Για ακόμη μια χρονιά οι συμμετοχές του Ράλλυ Ακρόπολις ξεπέρασαν το όριο του είχαν θέσει οι οργανωτές και χωρίς δεύτερη κουβέντα έγιναν όλες δεκτές ώστε να μη στερηθεί κανένας, Έλληνας ή ξένος, τη χαρά της συμμετοχής στο σκληρότερο αγώνα του κόσμου.

Ο αριθμός τους έφτασε τις 72, νούμερο που είχαμε δούμε στον εθνικό μας αγώνα από το μακρινό 2006 και παλαιότερα, όταν συχνά έφτανε και σε τριψήφιο νούμερο. Οι εποχές άλλαξαν, οι προδιαγραφές για να συμμετάσχουν οδηγοί και αυτοκίνητα έγιναν πιο αυστηρές, τα παράβολα πήγαν στα ύψη, οπότε μοιραία οι συμμετέχοντες ελαττώθηκαν.

Παρόλα αυτά η αυξητική τάση των τελευταίων ετών, τόσο σε Έλληνες, παρά το γεγονός ότι πλέον δεν μετράει σε κανέναν εγχώριο θεσμό, όσο και ξένους αγωνιζόμενους, δείχνει ότι το πακέτο του Ράλλυ Ακρόπολις είναι ελκυστικό και προκαλεί το ενδιαφέρον σε αγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο. Οδηγοί από 29 χώρες θα δώσουν το παρών σε έναν αγώνα που προσμετράει σε όλες τις κατηγορίες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Όλοι ανεξαιρέτως οι πρωταγωνιστές του φετινού WRC θα είναι παρόντες! Όλοι εκτός από έναν… Τον αδικοχαμένο Craig Breen που ο φονικός ξύλινος φράχτης της Κροατίας του στέρησε τη χαρά της ζωής, τη χαρά να τρέχει σε ράλλυ που αγάπησε όσο λίγοι.

Με διψήφιο αριθμό αυτοκινήτων της κατηγορίας Rally1, κάτι που δυστυχώς σπάνια συμβαίνει φέτος,  και με 37 αυτοκίνητα της κατηγορίας rally2, οι συμμετοχές είναι εξαιρετικά ποιοτικές, ενώ, όπως και το 2022, έτσι και φέτος, σε όλες τις κατηγορίες του WRC θα υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση.

Στην κορυφαία κατηγορία των υβριδικών rally1 οι 3 ομάδες του πρωταθλήματος κατεβαίνουν πάνοπλες για να διεκδικήσουν τη νίκη.

Η Toyota συμμετέχει με τέσσερα Yaris Rally1 τα οποία θα οδηγούν ο επικεφαλής της βαθμολογίας και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Kalle Rovanpera, ο 8 φορές Πρωταθλητής του WRC Sebastien Ogier, ο διεκδικητής του φετινού τίτλου Elfyn Evans και ο φορμαρισμένος Takamoto Katsuta που σε αυτό τον αγώνα δεν θα προσφέρει βαθμούς στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Τρία i20 Rally1 θα αντιπαρατάξει η Hyundai στα bucket των οποίων θα κάθονται ο περσινός νικητής του Ράλλυ των θεών Thierry Neuville, ο Esapekka Lappi που ψάχνει το 5ο του φετινό βάθρο και ο πολύπειρος Dani Sordo που πάντα προσφέρει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του.

Αιχμή του δόρατος για την M-Sport ακόμα και για τη νίκη ο άτυχος στους τελευταίους αγώνες Ott Tanak που θα πλαισιωθεί από τον Pierre- Louis Loubet που σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στο περσινό Ακρόπολις και τον Έλληνα Ιορδάνη Σερδερίδη που θα απολαύσει ακόμα μια συμμετοχή του στη μεγάλη κατηγορία. Όλοι τους θα οδηγούν Ford Puma Rally1.

Όλοι οι διεκδικητές του τίτλου στην κατηγορία WRC2 θα αναμετρηθούν μεταξύ τους για τη νίκη στον Ελληνικό γύρο του WRC και ο αγώνας μας είναι ο μοναδικός στον οποίο συμβαίνει αυτό. Έξι (!!!) Skoda Fabia RS Rally2 θα παρατάξει η TOKSPORT, που αποτελεί ουσιαστικά την εργοστασιακή ομάδα της Skoda, στο Ακρόπολις με οδηγούς τους Andreas Mikkelsen, Gus Greensmith, Sami Pajari, Oliver Solberg, Nikolay Gryazin και Marquito Bulacia.  Όλοι τους είναι ικανοί για τη νίκη, ενώ οι 5 από αυτούς διεκδικούν τον Παγκόσμιο τίτλο της κατηγορίας.

Με Citroen C3 Rally2 θα αγωνιστούν ο επίσης διεκδικητής του τίτλου Yohan Rossel και ο νεαρός Ισπανός Alejandro Cachon που είναι ιδιαίτερα ταχύς, ενώ η Hyundai Motorsport δεν θα εκπροσωπηθεί στην κατηγορία.

Εργοστασιακά θα συμμετάσχει και η M-Sport με οδηγούς στα ανανεωμένα Ford Fiesta Rally2 τον φορμαρισμένο Adrien Fourmaux και τον φέρελπι Gregoire Munster.

Στις κορυφαίες συμμετοχές της κατηγορίας συμπεριλαμβάνονται ο 3 φορές Πρωταθλητής Ευρώπης και δύο φορές νικητή του Ακρόπολις Kajetan Kajetanowicz ο οποίος συμμετέχει με Skoda Fabia RS Rally2, ο επίσης Πολωνός Miko Marczyk που βελτιώνεται συνεχώς, κι αυτός με Skoda Fabia RS Rally2, ενώ Ford Fiesta Rally2 θα οδηγήσei 0 Τσέχος Martin Prokop.

Μην υποτιμήσετε τους νεαρούς Georg Linnamae και Lauri Joona που θα αγωνιστούν με Hyundai i20 Rally2 και Skoda Fabia Rally2 Evo, αντίστοιχα, και θα διεκδικήσουν βαθμούς στη WRC2, αλλά και τον περσινό πρωταθλητή Juniors Robert Virves που θα οδηγεί Ford Fiesta Rally2. Βασιλιάς του θεάματος ο Ινδός Gaurav Gill θα έρθει και φέτος στο Ράλλυ Ακρόπολις με Skoda Fabia Rally2 Evo.

Από την πλευρά των δικών μας θέση στους βαθμούς της WRC2 και, γιατί όχι, στο βάθρο της νεοσύστατης κατηγορίας WRC2 Challenger, στην οποία δεν προσμετρούν οι οδηγοί που έχουν συμμετάσχει στην πρώτη κατηγορία αλλά και οι πρωταθλητές της δεύτερης κατηγορίας, θα κυνηγήσουν οι δύο φορές Πρωταθλητές Ελλάδας Αλέξανδρος Τσουλόφτας- Στέλιος Ηλία με Volkswagen Polo Gti R5 και οι Λάμπρος Αθανασούλας- Νίκος Ζακχαίος με Hyundai i20 Rally2. Οι Κύπριοι θα επιδιώξουν να επαναλάβουν τον περσινό τους άθλο τερματίζοντας στην πρώτη δεκάδα της γενικής, ενώ o οδηγός της Hyundai Hellas θα διεκδικήσει την 7η του “ελληνική” νίκη στον αγώνα.

Στις Ελληνικές ελπίδες για καλό αποτέλεσμα προσθέστε τους έμπειρους Βασίλη και Γιάννη Βελάνη με το πανέμορφο Skoda Fabia Rally2, τους  «Παναγιώτη Ρουστέμη»- Νίκο Πετρόπουλο με Skoda Fabia RS Rally2, τους Γιώργο Κεχαγιά- Χρήστο Κουζιώνη με Skoda Fabia Rally2 Evo, τους Χρυσόστομο Καρέλλη- Ηλία Παναγιωτούνη με Citroen C3 Rally2 και τον Γιώργο Φιλιππίδη (Skoda Fabia Rally2 Evo).

Μειονέκτημα για την πλειοψηφία των κορυφαίων ελληνικών πληρωμάτων που συμμετέχουν στον αγώνα αποτελεί η αγωνιστική απραξία αφού οι περισσότεροι έχουν να κάνουν αγώνιστικά χιλιόμετρα από το περσινό Ακρόπολις…

Τον φετινό τίτλο στην κατηγορία WRC Masters που απευθύνεται σε οδηγούς άνω των 50 ετών θα σφραγίσει στο Ακρόπολις ο Ισπανός Alexander Villanueva (Skoda Fabia RS Rally2) και θα βρει απέναντι του τον Johannes Keferbock (Skoda Fabia Rally2 Evo),  τον Miguel Diaz- Aboitiz (Skoda Fabia Rally2 Evo), τον Nasser Khalifa Al- Attiyah (Ford Fiesta R5) και τους ‘Ελληνες Γιώργο Βασιλάκη- Θόδωρο Χατζηθεοδωρίδη (Ford Fiesta Rally2).

Όλοι οι διεκδικητές του τίτλου του Junior WRC θα έρθουν στην Ελλάδα, στον τελευταίο αγώνα του θεσμού που μάλιστα μετράει με διπλή βαθμολογία. Ο Ιρλανδός William Creighton έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για τον τίτλο, όμως οι Diego Dominguez και Laurent Pellier δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Τις συμμετοχές των Juniors με τα Ford Fiesta Rally3 συμπληρώνουν οι Roberto Blach, Tom Rensonnet, Eamonn Kelly, Nataniel Bruun και Hamza Anwar.

Στην κατηγορία WRC3 βαθμούς θα διεκδικήσουν οι Νώντας Καρανικόλας- Γιώργος Κακκαβάς με Ford Fiesta Rally3 και οι Θέμης Χαλκιάς- Νίκος Κομνός με Renault Clio Rally3 και θα βρουν στο δρόμο τους εκτός από τους Juniors, τον Τούρκο Ali Turkkan και τον Περουβιανό Eduardo Castro. Ford Fiesta Rally3 θα οδηγήσουν για πρώτη φορά οι Σπύρος Γαλεράκης- Κώστας Σούκουλης και οι Γιώργος Δελαπόρτας- Βαγγέλης Παναρίτης.

Αξίζουν το χειροκρότημα και οι “δικίνητοι” που θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν στους κατεστραμμένους από το πέρασμα των τετρακίνητων χωματόδρομους. Την πρωτιά στην κατηγορία RC4 θα διεκδικήσουν οι Σάββας Λευκαδίτης-  Βαγγέλης Ακράτος (Peugeot 208 Rally4), οι Πασχάλης Χατζημάρκος- Μάριος Τσαούσογλου (Peugeot 208 Rally4) και οι Γιάννης Πλάγος- Άλκης Ρέντης (Ford Fiesta Rally4) απέναντι στον νεαρό Ιταλό Matteo Fontana που ακολουθεί με το Peugeot 208 Rally4 την πλειοψηφία των αγώνων του WRC.

Με στόχο μια καλή θέση στη γενική κατάταξη θα έρθουν στην Ελλάδα τα αδέρφια Παντελή! Ο Πέτρος με συνοδηγό τον  Πάμπο Λαό με Citroen DS3 R5  και ο Χρύσος με συνοδηγό τον Θωμά Θεοφάνους με Peugeot 208 R2.

Με στόχο τον τερματισμό θα συμμετέχουν στο Ράλλυ Ακρόπολις οι  Έλληνες Μάριος Ξανθάκος- Νίκος  Καραθανάσης (Skoda Fabia R5),  Adkanell-Παναγιώτης Χαλάτσης (Peugeot 208 R2), Τεο Καλαμάρας- Δημήτρης Λαμπράκης (Peugeot 208 Rally4), το μικτό ελληνοκυπριακό πλήρωμα των Λούη Παπαγεωργίου- Βασίλη Κούγια (Citroen DS3 R3T). Στους ελληνικούς χωματόδρομους θα δοκιμάσουν την τύχη τους και ο Βέλγος Filip Pyck (Ford Fiesta R5), οι Ιταλοι Luca Hoelbling (Skoda Fabia Rally2 Evo) και Gabriele Campagnoli (Hyundai i20 Rally2), o Σαουδάραβας Rakan Al Rashed (Skoda Fabia RS Rally2), οι Ρουμάνοι Christian Dolofan (Citroen C3 Rally2) και Eugen Caragui (Citroen C3 Rally2), ο Κροάτης Slaven Sekuljica (Renault Clio Rally5) και οι Κύπριοι Δημήτρης- Παρέλλης Παναγιώτης Σιάλος (Renault Clio Rally5).

Από τη λίστα συμμετεχόντων δεν θα μπορούσε να λείπει για πολλοστή φορά ο αειθαλής Χάρης Καλτσούνης με συνοδηγό τον Ανδρέα Περίδη και Opel Corsa Rally4, με τις συμμετοχές του οδηγού στο Ακρόπολις από το αριστερό bucket να πλησιάζουν τις 40! 

Καλή επιτυχία σε όλα τα πληρώματα!

Αναλυτικά οι συμμετοχές

Απόστολος Παλάτος

 

Από Harris