Το τέλος του πρώτου σκέλους του Ράλλυ Καταλωνίας βρήκε δύο παγκόσμιους πρωταθλητές να μάχονται για την πρώτη θέση. Ο 8ακις Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Ogier με Toyota Yaris Rally1 προηγείται του ομόσταυλού του και νέου Πρωταθλητή Kalle Rovanpera για λιγότερα από 5 δευτερόλεπτα με τους οδηγούς της Hyundai Thierry Neuville και Ott Tanak να ακολουθούν έχοντας χάσει έδαφος στο απογευματινό loop.

Οι οδηγοί της Toyota μοιράστηκαν τις νίκες στις ειδικές διαδρομές του σκέλους, αφήνοντας και μια στον Neuville που προσωρινά βρέθηκε στην κορυφή. Η βροχή που αναμενόταν ειδικά το απόγευμα, δεν ήρθε στο βαθμό που περίμεναν οι οδηγοί, ενώ οι πρωινές ειδικές γινόταν ολοένα και πιο γλιστερές, πέρασμα με το πέρασμα, από τη λάσπη που έμπαινε στο οδόστρωμα από τις πολλές “μπούκες” του αγώνα.

Ο πρώτος στο δρόμο Kalle Rovanpera είχε το πλεονέκτημα και το εκμεταλλεύτηκε κατά το δυνατόν παίρνοντας το προβάδισμα το οποίο παρέδωσε στον Ogier στην τρίτη ειδική χάνοντας χρόνο παραπονούμενος για υποστροφή του αυτοκινήτου του. Ο Γάλλος με τη σειρά του το παρέδωσε στον Neuville στο τέλος των πρωινών ειδικών για το ξαναπάρει το απόγευμα και να το διατηρήσει μέχρι το τέλος του πρώτου σκέλους. Το δεύτερο πέρασμα των ειδικών ήταν υπόθεση των οδηγών της Toyota που έδωσαν σκληρές μάχες μεταξύ τους με τον Ogier να φτάνει στην ανασυγκρότηση 4,8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Rovanpera.

O Thierry Neuville (Hyundai i20 Rally1) δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το ρυθμό των αντιπάλων του χάνοντας 12,5 δευτερόλεπτα από τον πρώτο, ενώ ο Ott Tanak (Hyundai i20 Rally1) αντιμετώπισε πρόβλημα με το υβριδικό σύστημα και βρίσκεται στην τέταρτη θέση 20 δευτερόλεπτα από την κορυφή.

Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν οι Dani Sordo (Hyundai i20 Rally1) και Elfyn Evans (Toyota Yaris Rally1) χάνοντας και οι δύο την επαφή τους με τους πρώτους λόγω κλαταρίσματος.

Ο Craig Breen (Ford Puma Rally1) δεν βρήκε ρυθμό στις ειδικές της Παρασκευής και ακολουθεί έβδομος μπροστά από τον Takamoto Katsuta (Toyota Yaris Rally1) και τους υπόλοιπους οδηγούς της M-Sport.

Όπως εξελίσσεται ο αγώνας το Σάββατο θα είναι η κρισιμότερη μέρα για την έκβαση του αποτελέσματος με τα 118 χιλιόμετρα των ειδικών του σκέλους, οι οποίες είναι γνωστές για όλους να κρίνουν τον νικητή.

Αποτελέσματα πρώτου σκέλους:

Από Harris