Ούτε φέτος ήταν η χρονιά του. Μπορεί να έχει κατακτήσει τα πάντα στα 22 του, όμως η νίκη που του λείπει στην πατρίδα του δεν θα έρθει ούτε φέτος. Ο Kalle Rovanpera τούμπαρε το Toyota Yaris Rally1 στην 8η ειδική του Ράλλυ Φινλανδίας και εγκατέλειψε τη μάχη που έδειχνε μέχρι εκείνη τη στιγμή να είναι δική του.

Με τις συνθήκες να του ταιριάζουν απόλυτα, αφού η ασθενής βροχή στην περιοχή του αγώνα έκανε τις ειδικές διαδρομές ιδιαίτερα γλιστερές, ο Φινλανδός κέρδισε τις περισσότερες ειδικές του πρωινού loop της Παρασκευής αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα, μέχρι να βγει από το δρόμο και να αφήσει το πεδίο ανοικτό στα αουτσάιντερ για τη νίκη.

Βλέπετε δύο ακόμα από τα φαβορί, ο Ott Tanak και ο Esapekka Lappi έμειναν νωρίς εκτός διεκδίκησης της νίκης. Ο Εσθονός έμεινε για ακόμα μια φορά εκτός μάχης με το καλημέρα, εγκαταλείποντας μόλις στην τρίτη ειδική διαδρομή, όταν από μια επαφή προκλήθηκε πρόβλημα στον κινητήρα του Ford Puma Rally1 που αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος φέτος για την ομάδα της MSport.

Εκτός δρόμου βρέθηκε και ο Esapekka Lappi (Hyundai i20 Rally1) χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμα ένα βάθρο, ενώ την ίδια τύχη είχε και ο Pierre Louis Loubet (Ford Puma Rally1) σε ένα σκέλος με πάρα πολλές εγκαταλείψεις.

Επωφελημένος από τις ατυχίες των αντιπάλων του ο Elfyn Evans (Toyota Yaris Rally1) που ήταν ο μοναδικός που προσπάθησε να ακολουθήσει το ρυθμό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στο ξεκίνημα, πήρε το προβάδισμα και είναι αυτός που θα διανυκτερεύσει στην κορυφή, πριν από το δεύτερο και πιο απαιτητικό σκέλος του ράλλυ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Evans βρίσκεται στην κορυφή παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε ούτε μία ειδική!

Πίσω από τον Βρετανό, σπουδαία μάχη δίνουν για τη δεύτερη θέση, και υπό προϋποθέσεις και για τη νίκη, οι Thierry Neuville (Hyundai i20 Rally1) και Takamoto Katsuta (Toyota Yaris Rally1) με τον Ιάπωνα μάλιστα να κάνει αισθητή την παρουσία του κερδίζοντας και ειδική!!! O Βέλγος οδηγός της Hyundai, μετά την εγκατάλειψη του Rovanpera “πήρε τα πάνω του” κερδίζοντας ειδικές και κλείνοντας την ψαλίδα από την κορυφή, βλέποντας την ευκαιρία να του παρουσιάζεται.

Ο Teemu Suninen (Hyundai i20 Rally1) ακολουθεί στην τέταρτη θέση χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.

Στην πέμπτη θέση, μακρυά από τους «regulars» αλλά και αρκετά μπροστά από τα Rally2 συνεχίζει ο ισχυρός άνδρας της Toyota JariMatti Latvala που έβαλε ξανά τη φόρμα του για μια oneoff εμφάνιση στον αγώνα της πατρίδας του και δείχνει να το διασκεδάζει.

Το δεύτερο σκέλος του Ράλλυ Φινλανδίας αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα, με τα 160 χιλιόμετρα των ειδικών διαδρομών και το ψιλόβροχο να βάζουν δύσκολα στους αστέρες του WRC.

Αποτελέσματα 1ου σκέλους:

Από Harris