Συναρπαστική ήταν η εξέλιξη του πρώτου σκέλους στο Ράλλυ Κροατίας, 4ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Η κορυφή άλλαξε χέρια αρκετές φορές με τις νίκες στις ειδικές να μοιράζονται τρεις οδηγοί, οι οποίοι διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες τους για τη νίκη.

Η ανασυγκρότηση στο Zagreb βρήκε δύο οδηγούς να μοιράζονται την πρώτη θέση, έχοντας σημειώσει ακριβώς τον ίδιο χρόνο. Οι βασικοί διεκδικητές του τίτλου Thierry Neuville (Hyundai i20 Rally1) και Elfyn Evans (Toyota Yaris Rally1) πατάνε μαζί στην κορυφή, έχοντας μαζί με τον τρίτο Sebastien Ogier (Toyota Yaris Rally1) μοιραστεί τις νίκες στις 8 ειδικές του πρώτου σκέλους.

Ο Βέλγος επίδοξος πρωταθλητής ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα από όλους, αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του από την πρώτη κιόλας ειδική. Εκμεταλλεύτηκε βλέπετε και τη σειρά εκκίνησης αφού ως πρώτος στο δρόμο, γέμιζε τη διαδρομή με λάσπες από τις μπούκες για τους επόμενους. Και στην Κροατία οι μπούκες είναι πολλές! Ο Evans ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να κρατήσει την επαφή, και όταν ο μεγάλος του αντίπαλος είχε κλατάρισμα στην έκτη ειδική κατάφερε να τον πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής.

Ο 8ακις Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Ogier έχασε αρκετό έδαφος το πρωί, αφού όπως παραπονέθηκε “οι πρώτοι ξεκινάνε σε στεγνό και καθαρό δρόμο, ενώ οι πιο πίσω σε βρεγμένο και βρώμικο”. Ανέκαμψε όμως το απόγευμα και μάλιστα κερδίζοντας τις δύο τελευταίες ειδικές της Παρασκευής βρέθηκε σε απόσταση βολής, μόλις 6,6 δευτερόλεπτα μακρυά από τους πρωτοπόρους.

Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα με τους τρεις τους να ξεκινάνε στο δεύτερο σκέλος αντιμετωπίζοντας πάνω- κάτω τις ίδιες συνθήκες!

Τη μάχη των τριών πρωτοπόρων παρακολουθούν από μακρυά όλοι οι υπόλοιποι. Στην τέταρτη θέση ο Ott Tanak (Hyundai i20 Rally1) σε μια επιφάνεια που δεν είναι η αγαπημένη του, μόλις που καταφέρνει να κρατήσει πίσω του τον φορμαρισμένο Adrien Fourmaux (Ford Puma Rally1) που για ακόμα μια φορά είναι πολύ σταθερός και αξιόπιστος. Τους δύο δεν μπορεί να κυνηγήσει ο Takamoto Katsuta (Toyota Yaris Rally1) που βολεύεται στην έκτη θέση ρίχνοντας ήδη ένα λεπτό στην μεγάλη απογοήτευση μέχρι στιγμής του αγώνα, τον Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Rally1) που δεν θυμίζει σε τίποτα τον οδηγό που κάποτε διεκδικούσε νίκες. Ο Νορβηγός καταφέρνει να ξεπερνά μόνο τον Greg Munster (Ford Puma Rally1), τον πιο άπειρο οδηγό της μεγάλης κατηγορίας που συνεχώς βελτιώνει τις επιδόσεις του.

Στη δεύτερη κατηγορία πιο γρήγορος είναι ο Nikolay Gryazin, με τον ομόσταβλο του στην ομάδα της Citroen Yohan Rossel, που είχε τη στιγμή του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση μισό λεπτό πίσω του.

To δεύτερο σκέλος του Ράλλυ Κροατίας αποτελείται από ακόμα 8 ειδικές διαδρομές 108 αγωνιστικών χιλιομέτρων, με τον καιρό να παραμένει άστατος και να κάνει την επιλογή ελαστικών σπαζοκεφαλιά.

Από Harris