tο βέλγικο πλήρωμα της Hyundai θα πλαισιώσουν οι Ott Tanak- Martin Jarveoja και Oliver Solberg- Elliott Edmondson.

Ελπίδες για καλό αποτέλεσμα έχει και η M-Sport με τους Craig Breen- Paul Nagle (Ford Puma Rally1) να αποδίδουν πάντα καλά στο Βέλγιο, παίρνοντας τη νίκη το 2019 και κατακτώντας τη δεύτερη θέση πέρυσι. Τρια θα είναι τα Puma σε αυτό τον αγώνα με τους Gus Greensmith- Jonas Anderson και Adrien Fourmaux- Alexandre Coria να έχουν στόχο να μείνουν στο δρόμο και να ολοκληρώσουν τον αγώνα.

Δεν ήταν ανταγωνιστικά πέρυσι στο Βέλγιο τα Toyota σε σχέση με τα Hyundai και οι Ιάπωνες έχουν σκοπό να το αντιστρέψουν αυτό φέτος. Οι Kalle Rovanpera- Jonne Halttunen, Elfyn Evans- Scott Martin θα οδηγήσουν τα Yaris Rally1 για να τα φέρουν στην κορυφή, ενώ η απόκτηση εμπειρίας είναι το κύριο μέλημα για τους Esapekka Lappi- Janne Ferm και Takamoto Katsuta- Aaron Johnston. 

 

Το Ράλλυ Υπρ δεν είναι από τους πιο δημοφιλείς αγώνες του WRC για παρακολούθηση, με τις διαδρομές του να μην προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις, οπότε θα τον παρακολουθήσουμε μαζί από το διαδίκτυο.

Φωτογραφίες: Rallypixels